Kad kažete "Inijesta", zauvijek ćete pomisliti i...

Barselona će se ove sezone definitivno oprostiti od mlađeg člana slavnog tandema vezista. Zajedno su pisali istoriju!

Fudbal 30.04.2018 | 23:30
Kad kažete "Inijesta", zauvijek ćete pomisliti i...
"Oni su jedini Španci koji su mogli da osvoje Zlatnu loptu", rekao je Sesk Fabregas o svom nekadašnjem saigraču Andresu Inijesti (33) - jednom od najvećih igrača u istoriji evropskog fudbala.

Kada god se izgovori ime čulvenog veziste, nije potrebno naglašavati koje će ime "ići" sledeće u toj rečenici.

Velikan koji je ovog petka na Nou Kampu dobio aplauz Lionela Mesija i saigrača dok je potvrđivao odlazak iz Barse, činio je čak 13 godina tandem sa takođe legendarnim Ćavijem Ernandezom (38) u veznom redu Katalonaca.

Ćavi u sredini, Inijesta na jednoj strani, a Mesi na drugoj.

Kao i u Barseloni, njih dvojica su doticali i skidali zvezde i u španskoj reprezentaciji. U Južnoj Africi 2010. postali su svetski šampioni i to upravo Inijestinim golom u finalu protiv Holandije.

Jedan bez drugog, prosto, nisu išli. Ćavijev odlazak u Aziju ostavio je za sobom neizbežnu prazninu na terenu Nou Kampa, koju su popunili novi majstori, ali se uz Inijestino prezime i dalje kao refren ponavljalo i "Ćavi".

Ta navika nije potekla samo od navijača.

"Kada igrate protiv Barselone, nije vam problem Lionel Mesi. Problem su Inijesta i Ćavi. Oni celu noć mogu da zadrže loptu", rekao je pre nekoliko godina legendarni ser Aleks Ferguson.

U dresu Barse, Inijesta je osvojio neverovatnih 29 trofeja i postao je jedan od trojice igrača katalonskog giganta kojima su aplaudirali i navijači Reala.

Bez računanja titule koju će osvojiti ovog proleća, slavni igrač sa "osmicom" na leđima postajao je osam puta šampion Španije, prošle nedelje podigao je šesti put pehar Kupa kralja, četiri puta je osvajao Ligu šampiona i tri puta je bio klupski šampion sveta.

Pep Gvardiola, njegov nekadašnji saigrač i trener, "video" je šta će se dogoditi još kada je Inijesta ušao u prvi tim, davne 2002.

Pep je tada rekao Ćaviju: "Penzionisaćeš me, ali ovaj momak (Inijesta) će nas obojicu poslati u penziju".

ĆAVI:JA SAM OTIŠAO DRUGAČIJE...
 
Na dan kada je Inijesta potvrdio da ide, očekivano brzo stigao je i Ćavijev komentar. On već tri godine igra u katarskom klubu Al-Sad a odlazak svog "parnjaka" video je kao dobro planiranu odluku, donesenu u pravo vreme.

"Kada sam ja odlazio, učinio sam to zato što sam igrao sve manje i manje. Počnete u takvoj situaciji da primećujete da vam je sve za nijansu teže da izvedete. Andresov slučaj nije isti, jer on i dalje igra sve vreme. On odlazi sa najvišeg nivoa, jer je bio primer svima u fudbalu - i na terenu i van njega", rekao je on.

Ćavi će se povući na kraju ove godine i počeće trenersku karijeru. Ono što su Inijesta i on radili u Barseloni pamtiće se dugo, koliko i titule Katalonaca i način na koji su menjali i promenili fudbal.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar