Lišen slobode Atif Dudaković

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH jutros je u šest gradova pretresla 16 lokacija u uhapsila 13 osoba, među kojima je i bivši komandant 5. korpusa Armije RBiH general Atif Dudaković.
U nastavku aktivnosti koje se provode po nalogu Tužilaštva BiH, oko 14:30 sati, lišen je slobode još jedan osumnjičeni u okviru predmeta protiv Atifa Dudakovića i drugih koji je lišen slobode po ulasku na teritoriji Bosne i Hercegovine.  Radi se o pripadniku 5. korpusa Armije RBiH, koji je osumnjičen za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.  Oni su uhapšeni zbog optužbe da su počinili ratne zločine na području Krajine 1995. godine.

Bosna i Hercegovina 27.04.2018 | 15:55
Lišen slobode Atif Dudaković
Atif Dudaković je uhapšen rano jutros u Bihaću zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom 1994. i 1995. godine, saznaje BN TV.

"Hapšenje Atifa Dudakovića, ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH, rezultat je višegodišnje i obimne istrage koju je vodila SIPA zajedno sa istražiocima Tužilaštva BiH, izjavio je za BN televiziju ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

On je potvrdio da će tokom dana biti provedeno obimno hapšenje veće grupe lica zbog sumnje da su, kao i Dudaković, počinili ratne zločine u prethodnom ratu.

“Želim da odam priznanje SIPI za ovako obiman i jako složen predmet i da kažem da prethodni direktori SIPE od Sredoja Novića, Mirka Lujića, Gorana Zupca nisu imali ni smjelosti ni hrabrosti da se upuste u ovako jedan složen predmet”, rekao je Mektić.

Pored Dudakovića, prema izvoru BN TV, uhapšeno je još nekoliko lica, među kojima je i Ibrahim Nadarević, savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića i bivši ministar za pitanja boraca i invalida FBiH, koji se sumnjiče da su počinili ratni zločin nad Srbima.

Nadarević je u ratu bio komandant 517 brdske brigade Petog korpusa.

Tužilaštvo je protiv Dudakovića godinama vodilo istragu.

Prijava protiv Dudakovića podnesena je još 2006. godine kada su se u javnosti pojavili video snimci kako naređuje i ubija srpske civile.

Tada su prijavu protiv Dudakovića nadležnom tužilaštvu zajedno podnijeli tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik.

Kako prenose federalni mediji, Sipa je uhapsila u Ključu i nekadašnje pripadnike 5 Korpusa Armije RBiH Ejuba Koženjića i Husu Balagića.

Izvor BN TV tvrdi da su uhapšeni i Ibrahim Šiljedić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Safet Salihagić...

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu od ranih jutarnjih sati, po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, provode operativnu akciju na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Izvršeni su pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa,Velike Kladuše i Cazina, a slobode je lišeno 13 lica zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo “zločin protiv čovječnosti” i “zločin protiv civilnog stanovništa” .

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH u dalju nadležnost.

U toku realizacije ove operativne akcije, policijskim službenicima SIPA-e, pomoć su pružili policijski službenici MUPa- Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona 10, saopšteno je iz Sipe.

Podsjećamo da su zločini nad Srbima,za koje se terete Dudaković i njegovi saradnici,dokumentovani i video zapisima sa mjesta zločina.Više od decenije na jutjubu su dostupni snimci na kojima Dudaković naređuje svojim vojnicima da počine ratni zločin,kao i snimci samog izvršenja zločin ali to nekima nije bilo dovoljno ni da pokrenu ozbiljnu istragu a kamo li da narede hapšenja.

Dudaković se tereti da je ,kao komandant Petog korpusa tzv.Armije BiH samo tokom 95. godine odgovoran za ubistvo blizu hiljadu srpskih civila i 400 vojnika ratnih zarobljenika,te za paljenje preko 30 srpskih sela na području zapadne Krajine.Namjra mu je bila da uz pomoć snaga iz susjedne Hrvatske uđe u Banjaluku.

Dudaković je i u miru nastavio sa širenjem svojih ratnih ideja, Pažnju javnosti je krajem maja prošle godine izazvao njegov poziv iz Konjica upućen svim Bošnjacima starijim od 17 godina da se naoružaju, poručujući da rat nije završen, već da je samo prestala pucnjava.

Početkom prošle godine, Dudaković je u govoru predstavnicima bošnjačke dijaspore u Luksemburgu pozvao Bošnjake iz zapadne Evrope da se pripreme za rat, navodeći da će se lično angažovati „na ,kako je rekao umrežavanju onih koji su spremni za otpor velikosrpskoj agresiji”.

BN TV

Komentari / 54

Ostavite komentar
Name

Khal Drogo

27.04.2018 08:40

На жалост, са овим хапшењима се окаснило. Баш окаснило. Разумијем ја да никад неће бити сви који су окрварили руке, сви ниткови који су на том простору чинили злодјела над Србима (а ту су баш бројни злочини), бити процесуирани, није реално, али морало се поодавно позабивити барем неким нитковима, чисто да бројне српске жртве имају барем неку сатисфакцију. Посебно што је овдје и превише доказа, укључујући и сачуване видео записе. Сада остаје тежи дио, да судови процесуирају и адекватно казне и овог Атифа и друге зликовце. Поучени искуством, Срби су изгубили повјерење у тужилаштво и суд БиХ (имали смо и један случај када је исти судија изузео предмет окружном суду у Бијељини и предао у надлежност суда БиХ, а онда исти судија био и предсједавајући суда у истом предмету, наравно нитков је ослобођен, и пазите те дрскости и колико се далеко отишло у исмијавању правде), но ајд да сачекамо и да видимо хоће ли ови зликовци бити осуђени, или је само режирана представа у сврху стварања привида да неко мари и о српским жртвама

ODGOVORITE
Name

Vuk

27.04.2018 09:05

Kasnilo se i sa prikupljanjem dokaza stari , pravili smo se pametni pa nismo ko-bajagi priznavali sudove , draže su nam bila sitna spletkarenja i laži u dnevne potrebe sitni ćar , krađa i lopovluk.Niko nam nije kriv za našu budaleštinu.

Name

Amra

27.04.2018 09:07

Stvarno se ide u krajnost. I ako je proslo vise dvadeset godina od rata u Sanskom Mostu se pljacka po selima, srbi su građani drugog reda i zao mi je tih starih ljudi, a mladi i neće nazad zbog toga. Čak su i onaj spomenik na Susnjaru opljačkali i skidaju nehrdajuci lim. Nismo svi isti i ja se stidim toga.

Name

Realno

27.04.2018 09:17

Za razliku od drugih Dudakovic se nije krio po šumama i pecinama nego je 25 godina covjek hodao po Bosni i nije se krio.Tako da nije bilo potrebe za hapšenjem trebali su covjeka fino pozvat i on bi došao.Vidim ovde se poziva na nakve dokaze sa Youtubea gdje on naredzuje zlocine,a šta onda reci za Lukaca ministra mupa RSa koji obnaša tako veliku funkciju imaju i njegovi dokazi.

Name

Lažno Ime

27.04.2018 09:53

@ Drogirani bez sikeracije,cijeli svijet zna ko je šta uradio i to je osudio :)

Name

Poslednji kineski car

27.04.2018 10:42

O uvom tekstu vidio sam još nešto što me iskreno rečeno frapiralo, a to je da "zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda" ima svog' savjetnika. Pa nije ni čudo što se dižu krediti svaki dan, jer se ovolika administracija više nemože izdržati. Kada zamjenik ima savjetnika, koliko ih tek ima predsjedavajući? Ako mislimo biti normalna država i imati nekakav napredak nešto se radikalno mora mjenjati, i to odmah.

Name

075

27.04.2018 11:42

Bošnjaci i Srbi imaju sve osim pameti! SDA na "umoru", ovo hapšenje ih "oživi", SDS "pokazuje snagu" jer SNSD-ovi kadrovi u SIPI nisu ga smjeli uhapsiti a oni hapse, Dodik dezerter ne zna šta da kaže, UZP Čović latinski "hinjski" čeka, Sandžaklija Radončić taktizira, SDP malo demagogije i to je to, a Bošnjaci i Srbi zaborave odmah da su:nezaposleni, gladni, žedni, bolesni, obespravljeni etc.!

Name

Khal Drogo

27.04.2018 12:35

За овог Вука, не знам да ли си провокатор, па овдје протураш ту причу, но то једноставно није истина. И овдје су и Срби и кадрови из Српске који се баве овом материјом у подређеном положају. Такође, овдје ваља бити и опрезан, јер када један суд донесе правоснажну пресуду (ослобађајућу или окривљујућу) тај случај има коначан епилог, а судовима Српске увијек могу изузети случајеве. Поменуо сам овај случај у посту, у питању је "случај Орић", 2009-е године (а прије није могло јер се чекала пресуда МКСЈ и ту могу бити обухваћена само недјела којима се МКСЈ није бавио) судија Максумић изузима предмет окружном суду у Бијељини и предаје у надлежност суда БиХ, са образложењем да би тај процес могао узнемирити Бошњаке повратнике у Семберији (пазите изговора судије). И исти судија који је дао такво несхватљиво објашњење бива предсједавајући у том истом предмету против Орића, и остали судије у том предмету су у рату ратовали на истој страни као и Орић, и који смо исход пресуде могли очекивати? Таквих примјера је пуно, Срби и кадрови из Српске јесу били итекако активни, но овдје имамо рђава искуства са судом и тужилаштвом БиХ у које су Срби изгубили свако повјерење.

Name

re

27.04.2018 14:32

Dobro je da je konacno uhapsen ovaj monstrum poznat kao Bihacki kasapin,valjda ga nece oslobodit kao onog koljaca sa Drine Nasera Orica

Name

Re realno

27.04.2018 17:51

Po sarajevskom pasaluku jest,Al u Republiku Srpsku nije smio primirit.kod vas je bio zasticen ko polarni medjed.A na medjeda i lici.

Name

Meho

30.04.2018 06:17

Ma pustite coeka - to sto je srbomrzac neka se rijesi unutar njegove familije. Nije to za bosanske sudove.

Name

TERN

27.04.2018 08:42

https://www.youtube.com/watch?v=f_b_HJA17UE

ODGOVORITE
Name

AR

27.04.2018 08:42

Samo redom ko God je kriv u cuzuKad je baja na redu I ostali jataci.

ODGOVORITE
Name

Draganče

27.04.2018 08:42

Ajde u 100 maraka da će ga Tužilaštvo pustiti kad Bakiru zatreba patriotizma za prodati narodu...

ODGOVORITE
Name

re

27.04.2018 09:00

Sigurno! Ko mu je bio pretpostavljeni i danas huska na rat i to otvoreno.

Name

Pedja

27.04.2018 08:44

Prije nekoliko dana je Mektic rekao da tuzilastvo ne radi svoj posao, a sada radi. Kada ce se hapsiti Nocni vukovi i Srbska cast?

ODGOVORITE
Name

Sad pohapsit ove snsd ovce sto su se nakrali pa.svi.glasamo za sds

27.04.2018 12:12

SDS JE OD SNSDA JACI ZA MEKTICA

Name

Cometa

27.04.2018 16:19

Samo se djaba veselite....sve ce biti i proci....karakter rata je odredjen u svujetu...pogledajtw malo zaoadne knjige ...svjetske... i zo se nece promjeniti kao i to da ce Dudakovic biti osudjen...farsa...a ako je kriv nek mu i sude...po meni treba dokazat sve ...hrvatski UZP je dokazan kao i srpski genocid....svidjalo se to il ne al je tako za svijet...i sama Srbija morat ce to realizirat jer nema EU bez toga...

Name

Igor

27.04.2018 08:45

Ljudiiiiii , bjez'te eto IZBORA !!!!! hahahahhahahah...

ODGOVORITE
Name

Supermen

27.04.2018 12:14

Mektic je sds ov supermen. Sve ce sad pihapsit do izbora.

Name

Srbi Vole Pare

27.04.2018 08:46

Nije Dudakovic kriv toliko koliko su krivi Srbi koji su mu prodavali oruzje dok je Bihac bio opkoljen.On i pojedinci su sw dobro obogatili za vrijeme rata.Svako normalan zna koliko su nam resursa uzimali tkz Bihacki dzep i da je on uzet da bi oslobodili puno nase vojske da brani spoljne granice.Zato zbog tog sverca ma kraju smo prosli kako smo prosli da su dosli do BL.

ODGOVORITE
Name

Da

27.04.2018 09:20

A muslimani vole samo sirotinju, bijedu ....

Name

Sa strane

27.04.2018 08:48

Mislio sam da ovo nikad neću reći, ali - čestitam Mektiću!

ODGOVORITE
Name

lily

27.04.2018 09:21

Nikad njega mehktic nebi uhapsio da ga zapad nije uhapsio...kao,malo da omeksa srce Srbima..toliko prozirno a pustice ga kao i orica..

Name

FENIKS

27.04.2018 09:30

Zaista i pored brojnih opstrukcija i nerada prethodnih srpskih predstavnika u BiH zbog cega se i cekalo do sada mora se odati priznanje Mekticu.

Name

Babe i Žabe

27.04.2018 09:30

Kakve veze ima Mektic?Mektic je pretio da ce hapsiti ove koji nas danas kradu ali nikoga ne uhapsi.Ove ratne zločince-profitere hapse kada to odluci neka ambasada.

Name

Bravo Mekticu

27.04.2018 09:14

Samo hapsi Alijne genocidase i krvoloke.

ODGOVORITE
Name

pravda

27.04.2018 13:58

Nebrini, doci ce i tvoji na red. Ovih se barem nekriju godinama ili zive pod laznim imenima. Svakako ce njih opet pustiti na slobodu, ali za tvoje nisam siguran, kao oni sto su vec godinama zatvoreni.

Name

Mirko

27.04.2018 09:58

Haapsite zlikovce ne gledajuć ko kojoj naciji pripada...očistmo državu od OLOŠA.......uredimo je tako da bude svima majka.......tužno je kad svaki narod svoje ZLOČINCE brani,s njima se ponosi...a tuđe bi hapsili,kako su to ljudi?

ODGOVORITE
Name

Halid

27.04.2018 10:48

Bravo Mirko,ko god je ubijao i naredjivao da se ubijaju civili i cinio zlocine a imaju 100% dokazi neka ga osude na dozivotnu robiju pa bio to moj Otac licno.

Name

Poslednji kineski car

27.04.2018 11:09

Pozdrav za Mirka i Halida. Dijelim Vaše mišljenje. Ipak ima nade za ovu državu, ima dobrih i normalnih ljudi.

Name

Dragutin

27.04.2018 11:17

Ja se bojim da ce ga pustiti u nedostatku dokaza a dokaza ima napretek ali kako radi tuzilastvo i sud BIH veoma pristrasno ne bih se nimalo iznenadio.Ako se tako nesto desi onda smo na dnu dna i pravda za Srbe bi bila nedostizna kao i istina koja je na nasoj strani....

ODGOVORITE
Name

IS

27.04.2018 11:17

Sta ti je političar... Nema, gospodine Mektiću, direktor SIPE (ili direktori) veze sa odlučnošću za podizanje optužnice (zavrsni dio istrage) po ovom predmetu, nego postupajući tužilac.

ODGOVORITE
Name

james bond

27.04.2018 11:41

Uhapsio ga Mektic Srbenda dobro je rekao da demantuje onog poltrona kojica koji kao neki ekspert za ratne zlocine a nema pojma o ratu.

ODGOVORITE
Name

Ulog

27.04.2018 12:06

Mekticu samo hapsi.

ODGOVORITE
Name

Bravo

27.04.2018 12:06

Sipa proradila. To mekticu ikono.

ODGOVORITE
Name

Princ

27.04.2018 12:07

Sad dodika uhapsiti za siromasenje narod.

ODGOVORITE
Name

Gas do daske

27.04.2018 12:07

Srce mi ko neboder kad Mektic proradi

ODGOVORITE
Name

Plavka

27.04.2018 12:07

SIPA BRAVO.

ODGOVORITE
Name

Kalinovcanin

27.04.2018 12:08

To MEKTIC, HAPSI SVE REDOM. TI SI NAM JEDINI SPAS.

ODGOVORITE
Name

Dobropolje

27.04.2018 12:09

MEKTIC Proradio ! ! !

ODGOVORITE
Name

Zizu

27.04.2018 12:10

Samo hapsit lopove . Sad krenuti pcistiti drzavu dp izbora. Sds na.mekticevim krilima ide ka pobjedi.

ODGOVORITE
Name

Rafal

27.04.2018 12:13

Sad Mektic i Stanic.ne smiju stati. Hapsenja su pocela. Do izbora napunit sce zatvore. Sledece pohapsiti sve u HETu.

ODGOVORITE
Name

Djomla

27.04.2018 12:15

Hapsi Mekticu...Dodiku je krivo i strah ga je jer je konacno SIPA pocela da radi svoj posao...a to je da hapsi redom...nakon ratnih zlocina ide hapsenje kriminalaca...

ODGOVORITE
Name

Darko Miha

27.04.2018 12:15

Ovo hapšenje budu nadu da će pravda i za srpske žrtve biti postignuta. A da su SIPOM i dalje rukovodili kadrovi SNSD do toga nikad ne bi došlo.

ODGOVORITE
Name

Mitar

27.04.2018 12:20

Svaka čast Sipi i Mektiću da su odblokirali da se čovjek koji je bez ikakave sumnje počinio ratne zločine privede pravidi.

ODGOVORITE
Name

Ahmet

27.04.2018 12:31

Zaboli me kad vidim da je jedan otpad od čovjeka, zvani M. Dodik, podigao optužnicu protiv Dudakovića. Mi Bošnjaci smo trebali počistiti svoje redove, a ne čekati da nam drugi čiste dvorište. General neka odgovara, pa ako je uprljao obraz - neka robija, a ako je čist, neka ga oslobode.

ODGOVORITE
Name

Goran Kosovac

27.04.2018 12:48

Bolje ikad nego nikad,. Čovjeka se sam snimao kako naređuje da se uništavaju srpska sela. Da Perica Simić nije došao na čelo SIPE još bi se taj slučaj vukao po laticama, jer SNSD-ovi ljudi ništa nisu ni namjeravali uraditi po tom pitanju.

ODGOVORITE
Name

danijela

27.04.2018 13:24

Svaka cast SIPI i gospodinu Mekticu koji su uradili ono sto nisu smjeli Novic i Zubac snsd-i direktori sipe u proslim mandatima. Najveci borci za pravdu bravo gospodine Mekticu... ja od sada glasam za VAS! Zlocince treba procesuirati i vrijeme je da neko sa te vlasti postupa odgovorno prema silnim zlocinima nad srbima. Danijela Zvornik

ODGOVORITE
Name

MILIMIR avtovac

27.04.2018 13:45

Cestitam Draganu Mekticu i Stanicu iz SiPE, koji su imali hrabrosti i volje da urade ovaj briljantan potez hapsenja krvnika Durakovica. Pravda je spora, ali dostizna. Sredoje Novic i Goran Zubac su bili SNSD-I direktori SIPE pa nikad nisu uradili koliko ovi iz sds-a.

ODGOVORITE
Name

Bato

27.04.2018 15:06

Koji god krvnik bio, iz bilo kog naroda treba da odgovara, mada bilo kom krvniku ne bih bio u kozi, valja mu mirno spavati

Name

Prijedor

27.04.2018 15:33

BRAVO MEKTICU!!!!BRAVO SIPA!!!!BRAVO SUD BiH!!! Kakav Kojic,kakav Dodik,Kakav RCIRZ......Oni su davanjem losih dokaza i upropastili svjesno sve procese protiv Nasera,i jos citav sijaset predmeta za zlocine nad Srbima.Dodik je radi politickih kombinacija sa Covicem i HDZom svjesno unistio dokaze za Mrkonjic Gradvi Sipovo....smjenili su i ucutkali svjesno Janka Velimirovica i ukrajcili su pokojnog Cvjetka Savica,bukvalno su ovu dvojicu cestitih srpskih istrazitelja gurmuli u stranu......Zbog glasova u Zvorniku,Srebrenici.Bratuncu,Kozluku Vlasenici i Visegradu svjesno je opstruisan i upropasten proces prptiv Nasera,od strane crvene sekte........Zato Dodo sad igra i sa Bakirom i sa Fahrom igru da u predsjednistvo udje....Sipa je uhapsila

ODGOVORITE
Name

Па

27.04.2018 16:41

Ово је чиста предизборна кампања. Бакиру и његовом СДА је потребно да мобилизира Бошњаке а хватање Дудаковића то је више него идеална прилика за то. С друге стране Мектић се одмах похвалио како до сада нико није хтјео или није смио да га ухапси а његов директор односно кадар СДС директор СИПЕ је то урадио. Дудаковић му га дође као нека колатерална штета, мада не би ме зачудило да и он учествује у овој удурми. Значи од овог нема ништа добро ни паметно. Код нас не може ништа без политике

ODGOVORITE
Name

Lon Wolf

27.04.2018 16:59

Bakire, ba. Đe 200.000 patriota, șta čekaju?

ODGOVORITE