Inijesta se u suzama oprostio od Barselone...

Posle 22 godine. . . ! Andres Inijesta se posle 22 godine u klubu i zvanično oprostio od Barselone.  Mesi, Pike, Rakitić: Ovacije na pres konferenciji! Legenda je govorila, prisutni brisali suze i aplaudirali.  Adios! Suze Andresa Inijeste. . .

Fudbal 27.04.2018 | 18:15
Inijesta se u suzama oprostio od Barselone...
Od tri imena koja su nekada bila simbol "Blaugrane", Ćavi, Inijesta i Mesi, ostao je samo poslednji.

Inijesta je na konferenciji za štampu rekao da je odluka promišljena i konačna.

"Posle 22 godine ovde, znam šta znači biti igrač Barselone, za mene najboljeg tima na svetu. Da sam mogao da zamislim svoju karijeru ovde, da sam mogao, bilo bi ovako - osećao sam se korisno, važno i bio sam prvotimac. Težak je dan jer sam ovde proveo ceo svoj život, teško je da kažem 'zbogom', komplikovano", rekao je Inijesta španskim medijima.

Izdanak La Masije zahvalio se i Barseloninoj školi na svemu. Od 22 godine, Inijesta je 16 proveo kao deo prvog tima.

"Ne bih oprostio sebi da budem u nekomfornoj situaciji jer ne zaslužujem to ni ja, a ni klub", dodaje Inijesta, svestan da narednih godina više neće moći da pruža svoj maksimum.

"Ovo je odluka o kojoj sam mnogo razmišljao", rekao je Andres Inijesta sa suzama u očima danas u prepunoj sali "Kamp nou" stadiona i dodao:

"Barselona je najbolji klub na svijetu i dala mi je svijet. Klub zaslužuje samo najbolju verziju mene, a ja uskoro to više neću biti u stanju da pružim, tako da sam donio odluku da odem na kraju sezone. Najbolje je da odem sada dok se još osjećam važnim u klubu, dok osvajam titule".

Inijesta je u Barselonu stigao kao 12-godišnjak.

Uslijedila je kratka pauza, pa gromoglasan aplauz prisutnih, među kojima je bio i Inijestin posljednji trener u nizu, Ernesto Valverde. Važnije od toga, bili su tu svi njegovi saigrači.

Inijesta je imao želju da posljednju utakmicu u voljenom dresu odigra u finalu Kupa kralja, u kom je "Blaugrana" pregazila Sevilju u Madridu, a veliki as doživio ovacije kada je napuštao igru.

Malo potom, njegov saigrač iz reprezentacije, ali i veliki rival tokom cijele karijere - Serhio Ramos - rekao je da bi Inijesta sigurno osvojio dvije "Zlatne lopte" da se zove Andresinjo, aludirajući na kult koji u Evropi imaju južnoamerički fudbaleri.

Predsjednik Barselone Đozep Bertomeu ponovio je poslije Inijestine odluke da napusti Kataloniju na kraju sezone da ga, u slučaju da se predomisli, čeka novi ugovor, međutim ovaj 33-godišnji majstor fudbala koji je osvojio sve što se moglo ostao je pri ranije donesenoj odluci.

Ostaje otvoreno samo pitanje - gdje će igrati naredne sezone?

Iako su u startu najavili njegov odlazak u Kinu za ogroman novac, mediji u Španiji i Evropi sada donose i vesti o interesovanju koje je za Inijestu pokazala grupa klubova iz vrha evropskog fudbala: Juventus, Mančester siti i Pari Sen Žermen.

"Postoje još stvari o kojima je potrebno da se razgovara, ali ono što sam rekao ostaje da važi - nikada neću igrati protiv svog kluba. Na kraju sezone otkriću gdje odlazim", rekao je i naglasio da nikada neće zaboraviti trenutak kada je debitovao za Barsu, a to je bilo u Brižu prije 15 i po godina.

"Zauvijek ću nositi Barselonu u svom srcu. Teško mi je da govorim ove stvari, ali zahvalan sam svima u Barseloni i La Masiji što su od mene napravili čoveka kakav sam danas. Hvala svima koji su bili uz mene i u dobru i u zlu", rekao je Inijesta, koji je 2001. debitovao za "B", a 2003. za "A" tim Barselone.

"Imao sam želju da uspijem ovdje i uspio sam. Prerano je da pričamo o tome da li ću se vratiti jednog dana, ali se nadam da hoću i da ću moći druge da naučim onome što su mene učili", rekao je Inijesta i nagovijestio da bi jednog dana mogao da se oproba u trenerskom poslu.

Upitan za to što nikad nije dobio "Zlatnu loptu", Inijesta je odgovorio:

"Moja predstava o tome šta je sreća u životu ne zavisi od osvajanja 'Zlatne lopte'. Više mi se dopada naklonost navijača koji dolaze na stadion".

U bogatoj karijeri je falila jedino Zlatna lopta koju su iz njegove ekipe osvajali Ronaldinjo i Mesi u poslednjih 14 godina. Ligu šampiona je osvajao četiri puta.

Sa Barselonom će najverovatnije na Rijazoru potvrditi titulu u LaLigi, a još jedan izazov pred njim je Svetsko prvenstvo u fudbalu sa Španijom.

Posle Mundijala 2010. na kom je Holandiji dao odlučujući gol za osvajanje "boginje", pitanje je šta bi igrač poput Inijeste mogao više da poželi u karijeri.

Šta je sve osvojio?

FIFA svjetsko prvenstvo: 2010
UEFA EURO: 2008, 2012
UEFA Liga šampiona: 2006, 2009, 2011, 2015
FIFA svjetsko prvenstvo klubova: 2009, 2011, 2015
La Liga: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018*
Kup kralja: 2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018
UEFA superkup: 2009, 2011, 2015
Superkup Španije: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016

I još 25 različitih individualnih nagrada uglavnom nedostižnih za običnog fudbalera.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar