Инијеста се у сузама опростио од Барселоне...

После 22 године. . . ! Андрес Инијеста се после 22 године у клубу и званично опростио од Барселоне.  Меси, Пике, Ракитић: Овације на прес конференцији! Легенда је говорила, присутни брисали сузе и аплаудирали.  Адиос! Сузе Андреса Инијесте. . .

Фудбал 27.04.2018 | 18:15
Инијеста се у сузама опростио од Барселоне...
Од три имена која су некада била симбол "Блаугране", Ћави, Инијеста и Меси, остао је само последњи.

Инијеста је на конференцији за штампу рекао да је одлука промишљена и коначна.

"После 22 године овде, знам шта значи бити играч Барселоне, за мене најбољег тима на свету. Да сам могао да замислим своју каријеру овде, да сам могао, било би овако - осећао сам се корисно, важно и био сам првотимац. Тежак је дан јер сам овде провео цео свој живот, тешко је да кажем 'збогом', компликовано", рекао је Инијеста шпанским медијима.

Изданак Ла Масије захвалио се и Барселониној школи на свему. Од 22 године, Инијеста је 16 провео као део првог тима.

"Не бих опростио себи да будем у некомфорној ситуацији јер не заслужујем то ни ја, а ни клуб", додаје Инијеста, свестан да наредних година више неће моћи да пружа свој максимум.

"Ово је одлука о којој сам много размишљао", рекао је Андрес Инијеста са сузама у очима данас у препуној сали "Камп ноу" стадиона и додао:

"Барселона је најбољи клуб на свијету и дала ми је свијет. Клуб заслужује само најбољу верзију мене, а ја ускоро то више нећу бити у стању да пружим, тако да сам донио одлуку да одем на крају сезоне. Најбоље је да одем сада док се још осјећам важним у клубу, док освајам титуле".

Инијеста је у Барселону стигао као 12-годишњак.

Услиједила је кратка пауза, па громогласан аплауз присутних, међу којима је био и Инијестин посљедњи тренер у низу, Ернесто Валверде. Важније од тога, били су ту сви његови саиграчи.

Инијеста је имао жељу да посљедњу утакмицу у вољеном дресу одигра у финалу Купа краља, у ком је "Блауграна" прегазила Севиљу у Мадриду, а велики ас доживио овације када је напуштао игру.

Мало потом, његов саиграч из репрезентације, али и велики ривал током цијеле каријере - Серхио Рамос - рекао је да би Инијеста сигурно освојио двије "Златне лопте" да се зове Андресињо, алудирајући на култ који у Европи имају јужноамерички фудбалери.

Предсједник Барселоне Ђозеп Бертомеу поновио је послије Инијестине одлуке да напусти Каталонију на крају сезоне да га, у случају да се предомисли, чека нови уговор, међутим овај 33-годишњи мајстор фудбала који је освојио све што се могло остао је при раније донесеној одлуци.

Остаје отворено само питање - гдје ће играти наредне сезоне?

Иако су у старту најавили његов одлазак у Кину за огроман новац, медији у Шпанији и Европи сада доносе и вести о интересовању које је за Инијесту показала група клубова из врха европског фудбала: Јувентус, Манчестер сити и Пари Сен Жермен.

"Постоје још ствари о којима је потребно да се разговара, али оно што сам рекао остаје да важи - никада нећу играти против свог клуба. На крају сезоне открићу гдје одлазим", рекао је и нагласио да никада неће заборавити тренутак када је дебитовао за Барсу, а то је било у Брижу прије 15 и по година.

"Заувијек ћу носити Барселону у свом срцу. Тешко ми је да говорим ове ствари, али захвалан сам свима у Барселони и Ла Масији што су од мене направили човека какав сам данас. Хвала свима који су били уз мене и у добру и у злу", рекао је Инијеста, који је 2001. дебитовао за "Б", а 2003. за "А" тим Барселоне.

"Имао сам жељу да успијем овдје и успио сам. Прерано је да причамо о томе да ли ћу се вратити једног дана, али се надам да хоћу и да ћу моћи друге да научим ономе што су мене учили", рекао је Инијеста и наговијестио да би једног дана могао да се опроба у тренерском послу.

Упитан за то што никад није добио "Златну лопту", Инијеста је одговорио:

"Моја представа о томе шта је срећа у животу не зависи од освајања 'Златне лопте'. Више ми се допада наклоност навијача који долазе на стадион".

У богатој каријери је фалила једино Златна лопта коју су из његове екипе освајали Роналдињо и Меси у последњих 14 година. Лигу шампиона је освајао четири пута.

Са Барселоном ће највероватније на Ријазору потврдити титулу у ЛаЛиги, а још један изазов пред њим је Светско првенство у фудбалу са Шпанијом.

После Мундијала 2010. на ком је Холандији дао одлучујући гол за освајање "богиње", питање је шта би играч попут Инијесте могао више да пожели у каријери.

Шта је све освојио?

ФИФА свјетско првенство: 2010
УЕФА ЕУРО: 2008, 2012
УЕФА Лига шампиона: 2006, 2009, 2011, 2015
ФИФА свјетско првенство клубова: 2009, 2011, 2015
Ла Лига: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018*
Куп краља: 2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018
УЕФА суперкуп: 2009, 2011, 2015
Суперкуп Шпаније: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016

И још 25 различитих индивидуалних награда углавном недостижних за обичног фудбалера.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар