Нова ера односа двије Кореје

Председници Јужне и Северне Кореје Мун Џае Ин и Ким Џонг Ун постигли су историјски договор о денуклеаризацији и престанку рата.

Свијет 27.04.2018 | 13:33
Нова ера односа двије Кореје
У заједничком саопштењу се наводи да "неће бити више рата на Корејском полуострву и да је почела нова ера мира". Такође, наводи се да су се двојица лидера договорила да почну да раде на потпуној денуклеаризацији на полуострву.

"Хајде да испунимо очекивања људи и направимо бољи свет. Обећавам да ћемо бити све бољи у будућности", рекао је Ким Џонг Ун. 

Како јављају агенције, планирано је да се мировни споразум званично потпише до краја године. 

Двојица лидера сагласила су се после састанка у демилитаризваној зони која дели Северну и Јужну Кореју да ће се залагати за "троструке" преговоре са САД и "четвороструке" проговоре са Кином на постизању коначног мира. 

Две Кореје саопштиле су да очекују да се званични крај рата прогласи до краја године.

Лидери Северне и Јужне Кореје договорили су се да отворе ; канцеларију за комуникацију у севернокорејском граду Каесонг и омогуће привремено спајање породица раздвојених у рату од 1950. до 1953.

На састанку је договорено да ће председник Јужне Кореје Мун Џае на јесен посетити Пјионгјанг.

Две Кореје су договориле да ће појачати цивилну размену и заложили су се за заједничко учешће на спортским и културним манифестацијама.

Грађански рат у Кореји из 1953. године завршен је примирјем, а не мировним споразумом, због чега су Северна и Јужна Кореја технички до сада и даље биле у рату.

Нешто раније је Ким постао први севернокорејски лидер који је крочио у Јужну Кореју од поделе ратом 1953. године, а 2018. година би могла да уђе у историју као почетак нове ере у односима две земље и година у којој је завршен деценијски рат.

Грађани су потом са изненађењем гледали како Ким Џонг Ун позива јужнокорејског лидера да на тренутак крочи у Северну Кореју, што је он и учинио, након чега су се заједно вратили у Јужну Кореју, а све време држећи се за руке.

ББЦ истиче да је то очигледно био моменат који није био предвиђен у иначе веома детаљно испланиром сусрету.

"Нова историја почиње сада", рекао је лидер Северне Кореје, а чак се и нашалио рекавши "надам се да ћете уживати у нудлама које смо вам донели".

По завршетку прве рунде разговора, како се наводи, Ким и Мун су имали одвојене ручкове, а како је раније најављено севернокорејском лидеру сервирано швајцарско јело од кромпира, а јужнокорејском риба лист.

Двојица лидера су затим засадила дрво бора на линији демаркације које треба да представља симбол "мира и просперитета", након чега су залили дрво водом донетом из реке Таедгонг са севера и реке Хан са југа, а после тога су прошетали пред почетак преговора на којима је потписан споразум.

(Бета)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Одвојени руцак

27.04.2018 11:40

Мислим да је Ким требао добити рибу и обратно, због калорија... А да је узивао у нудлама, узивао је ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

27.04.2018 12:34

Једног дана ће се Кореја ујединити. Северна Кореја има нуклеарнуклеарно оружје, а Јужна економску моћ и савремену технологију. Ето нове војне и економске силе. Јапан треба да се замисли добро ста да ради, обзиром на њихове ратне злочине у другом свјетском рату и Кореји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујка Сем

27.04.2018 14:32

И ако је Јузна Кореја демократска дрзава могло би јој се десити ,,демократско прољеце,,.

ОДГОВОРИТЕ