Због Семење неке жене ће морати да се такмиче са мушкарцима!

Поједине атлетичарке са природно високим нивоом тестостерона мораће да учествују у тркама у мушкој конкуренцији или да промене дисциплине у којима се такмиче.

Остали спортови 08.05.2018 | 22:15
Због Семење неке жене ће морати да се такмиче са мушкарцима!
Опција је и да узимају лекове и смање ниво, наводи се у новим правилима Међународне атлетске федерације (ИААФ).

Како се наводи у саопштењу, нова правила ступају на снагу 1. новембра и односиће се на атлетичарке које учествују у тркама од 400 метара до једне миље (1,6 км).

ИААФ је навео да ће нова правила спречити атлетичарке са високим нивоом тестостерона да стекну предност у такмичењима.

Очекује се да ће двострука олимпијска шампионка на 800 метара Кастер Семења бити међу њима. Од ње је 2009. године тражено да се подвргне тестовима како би се одредило ког је пола, али резултати никада нису објављени.



Према правилима, атлетичарке са повишеним нивоом тестостерона морају да смање ниво за шест месеци користећи одређене лекове, пре него што добију право да се такмиче, а мораће и да одржавају тај смањени ниво.

Семења, тако, мора свакодневно да узима лекове, или да почне да се такмичи у тркама од 5.000 метара. Она је недавно победила у тркама на 800 и 1.500 метара на Играма Комонвелта, а тада је рекла да би могла да се пребаци на дуже деонице.

Према правилима, оне атлетичарке које не желе да узимају лекове, могу да учествују у медјународним такмичењима, изузев у дисциплинама између 400 метара и миље, у свим такмичењима која нису медјународна, као и у свим такмичењима у мушкој конкуренцији, на било ком нивоу и било којој дисциплини.

ИААФ је навела да увођењем правила "није намеравала да на било који начин некога осуђује, или да испитује пол или родни идентитет било којег спортисте".



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар