Zbog Semenje neke žene će morati da se takmiče sa muškarcima!

Pojedine atletičarke sa prirodno visokim nivoom testosterona moraće da učestvuju u trkama u muškoj konkurenciji ili da promene discipline u kojima se takmiče.

Ostali sportovi 08.05.2018 | 22:15
Zbog Semenje neke žene će morati da se takmiče sa muškarcima!
Opcija je i da uzimaju lekove i smanje nivo, navodi se u novim pravilima Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Kako se navodi u saopštenju, nova pravila stupaju na snagu 1. novembra i odnosiće se na atletičarke koje učestvuju u trkama od 400 metara do jedne milje (1,6 km).

IAAF je naveo da će nova pravila sprečiti atletičarke sa visokim nivoom testosterona da steknu prednost u takmičenjima.

Očekuje se da će dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja biti među njima. Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni.



Prema pravilima, atletičarke sa povišenim nivoom testosterona moraju da smanje nivo za šest meseci koristeći određene lekove, pre nego što dobiju pravo da se takmiče, a moraće i da održavaju taj smanjeni nivo.

Semenja, tako, mora svakodnevno da uzima lekove, ili da počne da se takmiči u trkama od 5.000 metara. Ona je nedavno pobedila u trkama na 800 i 1.500 metara na Igrama Komonvelta, a tada je rekla da bi mogla da se prebaci na duže deonice.

Prema pravilima, one atletičarke koje ne žele da uzimaju lekove, mogu da učestvuju u medjunarodnim takmičenjima, izuzev u disciplinama između 400 metara i milje, u svim takmičenjima koja nisu medjunarodna, kao i u svim takmičenjima u muškoj konkurenciji, na bilo kom nivou i bilo kojoj disciplini.

IAAF je navela da uvođenjem pravila "nije nameravala da na bilo koji način nekoga osuđuje, ili da ispituje pol ili rodni identitet bilo kojeg sportiste".



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar