ЕЛ: Мицић и Жалгирис на Фајнал фору! Испаде Олимпијакос!

Мицић одличан, Жалгирис први учесник Фајнал фора! Кошаркаши Жалгириса први су учесници Фајнал фора Евролиге у Београду, пошто су савладали Олимпијакос са 3-1 у серији.  Литвански шампион још једном убедљиво победио Олимпијакос и елиминисао га укупним резултатом 3:1.  Сензација - Жалгирис на Фајнал фору! Ко је ово могао да очекује пред старт сезоне?

Кошарка 26.04.2018 | 21:35
ЕЛ: Мицић и Жалгирис на Фајнал фору! Испаде Олимпијакос!
Жалгирис је у четвртој утакмици серије у Каунасу славио резултатом 101:91 и тако дошао до великог успеха.

У ‘Жалгирио арени’ све је било јасно већ на полувремену у којем је домаћин убацио 51 поена – играчи Шарунаса Јасикевичуса били су веома распуцани, међу њима и српски репрезентативац Василије Мицић, па је других 20 минута била чиста формалност.

Нису домаћи играчи спуштали ногу са гаса ни у трећој четвртини, али се све променило у последњој деоници у којој су играчи у црвено-белим дресовима извршили велики притисак.

Не само да су ублажили пораз, већ су умало одвели утакмицу у драматичан финиш, али времена за преокрет ипак није било.

Најефикаснији у победничком саставу био је Кевин Пенгос са 21 поеном и 4 асистенције, а у последњим минутима престигао је Едгараса Улановаса који је сусрет завршио са 20 поена и 9 скокова. Тупан је додао 11, а споменути Мицић свих 9 поена постигао у првом полувремену (3-5 за три), уз по два скока и асистенције.

С друге стране, Спанулис је био најефикаснији са 19, два мање додао је Стрелниекс, 15 је имао Папаниколау, док је 12 додао Вајтлер. Никола Милутинов је за 11 минута забележио 3 поена и ухватио 6 лопти. У другој утакмици данашњег програма Басконија дочекује Фенербахче – шампион Европе води 2-1 у серији и Жалгирис ће у Београду играти против победника те серије.

Фајнал фор Евролиге на програму је од 18. до 20. маја у ‘Београдској арени’.

Екипа Жалгириса први је учесник Фајнал фор Евролиге, који ће од 18. до 20. маја бити одржан у Београду!

Клуб који је само једном наступио на завршном турниру најјачег континенталног такмичења - и тада освојио титулу (1999. године у Минхену) - у четвртфиналној серији против Олимпијакоса, али и током читаве сезоне, показао је да му је заиста место у најужем кругу кандидата за трон.

После 80:60 у трећој утакмици, Жалгирис је четврти меч добио мањом разликом, али се питање победника ниједног тренутка није озбиљно постављало - 101:91 (23:22, 28:15, 27:19, 23:35).

Српска кошарка имаће тако најмање једног представника на Фајнал фору - одличног Василија Мицића (постигао девет поена, три тројке из пет покушаја).

Наш репрезентативац са саиграчима ће ове ноћи славити историјски успех, али и чекати противника у полуфиналу, а то ће бити победник пара Басконија - Фенербахче (1:2).

Тим Шарунаса Јасикевичијуса кренуо је ка тријумфу серијом од 14:0 у другој четвртини, за вођство од 43:27. Више пута су "зелени" након тога ишли преко "плус 20", да би Олимпијакос тек у 39. минуту пришао на једноцифрен заостатак.

Троструки првак Европе, лишен помоћи повређеног Принтезиса, 40 секунди пре краја је смањио на 93:86, а онда је Костас Папаниколау направио неспортску личну грешку, па техничку због протеста. Својој екипи тиме ништа није помогао, а Жалгирису је омогућио да први пут ове сезоне у Евролиги постигне преко 100 поена.

Скоро 15.000 навијача у Каунасу на ногама је, певајући и грлећи се, испратило последње секунде ове утакмице...

Жалгирис је први оверио карту за Београд и Фајнал фор Евролиге!

Литвански састав је стигао и до треће рецке против Олимпијакоса и убедљивим тријумфом од 101:91 потписао се испод славља од 3:1 у четвртфиналној серији! Права сензација гледајући из угла да је пре сезоне мало ко могао ово да претпостави. А и начин на који је Жалгирис дошао до карте за Београд био је импресиван.

Израз лица и сузе у очима Јасикевичијуса све говоре! Многи му нису давали шансе да уђе у ТОП8, а камоли да ће до Фајнал фора. Можда то по именима није састав за највеће домете. Али Јасикевичијус их је направио да буду такви. И њему иду највеће заслуге за успех.

Можда су неки очекивали да се Жалгирис уплаши у ситуацији када је имао меч-лопту на свом паркету против Пирејаца, али од тога није било ништа. Тим Шарунаса Јасикевичијуса је изашао попут Спартанаца, док је Олимпијакос изгледао без енергије. На овом мечу није играо Јоргос Принтезис и тај недостатак се свакако осетио. Била је то игра мачке и миша. Само не у улогама које су очекиване пред почетак серије.

Домаћи састав је имао изузетне проценте у шуту и за два поена и за три поена, што само показује да су играчи психички били изузетно припремљени. Олимпијакос је пробао да се врати на крају, али већ је то било превише одмакло за било какав повратак. Литвански састав је на крају дао 101 поен.

Најефикаснији су били Улановас са 20 и Пангос са 18 датих поена. Папаниколау је дао 13 за Олимпијакос.

Жалгирис је тако изборио други пласман на Фајнал фор у модерној ери Евролиге, а у сезони 1989/1999 постао је првак Европе. Први и до сада једини пут. И то је последњи пут да је Жалгирис играо на Фајнал фору. Литвански клуб се враћа на то место после 19 година чекања. Олимпијакос нећемо гледати у завршници по други пут у последње три године.

Жалгирис ће играти на Фајнал фору против бољег из обрачуна Фенербахче - Басконија (тренутно 2:1).

Колико је литвански састав био усредсређен на успех показује и друга четвртина коју је Жалгирис добио с 13 поена разлике. Деловао је врло надмено, као да је то све што се дешава сасвим нормално.

Највише су се у игри Јасикевичијусове екипе питали Улановас и Пангос, док је и наш Василије Мицић у једном тренутку имао шут за три поена 3/3!

Олимпијакос није имао одговор на лавиринт у Зеленој шуми. Деловали су погубљено играчи ЈанисаСфаропулоса, као да им је неко спустио ниво енергије за 50%. Нису имали прави одговор на нападе Жалгириса, донекле су покушавали Робертс, Папаниколау и Спанулис, али видело се да од тога нема ништа и да практично победа домаћег тима нема шансе да изгуби ову утакмицу. Иако је у последњој деоници дошло до пада.

Ушао је Жалгирис као шести у четвртфинални обрачун против трећепласираног Олимпијакоса, али је суштински лагано стигао до Фајнал фора. Ова последња утакмица била је демонстрација литванске силе.

Жалгирис је институција. Жалгирис је клуб из праве кошаркашке земље. Жалгирис ово заслужује.

ЕВРОЛИГА (ПЛЕЈ-ОФ) - ТРЕЋЕ УТАКМИЦЕ

Четвртак

Жалгирис - Олимпијакос 101:91  /у серији 3:1/

ЖАЛГИРИС - ОЛИМПИЈАКОС 101:91 (23:22, 28:15, 27:19, 23:35)
Жалгирио Арена

ЖАЛГИРИС: Пангос 21 (4ас), Улановас 20 (9ск), Тупан 11, Дејвис 9, Мицић 9, Јанкунас 8 (7ск), Вајт 8, Кавалиаускас 7, Удрих 4 (4ск, 4ас), Милакнис 3, Валинскас 1, Сајус.

ОЛИМПИЈАКОС: Спанулис 19 (6ас, 5изг), Стрелниекс 17 (4ас), Папаниколау 15 (3ск, 3ас), Вилчер 12, Робертс 10, Меклин 8 (6ск), Папапетру 4 (4ск), Милутинов 3 (6ск), Тили 3, Манцарис, Браун, Богрис.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар