EL: Micić i Žalgiris na Fajnal foru! Ispade Olimpijakos!

Micić odličan, Žalgiris prvi učesnik Fajnal fora! Košarkaši Žalgirisa prvi su učesnici Fajnal fora Evrolige u Beogradu, pošto su savladali Olimpijakos sa 3-1 u seriji.  Litvanski šampion još jednom ubedljivo pobedio Olimpijakos i eliminisao ga ukupnim rezultatom 3:1.  Senzacija - Žalgiris na Fajnal foru! Ko je ovo mogao da očekuje pred start sezone?

Košarka 26.04.2018 | 21:35
EL: Micić i Žalgiris na Fajnal foru! Ispade Olimpijakos!
Žalgiris je u četvrtoj utakmici serije u Kaunasu slavio rezultatom 101:91 i tako došao do velikog uspeha.

U ‘Žalgirio areni’ sve je bilo jasno već na poluvremenu u kojem je domaćin ubacio 51 poena – igrači Šarunasa Jasikevičusa bili su veoma raspucani, među njima i srpski reprezentativac Vasilije Micić, pa je drugih 20 minuta bila čista formalnost.

Nisu domaći igrači spuštali nogu sa gasa ni u trećoj četvrtini, ali se sve promenilo u poslednjoj deonici u kojoj su igrači u crveno-belim dresovima izvršili veliki pritisak.

Ne samo da su ublažili poraz, već su umalo odveli utakmicu u dramatičan finiš, ali vremena za preokret ipak nije bilo.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Kevin Pengos sa 21 poenom i 4 asistencije, a u poslednjim minutima prestigao je Edgarasa Ulanovasa koji je susret završio sa 20 poena i 9 skokova. Tupan je dodao 11, a spomenuti Micić svih 9 poena postigao u prvom poluvremenu (3-5 za tri), uz po dva skoka i asistencije.

S druge strane, Spanulis je bio najefikasniji sa 19, dva manje dodao je Strelnieks, 15 je imao Papanikolau, dok je 12 dodao Vajtler. Nikola Milutinov je za 11 minuta zabeležio 3 poena i uhvatio 6 lopti. U drugoj utakmici današnjeg programa Baskonija dočekuje Fenerbahče – šampion Evrope vodi 2-1 u seriji i Žalgiris će u Beogradu igrati protiv pobednika te serije.

Fajnal for Evrolige na programu je od 18. do 20. maja u ‘Beogradskoj areni’.

Ekipa Žalgirisa prvi je učesnik Fajnal for Evrolige, koji će od 18. do 20. maja biti održan u Beogradu!

Klub koji je samo jednom nastupio na završnom turniru najjačeg kontinentalnog takmičenja - i tada osvojio titulu (1999. godine u Minhenu) - u četvrtfinalnoj seriji protiv Olimpijakosa, ali i tokom čitave sezone, pokazao je da mu je zaista mesto u najužem krugu kandidata za tron.

Posle 80:60 u trećoj utakmici, Žalgiris je četvrti meč dobio manjom razlikom, ali se pitanje pobednika nijednog trenutka nije ozbiljno postavljalo - 101:91 (23:22, 28:15, 27:19, 23:35).

Srpska košarka imaće tako najmanje jednog predstavnika na Fajnal foru - odličnog Vasilija Micića (postigao devet poena, tri trojke iz pet pokušaja).

Naš reprezentativac sa saigračima će ove noći slaviti istorijski uspeh, ali i čekati protivnika u polufinalu, a to će biti pobednik para Baskonija - Fenerbahče (1:2).

Tim Šarunasa Jasikevičijusa krenuo je ka trijumfu serijom od 14:0 u drugoj četvrtini, za vođstvo od 43:27. Više puta su "zeleni" nakon toga išli preko "plus 20", da bi Olimpijakos tek u 39. minutu prišao na jednocifren zaostatak.

Trostruki prvak Evrope, lišen pomoći povređenog Printezisa, 40 sekundi pre kraja je smanjio na 93:86, a onda je Kostas Papanikolau napravio nesportsku ličnu grešku, pa tehničku zbog protesta. Svojoj ekipi time ništa nije pomogao, a Žalgirisu je omogućio da prvi put ove sezone u Evroligi postigne preko 100 poena.

Skoro 15.000 navijača u Kaunasu na nogama je, pevajući i grleći se, ispratilo poslednje sekunde ove utakmice...

Žalgiris je prvi overio kartu za Beograd i Fajnal for Evrolige!

Litvanski sastav je stigao i do treće recke protiv Olimpijakosa i ubedljivim trijumfom od 101:91 potpisao se ispod slavlja od 3:1 u četvrtfinalnoj seriji! Prava senzacija gledajući iz ugla da je pre sezone malo ko mogao ovo da pretpostavi. A i način na koji je Žalgiris došao do karte za Beograd bio je impresivan.

Izraz lica i suze u očima Jasikevičijusa sve govore! Mnogi mu nisu davali šanse da uđe u TOP8, a kamoli da će do Fajnal fora. Možda to po imenima nije sastav za najveće domete. Ali Jasikevičijus ih je napravio da budu takvi. I njemu idu najveće zasluge za uspeh.

Možda su neki očekivali da se Žalgiris uplaši u situaciji kada je imao meč-loptu na svom parketu protiv Pirejaca, ali od toga nije bilo ništa. Tim Šarunasa Jasikevičijusa je izašao poput Spartanaca, dok je Olimpijakos izgledao bez energije. Na ovom meču nije igrao Jorgos Printezis i taj nedostatak se svakako osetio. Bila je to igra mačke i miša. Samo ne u ulogama koje su očekivane pred početak serije.

Domaći sastav je imao izuzetne procente u šutu i za dva poena i za tri poena, što samo pokazuje da su igrači psihički bili izuzetno pripremljeni. Olimpijakos je probao da se vrati na kraju, ali već je to bilo previše odmaklo za bilo kakav povratak. Litvanski sastav je na kraju dao 101 poen.

Najefikasniji su bili Ulanovas sa 20 i Pangos sa 18 datih poena. Papanikolau je dao 13 za Olimpijakos.

Žalgiris je tako izborio drugi plasman na Fajnal for u modernoj eri Evrolige, a u sezoni 1989/1999 postao je prvak Evrope. Prvi i do sada jedini put. I to je poslednji put da je Žalgiris igrao na Fajnal foru. Litvanski klub se vraća na to mesto posle 19 godina čekanja. Olimpijakos nećemo gledati u završnici po drugi put u poslednje tri godine.

Žalgiris će igrati na Fajnal foru protiv boljeg iz obračuna Fenerbahče - Baskonija (trenutno 2:1).

Koliko je litvanski sastav bio usredsređen na uspeh pokazuje i druga četvrtina koju je Žalgiris dobio s 13 poena razlike. Delovao je vrlo nadmeno, kao da je to sve što se dešava sasvim normalno.

Najviše su se u igri Jasikevičijusove ekipe pitali Ulanovas i Pangos, dok je i naš Vasilije Micić u jednom trenutku imao šut za tri poena 3/3!

Olimpijakos nije imao odgovor na lavirint u Zelenoj šumi. Delovali su pogubljeno igrači JanisaSfaropulosa, kao da im je neko spustio nivo energije za 50%. Nisu imali pravi odgovor na napade Žalgirisa, donekle su pokušavali Roberts, Papanikolau i Spanulis, ali videlo se da od toga nema ništa i da praktično pobeda domaćeg tima nema šanse da izgubi ovu utakmicu. Iako je u poslednjoj deonici došlo do pada.

Ušao je Žalgiris kao šesti u četvrtfinalni obračun protiv trećeplasiranog Olimpijakosa, ali je suštinski lagano stigao do Fajnal fora. Ova poslednja utakmica bila je demonstracija litvanske sile.

Žalgiris je institucija. Žalgiris je klub iz prave košarkaške zemlje. Žalgiris ovo zaslužuje.

EVROLIGA (PLEJ-OF) - TREĆE UTAKMICE

Četvrtak

Žalgiris - Olimpijakos 101:91  /u seriji 3:1/

ŽALGIRIS - OLIMPIJAKOS 101:91 (23:22, 28:15, 27:19, 23:35)
Žalgirio Arena

ŽALGIRIS: Pangos 21 (4as), Ulanovas 20 (9sk), Tupan 11, Dejvis 9, Micić 9, Jankunas 8 (7sk), Vajt 8, Kavaliauskas 7, Udrih 4 (4sk, 4as), Milaknis 3, Valinskas 1, Sajus.

OLIMPIJAKOS: Spanulis 19 (6as, 5izg), Strelnieks 17 (4as), Papanikolau 15 (3sk, 3as), Vilčer 12, Roberts 10, Meklin 8 (6sk), Papapetru 4 (4sk), Milutinov 3 (6sk), Tili 3, Mancaris, Braun, Bogris.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar