Лишен слободе Атиф Дудаковић

Државна агенција за истраге и заштиту БиХ јутрос је у шест градова претресла 16 локација у ухапсила 13 особа, међу којима је и бивши командант 5. корпуса Армије РБиХ генерал Атиф Дудаковић.
У наставку активности које се проводе по налогу Тужилаштва БиХ, око 14:30 сати, лишен је слободе још један осумњичени у оквиру предмета против Атифа Дудаковића и других који је лишен слободе по уласку на територији Босне и Херцеговине.  Ради се о припаднику 5. корпуса Армије РБиХ, који је осумњичен за казнено дјело злочина против човјечности.  Они су ухапшени због оптужбе да су починили ратне злочине на подручју Крајине 1995. године.

Босна и Херцеговина 27.04.2018 | 15:55
Лишен слободе Атиф Дудаковић
Атиф Дудаковић је ухапшен рано јутрос у Бихаћу због ратних злочина почињених над Србима током 1994. и 1995. године, сазнаје БН ТВ.

"Хапшење Атифа Дудаковића, ратног команданта Петог корпуса Армије БиХ, резултат је вишегодишње и обимне истраге коју је водила СИПА заједно са истражиоцима Тужилаштва БиХ, изјавио је за БН телевизију министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Он је потврдио да ће током дана бити проведено обимно хапшење веће групе лица због сумње да су, као и Дудаковић, починили ратне злочине у претходном рату.

“Желим да одам признање СИПИ за овако обиман и јако сложен предмет и да кажем да претходни директори СИПЕ од Средоја Новића, Мирка Лујића, Горана Зупца нису имали ни смјелости ни храбрости да се упусте у овако један сложен предмет”, рекао је Мектић.

Поред Дудаковића, према извору БН ТВ, ухапшено је још неколико лица, међу којима је и Ибрахим Надаревић, савјетник замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића и бивши министар за питања бораца и инвалида ФБиХ, који се сумњиче да су починили ратни злочин над Србима.

Надаревић је у рату био командант 517 брдске бригаде Петог корпуса.

Тужилаштво је против Дудаковића годинама водило истрагу.

Пријава против Дудаковића поднесена је још 2006. године када су се у јавности појавили видео снимци како наређује и убија српске цивиле.

Тада су пријаву против Дудаковића надлежном тужилаштву заједно поднијели тадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик.

Како преносе федерални медији, Сипа је ухапсила у Кључу и некадашње припаднике 5 Корпуса Армије РБиХ Ејуба Кожењића и Хусу Балагића.

Извор БН ТВ тврди да су ухапшени и Ибрахим Шиљедић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Сафет Салихагић...

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту од раних јутарњих сати, по наредби Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, проводе оперативну акцију на подручју Унско-санског кантона и Кантона Сарајево.

Извршени су претреси на 16 локација на подручју Сарајева, Бихаћа, Санског Моста, Кључа,Велике Кладуше и Цазина, а слободе је лишено 13 лица због основа сумње да су починили кривично дјело “злочин против човјечности” и “злочин против цивилног становништа” .

Лица лишена слободе ће након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е бити предата поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ у даљу надлежност.

У току реализације ове оперативне акције, полицијским службеницима СИПА-е, помоћ су пружили полицијски службеници МУПа- Унско-санског кантона и МУП-а Кантона 10, саопштено је из Сипе.

Подсјећамо да су злочини над Србима,за које се терете Дудаковић и његови сарадници,документовани и видео записима са мјеста злочина.Више од деценије на јутјубу су доступни снимци на којима Дудаковић наређује својим војницима да почине ратни злочин,као и снимци самог извршења злочин али то некима није било довољно ни да покрену озбиљну истрагу а камо ли да нареде хапшења.

Дудаковић се терети да је ,као командант Петог корпуса тзв.Армије БиХ само током 95. године одговоран за убиство близу хиљаду српских цивила и 400 војника ратних заробљеника,те за паљење преко 30 српских села на подручју западне Крајине.Намјра му је била да уз помоћ снага из сусједне Хрватске уђе у Бањалуку.

Дудаковић је и у миру наставио са ширењем својих ратних идеја, Пажњу јавности је крајем маја прошле године изазвао његов позив из Коњица упућен свим Бошњацима старијим од 17 година да се наоружају, поручујући да рат није завршен, већ да је само престала пуцњава.

Почетком прошле године, Дудаковић је у говору представницима бошњачке дијаспоре у Луксембургу позвао Бошњаке из западне Европе да се припреме за рат, наводећи да ће се лично ангажовати „на ,како је рекао умрежавању оних који су спремни за отпор великосрпској агресији”.

БН ТВ

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

27.04.2018 08:40

На жалост, са овим хапшењима се окаснило. Баш окаснило. Разумијем ја да никад неће бити сви који су окрварили руке, сви ниткови који су на том простору чинили злодјела над Србима (а ту су баш бројни злочини), бити процесуирани, није реално, али морало се поодавно позабивити барем неким нитковима, чисто да бројне српске жртве имају барем неку сатисфакцију. Посебно што је овдје и превише доказа, укључујући и сачуване видео записе. Сада остаје тежи дио, да судови процесуирају и адекватно казне и овог Атифа и друге зликовце. Поучени искуством, Срби су изгубили повјерење у тужилаштво и суд БиХ (имали смо и један случај када је исти судија изузео предмет окружном суду у Бијељини и предао у надлежност суда БиХ, а онда исти судија био и предсједавајући суда у истом предмету, наравно нитков је ослобођен, и пазите те дрскости и колико се далеко отишло у исмијавању правде), но ајд да сачекамо и да видимо хоће ли ови зликовци бити осуђени, или је само режирана представа у сврху стварања привида да неко мари и о српским жртвама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

27.04.2018 09:05

Каснило се и са прикупљањем доказа стари , правили смо се паметни па нисмо ко-бајаги признавали судове , драже су нам била ситна сплеткарења и лажи у дневне потребе ситни ћар , крађа и лоповлук.Нико нам није крив за нашу будалештину.

Name

Амра

27.04.2018 09:07

Стварно се иде у крајност. И ако је просло висе двадесет година од рата у Санском Мосту се пљацка по селима, срби су грађани другог реда и зао ми је тих старих људи, а млади и неће назад због тога. Чак су и онај споменик на Сусњару опљачкали и скидају нехрдајуци лим. Нисмо сви исти и ја се стидим тога.

Name

Реално

27.04.2018 09:17

За разлику од других Дудаковиц се није крио по шумама и пецинама него је 25 година цовјек ходао по Босни и није се крио.Тако да није било потребе за хапшењем требали су цовјека фино позват и он би дошао.Видим овде се позива на накве доказе са Yоутубеа гдје он наредзује злоцине,а шта онда реци за Лукаца министра мупа РСа који обнаша тако велику функцију имају и његови докази.

Name

Лажно Име

27.04.2018 09:53

@ Дрогирани без сикерације,цијели свијет зна ко је шта урадио и то је осудио :)

Name

Последњи кинески цар

27.04.2018 10:42

О увом тексту видио сам још нешто што ме искрено речено фрапирало, а то је да "замјеник предсједавајућег Дома народа" има свог' савјетника. Па није ни чудо што се дижу кредити сваки дан, јер се оволика администрација више неможе издржати. Када замјеник има савјетника, колико их тек има предсједавајући? Ако мислимо бити нормална држава и имати некакав напредак нешто се радикално мора мјењати, и то одмах.

Name

075

27.04.2018 11:42

Бошњаци и Срби имају све осим памети! СДА на "умору", ово хапшење их "оживи", СДС "показује снагу" јер СНСД-ови кадрови у СИПИ нису га смјели ухапсити а они хапсе, Додик дезертер не зна шта да каже, УЗП Човић латински "хињски" чека, Санџаклија Радончић тактизира, СДП мало демагогије и то је то, а Бошњаци и Срби забораве одмах да су:незапослени, гладни, жедни, болесни, обесправљени етц.!

Name

Кхал Дрого

27.04.2018 12:35

За овог Вука, не знам да ли си провокатор, па овдје протураш ту причу, но то једноставно није истина. И овдје су и Срби и кадрови из Српске који се баве овом материјом у подређеном положају. Такође, овдје ваља бити и опрезан, јер када један суд донесе правоснажну пресуду (ослобађајућу или окривљујућу) тај случај има коначан епилог, а судовима Српске увијек могу изузети случајеве. Поменуо сам овај случај у посту, у питању је "случај Орић", 2009-е године (а прије није могло јер се чекала пресуда МКСЈ и ту могу бити обухваћена само недјела којима се МКСЈ није бавио) судија Максумић изузима предмет окружном суду у Бијељини и предаје у надлежност суда БиХ, са образложењем да би тај процес могао узнемирити Бошњаке повратнике у Семберији (пазите изговора судије). И исти судија који је дао такво несхватљиво објашњење бива предсједавајући у том истом предмету против Орића, и остали судије у том предмету су у рату ратовали на истој страни као и Орић, и који смо исход пресуде могли очекивати? Таквих примјера је пуно, Срби и кадрови из Српске јесу били итекако активни, но овдје имамо рђава искуства са судом и тужилаштвом БиХ у које су Срби изгубили свако повјерење.

Name

ре

27.04.2018 14:32

Добро је да је конацно ухапсен овај монструм познат као Бихацки касапин,ваљда га неце ослободит као оног кољаца са Дрине Насера Орица

Name

Ре реално

27.04.2018 17:51

По сарајевском пасалуку јест,Ал у Републику Српску није смио примирит.код вас је био застицен ко поларни медјед.А на медједа и лици.

Name

Мехо

30.04.2018 06:17

Ма пустите цоека - то сто је србомрзац нека се ријеси унутар његове фамилије. Није то за босанске судове.

Name

ТЕРН

27.04.2018 08:42

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ф_б_ХЈА17УЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

27.04.2018 08:42

Само редом ко Год је крив у цузуКад је баја на реду И остали јатаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

27.04.2018 08:42

Ајде у 100 марака да ће га Тужилаштво пустити кад Бакиру затреба патриотизма за продати народу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.04.2018 09:00

Сигурно! Ко му је био претпостављени и данас хуска на рат и то отворено.

Name

Педја

27.04.2018 08:44

Прије неколико дана је Мектиц рекао да тузиластво не ради свој посао, а сада ради. Када це се хапсити Ноцни вукови и Србска цаст?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад похапсит ове снсд овце сто су се накрали па.сви.гласамо за сдс

27.04.2018 12:12

СДС ЈЕ ОД СНСДА ЈАЦИ ЗА МЕКТИЦА

Name

Цомета

27.04.2018 16:19

Само се дјаба веселите....све це бити и проци....карактер рата је одредјен у свујету...погледајтw мало заоадне књиге ...свјетске... и зо се неце промјенити као и то да це Дудаковиц бити осудјен...фарса...а ако је крив нек му и суде...по мени треба доказат све ...хрватски УЗП је доказан као и српски геноцид....свидјало се то ил не ал је тако за свијет...и сама Србија морат це то реализират јер нема ЕУ без тога...

Name

Игор

27.04.2018 08:45

Људииииии , бјез'те ето ИЗБОРА !!!!! хахахаххахахах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супермен

27.04.2018 12:14

Мектиц је сдс ов супермен. Све це сад пихапсит до избора.

Name

Срби Воле Паре

27.04.2018 08:46

Није Дудаковиц крив толико колико су криви Срби који су му продавали орузје док је Бихац био опкољен.Он и појединци су сw добро обогатили за вријеме рата.Свако нормалан зна колико су нам ресурса узимали ткз Бихацки дзеп и да је он узет да би ослободили пуно насе војске да брани спољне границе.Зато због тог сверца ма крају смо просли како смо просли да су досли до БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

27.04.2018 09:20

А муслимани воле само сиротињу, биједу ....

Name

Са стране

27.04.2018 08:48

Мислио сам да ово никад нећу рећи, али - честитам Мектићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лилy

27.04.2018 09:21

Никад њега мехктиц неби ухапсио да га запад није ухапсио...као,мало да омекса срце Србима..толико прозирно а пустице га као и орица..

Name

ФЕНИКС

27.04.2018 09:30

Заиста и поред бројних опструкција и нерада претходних српских представника у БиХ због цега се и цекало до сада мора се одати признање Мектицу.

Name

Бабе и Жабе

27.04.2018 09:30

Какве везе има Мектиц?Мектиц је претио да це хапсити ове који нас данас краду али никога не ухапси.Ове ратне злочинце-профитере хапсе када то одлуци нека амбасада.

Name

Браво Мектицу

27.04.2018 09:14

Само хапси Алијне геноцидасе и крволоке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

27.04.2018 13:58

Небрини, доци це и твоји на ред. Ових се барем некрију годинама или зиве под лазним именима. Свакако це њих опет пустити на слободу, али за твоје нисам сигуран, као они сто су вец годинама затворени.

Name

Мирко

27.04.2018 09:58

Хаапсите зликовце не гледајућ ко којој нацији припада...очистмо државу од ОЛОША.......уредимо је тако да буде свима мајка.......тужно је кад сваки народ своје ЗЛОЧИНЦЕ брани,с њима се поноси...а туђе би хапсили,како су то људи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халид

27.04.2018 10:48

Браво Мирко,ко год је убијао и наредјивао да се убијају цивили и цинио злоцине а имају 100% докази нека га осуде на дозивотну робију па био то мој Отац лицно.

Name

Последњи кинески цар

27.04.2018 11:09

Поздрав за Мирка и Халида. Дијелим Ваше мишљење. Ипак има наде за ову државу, има добрих и нормалних људи.

Name

Драгутин

27.04.2018 11:17

Ја се бојим да це га пустити у недостатку доказа а доказа има напретек али како ради тузиластво и суд БИХ веома пристрасно не бих се нимало изненадио.Ако се тако несто деси онда смо на дну дна и правда за Србе би била недостизна као и истина која је на насој страни....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИС

27.04.2018 11:17

Ста ти је политичар... Нема, господине Мектићу, директор СИПЕ (или директори) везе са одлучношћу за подизање оптужнице (заврсни дио истраге) по овом предмету, него поступајући тужилац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јамес бонд

27.04.2018 11:41

Ухапсио га Мектиц Србенда добро је рекао да демантује оног полтрона којица који као неки експерт за ратне злоцине а нема појма о рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улог

27.04.2018 12:06

Мектицу само хапси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.04.2018 12:06

Сипа прорадила. То мектицу иконо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принц

27.04.2018 12:07

Сад додика ухапсити за сиромасење народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гас до даске

27.04.2018 12:07

Срце ми ко небодер кад Мектиц проради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плавка

27.04.2018 12:07

СИПА БРАВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калиновцанин

27.04.2018 12:08

То МЕКТИЦ, ХАПСИ СВЕ РЕДОМ. ТИ СИ НАМ ЈЕДИНИ СПАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добропоље

27.04.2018 12:09

МЕКТИЦ Прорадио ! ! !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизу

27.04.2018 12:10

Само хапсит лопове . Сад кренути пцистити дрзаву дп избора. Сдс на.мектицевим крилима иде ка побједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рафал

27.04.2018 12:13

Сад Мектиц и Станиц.не смију стати. Хапсења су поцела. До избора напунит сце затворе. Следеце похапсити све у ХЕТу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјомла

27.04.2018 12:15

Хапси Мектицу...Додику је криво и страх га је јер је конацно СИПА поцела да ради свој посао...а то је да хапси редом...након ратних злоцина иде хапсење криминалаца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Миха

27.04.2018 12:15

Ово хапшење буду наду да ће правда и за српске жртве бити постигнута. А да су СИПОМ и даље руководили кадрови СНСД до тога никад не би дошло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

27.04.2018 12:20

Свака част Сипи и Мектићу да су одблокирали да се човјек који је без икакаве сумње починио ратне злочине приведе правиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахмет

27.04.2018 12:31

Заболи ме кад видим да је један отпад од човјека, звани М. Додик, подигао оптужницу против Дудаковића. Ми Бошњаци смо требали почистити своје редове, а не чекати да нам други чисте двориште. Генерал нека одговара, па ако је упрљао образ - нека робија, а ако је чист, нека га ослободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Косовац

27.04.2018 12:48

Боље икад него никад,. Човјека се сам снимао како наређује да се уништавају српска села. Да Перица Симић није дошао на чело СИПЕ још би се тај случај вукао по латицама, јер СНСД-ови људи ништа нису ни намјеравали урадити по том питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

данијела

27.04.2018 13:24

Свака цаст СИПИ и господину Мектицу који су урадили оно сто нису смјели Новиц и Зубац снсд-и директори сипе у прослим мандатима. Највеци борци за правду браво господине Мектицу... ја од сада гласам за ВАС! Злоцинце треба процесуирати и вријеме је да неко са те власти поступа одговорно према силним злоцинима над србима. Данијела Зворник

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИМИР автовац

27.04.2018 13:45

Цеститам Драгану Мектицу и Станицу из СиПЕ, који су имали храбрости и воље да ураде овај бриљантан потез хапсења крвника Дураковица. Правда је спора, али достизна. Средоје Новиц и Горан Зубац су били СНСД-И директори СИПЕ па никад нису урадили колико ови из сдс-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

27.04.2018 15:06

Који год крвник био, из било ког народа треба да одговара, мада било ком крвнику не бих био у кози, ваља му мирно спавати

Name

Приједор

27.04.2018 15:33

БРАВО МЕКТИЦУ!!!!БРАВО СИПА!!!!БРАВО СУД БиХ!!! Какав Којиц,какав Додик,Какав РЦИРЗ......Они су давањем лосих доказа и упропастили свјесно све процесе против Насера,и јос цитав сијасет предмета за злоцине над Србима.Додик је ради политицких комбинација са Цовицем и ХДЗом свјесно унистио доказе за Мркоњиц Градви Сипово....смјенили су и уцуткали свјесно Јанка Велимировица и украјцили су покојног Цвјетка Савица,буквално су ову двојицу цеститих српских истразитеља гурмули у страну......Због гласова у Зворнику,Сребреници.Братунцу,Козлуку Власеници и Висеграду свјесно је опструисан и упропастен процес прптив Насера,од стране црвене секте........Зато Додо сад игра и са Бакиром и са Фахром игру да у предсједниство удје....Сипа је ухапсила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.04.2018 16:41

Ово је чиста предизборна кампања. Бакиру и његовом СДА је потребно да мобилизира Бошњаке а хватање Дудаковића то је више него идеална прилика за то. С друге стране Мектић се одмах похвалио како до сада нико није хтјео или није смио да га ухапси а његов директор односно кадар СДС директор СИПЕ је то урадио. Дудаковић му га дође као нека колатерална штета, мада не би ме зачудило да и он учествује у овој удурми. Значи од овог нема ништа добро ни паметно. Код нас не може ништа без политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лон Wолф

27.04.2018 16:59

Бакире, ба. Ђе 200.000 патриота, șта чекају?

ОДГОВОРИТЕ