Rukovanje Kima i Muna na granici

Kim Džong Un postao je prvi severnokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od kako je poluostrvo podeljeno ratom iz 1953. godine.

Svijet 27.04.2018 | 08:42
Rukovanje Kima i Muna na granici
BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike“ lider Severne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se "cela Severna Južna zaledila“ – dvojica lidera su se rukovala i to na obe strane granice demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Građani su potom sa iznenađenjem gledali kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Severnu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, a sve vreme držeći se za ruke. 

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu. 

 "Nova istorija počinje sada", rekao je lider Severne Koreje, a čak se i našalio rekavši "nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam doneli". 

Kim Džong Un i Mun Džae In susreli su se u u Panmundžon demilitarizovanoj zoni između dve zemlje koje su tehnički i dalje u ratu od te 1953. godine, nakon čega su imali privatni sastanak u Kući mira u kojoj je primirje potpisano. 

Lider Severne Koreje je rekao da se spreman da poseti Južnu Koreju u svakom trenutku kad bude pozvan, kao i da mu "sve vreme srce bije kao ludo", dok je Mun rekao da ima mnogo lepših stvari koje želi da mu pokaže u svojoj predsedničkoj rezidenciji. 

Mediji prenose i da je sto za kojim su Kim i Mun sedeli napravljen tako da ih razdvaja tačno 2.018 milimetara tokom razgovora iza zatvorenih vrata. 

Osim toga, AP ističe i da je nekoliko stotina južnokorejskih konzervativnih aktivista zapalilo dve papirne severnokorejske zastave sa likom Kima, njegovog oca i dede, tokom mitinga u blizini sela u kojem je samit. 

Kim i Mun su okončali jutarnju sesiju istorijskog samita, a popodne je planirani novi sastanak. 

Podsećamo, pre samo nekoliko meseci odnosi između dve Koreje bili su mnogo lošiji, a sada bi dve zemlje mogle da diskutuju o mirovnom sporazumu i nuklearnom naoružanju. 

Građanski rat u Koreji iz 1953. godine završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Severna i Južna Koreja i tehnički i dalje u ratu. 

Ovo je prvi samit dve strane posle više od 10 godina, a tek treći za 65 godina od kraja Korejskog rata. 

Inače, u severnokorejskoj delegaciji je i Kimova sestra, Kim Jo Džong, koja je ove godine bila u Južnoj Koreji na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, predsednik Severne Koreje Kim Jong Nam (čija je funkcija protokolarna), kao i bivši šef obaveštajne službe te zemlje Kim Jong Čol, glavni Kimov kadar zadužen za odnose sa Južnom Korejom. 

Po završetku prve runde razgovora, kako je Im rekao, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno severnokorejskom lideru biće serviran švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list. 

Zatim će zajedno zasaditi drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol "mira i prosperiteta". 

Oni će zajedno zaliti drvo sa vodom donetom iz reke Taedgong sa severa i reke Han sa juga, a posle toga će prošetati pred početak sledeće runde pregovora. 

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, kako se navodi, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici. 

Zatim će se uputiti na večeru gde će odgledati video snimak pod nazivom "Proleće jedinstva" (Spring of one). 

Samit sa južnokorejskim predsednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna što će, kako se ocenjuje, biti prvi susret aktuelnih lidera dve zemlje 

(B92)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Hare

27.04.2018 08:52

Vala kad su oni mogli onda moramo i mi il smo mi ipak Balkanci.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

27.04.2018 09:14

Takoje Hare moracemo mi kad tad dase pomirimo ja licno nevidim zivot bez Bosnjaka Srba i Hrvata nebi bilo zanimljivo samo da jedni budu u nasoj BIH.

Name

Olja

27.04.2018 09:27

Kod nas je to malo drugacije, teze. Na vama je. Kada biste uistinu prihvatili Dejtonski sporazum, mi ne bismo ni imali razloga za brigu o miru. Sav nas problem (mislim, svih nas u oba entiteta) je vasa ogromna zelja za unitarnom BiH, a to znaci ukidanjem RS. Hocete nekakav suzivot, a sve radite protiv toga. Vi upravo vise radite na odvajanju nego "mi". Vidite, vise ne govorimo istim jezikom, nemamo istu istoriju ... Zar to nisu odvajanja? Da ne idemo dalje.

Name

Sinny Boy

27.04.2018 09:35

Hare, Zvornik, ima razlike između Koreje i BiH. U obe Koreje živi jedan narod, jedene vjere, KOREJCI. A ovde? Možda bi i moglo biti isto ako bi smatrali da na ovim prostorima živi samo jedan narod SRBI sa različitim vjerama.

Name

re Sinny

27.04.2018 10:20

Sinko pročitaj djelo Ilije Garašanina "Načertanije" iz 1844. godine. Radi se o dokazanom i uglednom srpskom nacionalisti, valjda njemu vjeruješ više nego meni! Čovjek lijepo kaže i objašnjava da su u BiH do Berlinskog kongresa živjeli samo Bošnjaci ..i to pravoslavne, katoličke i muslimanske vjere! Tek od raspada Osmanskog carstva, odnosno od Berlinskog kongresa pod uticajem hrvatskih nacionalista iz Hrvatske, bošnjaci katolici se počinju masovno izjašnjvati kao Hrvati, a bošnjaci pravoslavne vjere kao Srbi! nasuprot njih, muslimani su se i dalje nastavili izjašnjvati kao Bošnjaci, sve dok im to pravo nije ukinuto tj. oduzeto od strane ondašnje vlasti... 1993. godine uspjeli su ponovo vratiti svoje pravo da se zovu bošnjaci, tako da su oni koji tvrde da je taj naziv izmisliio Alija Izetbegović, u totalnoj zabludi, tj. žive u laži. Ako ti ili neko drugi tvrdiš drugačije od ovog, slobodno me demantuj nekim dokazom ili argumentima. Lijep Pozdrav.

Name

Re Re SINNI - Olja

27.04.2018 11:10

Imate li vi neki drugi "dokaz", osim I. Garasanina? U zabludi ste. To sto je pisao Garasanin odnosilo se samo na Bosnu (Bosnjaci) kao geografsku odrednicu i u tom smislu je tako, u to vrijeme, i pisano. Garasanin nigdje nije osporavao postojanje naziva srpski, u Bosni kao ni bilo gdje, za narod kome i sam pripada. I jos nesto, ako bas hocete da istrazujete i na temelju toga donosite zakljucke onda se morate pobrinuti da vam se u rukama nadju i oni izvori koji se razlikuju od onoga sto zelite cuti. A ima ih mnogo. Biblioteke, instituti, arhivi ... vrve od njih.

Name

Pa Da

27.04.2018 16:37

Naj bolje da napravimo novu Jugoslaviju,pa kada se nekome opet digne da kaze kako je to u stvari Velika Srbija,pa raspali ponovo.

Name

A Sto

27.04.2018 16:44

Se tice ovoga Garasanina mozda je covjek u pravu.Danas,jedini pravi Bosnjaci zive u selu Bosnjaci pokraj Zupanje(Hrvatska),jeste da gule cvarke i slaninu,ali ko ce ga znati.....

Name

Medo

27.04.2018 09:36

Prema ovoj slici izgleda da se bolje jede i živi u Sjevernoj Koreji nego u Južnoj:)

ODGOVORITE
Name

Kim

27.04.2018 15:58

Lako je njima..oni nemaju srba.muslimana i hrvata

ODGOVORITE