Руковање Кима и Муна на граници

Ким Џонг Ун постао је први севернокорејски лидер који је крочио у Јужну Кореју од како је полуострво подељено ратом из 1953. године.

Свијет 27.04.2018 | 08:42
Руковање Кима и Муна на граници
ББЦ пише да су се “у тренутку пуном симболике“ лидер Северне и Јужне Кореје Мун Џае Ин руковали на граници.

Осим тога, они истичу да се током њиховог сусрета догодио тренутак када се "цела Северна Јужна заледила“ – двојица лидера су се руковала и то на обе стране границе демилитаризоване зоне која дели две земље.

Грађани су потом са изненађењем гледали како Ким Џонг Ун позива јужнокорејског лидера да на тренутак крочи у Северну Кореју, што је он и учинио, након чега су се заједно вратили у Јужну Кореју, а све време држећи се за руке. 

ББЦ истиче да је то очигледно био моменат који није био предвиђен у иначе веома детаљно испланиром сусрету. 

 "Нова историја почиње сада", рекао је лидер Северне Кореје, а чак се и нашалио рекавши "надам се да ћете уживати у нудлама које смо вам донели". 

Ким Џонг Ун и Мун Џае Ин сусрели су се у у Панмунџон демилитаризованој зони између две земље које су технички и даље у рату од те 1953. године, након чега су имали приватни састанак у Кући мира у којој је примирје потписано. 

Лидер Северне Кореје је рекао да се спреман да посети Јужну Кореју у сваком тренутку кад буде позван, као и да му "све време срце бије као лудо", док је Мун рекао да има много лепших ствари које жели да му покаже у својој председничкој резиденцији. 

Медији преносе и да је сто за којим су Ким и Мун седели направљен тако да их раздваја тачно 2.018 милиметара током разговора иза затворених врата. 

Осим тога, АП истиче и да је неколико стотина јужнокорејских конзервативних активиста запалило две папирне севернокорејске заставе са ликом Кима, његовог оца и деде, током митинга у близини села у којем је самит. 

Ким и Мун су окончали јутарњу сесију историјског самита, а поподне је планирани нови састанак. 

Подсећамо, пре само неколико месеци односи између две Кореје били су много лошији, а сада би две земље могле да дискутују о мировном споразуму и нуклеарном наоружању. 

Грађански рат у Кореји из 1953. године завршен је примирјем, а не мировним споразумом, због чега су Северна и Јужна Кореја и технички и даље у рату. 

Ово је први самит две стране после више од 10 година, а тек трећи за 65 година од краја Корејског рата. 

Иначе, у севернокорејској делегацији је и Кимова сестра, Ким Јо Џонг, која је ове године била у Јужној Кореји на отварању Зимских олимпијских игара, председник Северне Кореје Ким Јонг Нам (чија је функција протоколарна), као и бивши шеф обавештајне службе те земље Ким Јонг Чол, главни Кимов кадар задужен за односе са Јужном Корејом. 

По завршетку прве рунде разговора, како је Им рекао, Ким и Мун ће имати одвојене ручкове, а како је раније најављено севернокорејском лидеру биће сервиран швајцарско јело од кромпира, а јужнокорејском риба лист. 

Затим ће заједно засадити дрво бора на линији демаркације које треба да представља симбол "мира и просперитета". 

Они ће заједно залити дрво са водом донетом из реке Таедгонг са севера и реке Хан са југа, а после тога ће прошетати пред почетак следеће рунде преговора. 

По завршетку преговора, двојица лидера ће, како се наводи, потписати споразум и издати заједничку декларацију о денуклеаризацији и миру, као и побољшању билатералних односа, навели су јужнокорејски званичници. 

Затим ће се упутити на вечеру где ће одгледати видео снимак под називом "Пролеће јединства" (Спринг оф оне). 

Самит са јужнокорејским председником требало би да буде увертира за састанак Кима и америчког председника Доналда Трампа крајем маја или почетком јуна што ће, како се оцењује, бити први сусрет актуелних лидера две земље 

(Б92)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Харе

27.04.2018 06:52

Вала кад су они могли онда морамо и ми ил смо ми ипак Балканци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

27.04.2018 07:14

Такоје Харе морацемо ми кад тад дасе помиримо ја лицно невидим зивот без Босњака Срба и Хрвата неби било занимљиво само да једни буду у насој БИХ.

Name

Оља

27.04.2018 07:27

Код нас је то мало другације, тезе. На вама је. Када бисте уистину прихватили Дејтонски споразум, ми не бисмо ни имали разлога за бригу о миру. Сав нас проблем (мислим, свих нас у оба ентитета) је васа огромна зеља за унитарном БиХ, а то знаци укидањем РС. Хоцете некакав сузивот, а све радите против тога. Ви управо висе радите на одвајању него "ми". Видите, висе не говоримо истим језиком, немамо исту историју ... Зар то нису одвајања? Да не идемо даље.

Name

Синнy Боy

27.04.2018 07:35

Харе, Зворник, има разлике између Кореје и БиХ. У обе Кореје живи један народ, једене вјере, КОРЕЈЦИ. А овде? Можда би и могло бити исто ако би сматрали да на овим просторима живи само један народ СРБИ са различитим вјерама.

Name

ре Синнy

27.04.2018 08:20

Синко прочитај дјело Илије Гарашанина "Начертаније" из 1844. године. Ради се о доказаном и угледном српском националисти, ваљда њему вјерујеш више него мени! Човјек лијепо каже и објашњава да су у БиХ до Берлинског конгреса живјели само Бошњаци ..и то православне, католичке и муслиманске вјере! Тек од распада Османског царства, односно од Берлинског конгреса под утицајем хрватских националиста из Хрватске, бошњаци католици се почињу масовно изјашњвати као Хрвати, а бошњаци православне вјере као Срби! насупрот њих, муслимани су се и даље наставили изјашњвати као Бошњаци, све док им то право није укинуто тј. одузето од стране ондашње власти... 1993. године успјели су поново вратити своје право да се зову бошњаци, тако да су они који тврде да је тај назив измислиио Алија Изетбеговић, у тоталној заблуди, тј. живе у лажи. Ако ти или неко други тврдиш другачије од овог, слободно ме демантуј неким доказом или аргументима. Лијеп Поздрав.

Name

Ре Ре СИННИ - Оља

27.04.2018 09:10

Имате ли ви неки други "доказ", осим И. Гарасанина? У заблуди сте. То сто је писао Гарасанин односило се само на Босну (Босњаци) као географску одредницу и у том смислу је тако, у то вријеме, и писано. Гарасанин нигдје није оспоравао постојање назива српски, у Босни као ни било гдје, за народ коме и сам припада. И јос несто, ако бас хоцете да истразујете и на темељу тога доносите закљуцке онда се морате побринути да вам се у рукама надју и они извори који се разликују од онога сто зелите цути. А има их много. Библиотеке, институти, архиви ... врве од њих.

Name

Па Да

27.04.2018 14:37

Нај боље да направимо нову Југославију,па када се некоме опет дигне да казе како је то у ствари Велика Србија,па распали поново.

Name

А Сто

27.04.2018 14:44

Се тице овога Гарасанина мозда је цовјек у праву.Данас,једини прави Босњаци зиве у селу Босњаци покрај Зупање(Хрватска),јесте да гуле цварке и сланину,али ко це га знати.....

Name

Медо

27.04.2018 07:36

Према овој слици изгледа да се боље једе и живи у Сјеверној Кореји него у Јужној:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким

27.04.2018 13:58

Лако је њима..они немају срба.муслимана и хрвата

ОДГОВОРИТЕ