Човић оптимиста: Договор 3. маја

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић очекује да ће 3. маја на састанку предсједника пет странака из Федерације БиХ доћи до договора о измјенама Изборног закона БиХ.

Босна и Херцеговина 26.04.2018 | 15:12
Човић оптимиста: Договор 3. маја
Човић је рекао да на јучерашњем састанку, који је одржан у резиденцији амбасадорице САД у БиХ, није дошло до помака и да су сви остали при својим ставовима.

Он наводи да су дан прије у Мостару представници Хрватског народног сабора америчкој амбасадорици у БиХ Мауреен Цормацк и шефу Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гуннару Wигемарку изнијели своје ставове и потребу да се обезбиједи легитимно представљање конститутивних народа у Предсједништву БиХ и Дому народа Парламента ФБиХ, те подвукли да је то је минимум за ХНС.

"Договорили смо се да се у формату предсједника странака нађемо 3. маја. То је још једна могућност да бошњачке странке разумију колико је важно да најмалобројнији народ, али и остала два народа могу бирати своје представнике у Дому народа и Предсједништву БиХ. То би обезбиједило потпуно релаксиран однос према кампањи, као и да брзо имплементирамо изборни резултат", каже Човић.

Лидер ХДЗ-а сматра да ће Централна изборна комисија БиХ 7. или 8. маја расписати опће изборе за 7. октобар, те напомиње да до тада треба доћи до договора.

"Ја се уздам, уз компромисе које и ми правимо, да ће доћи до договора 3. маја на начин који не угрожава одлуку Уставног суда и Суда у Стразбуру. Ја сам и даље оптимистичан у складу с временом које нам је остало, а то је десетак дана. Ја ћу учинити све да створимо амбијент да се испоштује одлука Уставног суда и обезбиједимо релаксиран политички однос у ову предизборну јесен. Волио бих да то учине и друге странке", рекао је Човић.

Он није желио да коментарише оптужбе из СДП-а БиХ да се његовим приједлогом за измјене Изборног закона БиХ иде у нову подјелу БиХ, коју СДП никад неће прихватити.

"Такве изјаве нећу коментарисати никад. Ми градимо европску и модерну БиХ у којој ће три народа и сви који се не изјашњавају тако бити довољно уставно позиционирани да се може рећи да смо обезбиједили и уставну равноправност. Сад имамо и одлуку Уставног суда која то тражи", навео је Човић.

Он је истакао да су неке колеге већ почеле кампању и већ кандидују своје представнике за хрватског члана Предсједништва БиХ и праве спектакл.

"Ја ћу им оставити нека наставе са тим спектаклима. Ми изборе дочекујемо спремни", истиче Човић, који је и хрватски члан Предсједништва БиХ.

Он је у изјави напоменуо да је идеја бошњачких странака да се ријеши само питање Дома народа.

Према његовим ријечима, немогуће је направити легитимно представљање у БиХ по одлуци Уставног суда, а занемарити чланове Предсједништва БиХ, гдје се највише одражава та легитимност представљања.

"Мислим да се по истом моделу изборних јединица може наћи много једноставније рјешење за Предсједништво него за Дом народа. То ће бити мој став у преговорима. Надам се да то сви разумију, па и они који вјерују да бошњачким гласовима могу бити бирани за хрватског члана Предсједништва и за хрватске делегате у Дом народа. Надам се да ће схватити да то није добар пут", поручио је Човић.

Извор: Срна

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Е цуј

26.04.2018 13:23

Ма ста казес.. није до вас.. па гдје трпас сад и цлана предсједниства у одлуку Уставног суда кад то нигдје није поменуто. Све радис само да настетис овој земљи.. и ти и твој друг Миле..

ОДГОВОРИТЕ
Name

26.04.2018 13:43

Јос један, овај пут мали, али битан разлог, да је ова власт зрела за промјене. У том смислу, најбитније је да кренемо сви, који нисмо у овим прљавим конбинацијама, подрзавати господина Вукоту Говедарицу, као једино могуце алтернативно рјесење и цовјека који мозе запоцети неопходне промјене, који је малд, искусан, енергицан и прије свега постен. Управо из ових разлога, лоси и корумпирани кадрови су и последњих мјесеци напустали СДС, јер су лицно осјетили да у СДС лицни интереси нису и не могу бити изнад интереса друства. Да је ово овако указује и цињеница да власт нема ниједан аргумент којим би дисквалификовала Вукоту, осим празних прица о сарадњи са онима са којима је власт изгласала Закон о акцизама на нивоу БиХ, са којима је власт дуги низ година по свим питањима сарадјивала у Сарајеву и слицно. Подрска за Вукоту и СДС мора бити сваким даном све јаца и јаца.

Name

ре

26.04.2018 14:33

Мирна дисолуција БИХ најбоље за све

Name

Ре

26.04.2018 14:41

Пази ти ове хиене од Цовица њему је битно председниство за његову столцу а дом народа нема везе нека цека Сејдиц Финци. Само градјанска опција је спас све остало је лаз у име националних интереса Цовица Бакира Милета и осталих лопуза

Name

Пролетер

26.04.2018 16:47

Кад чујем овог, разумијем Бошње што су наумили да им изаберу неког другог.

Name

Трн

26.04.2018 17:04

Лазе Цовиц у пресуди уставног суда нигдје не стоји нацин избора али стои постивање и могуцност избора сваког од конститутивних народа и реда осталих.. Сејдиц Финци Како год једина права могуцност је градјанска опција

Name

Милан

26.04.2018 13:24

Драган Цовиц је преварант овог вијека!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

26.04.2018 14:16

Тачну, лопужа велика.

Name

Милане

26.04.2018 14:55

Цак и Додика вода ко теле, само да доде до циља. Првом приликом би и он поздрављо За дом спремни.

Name

ЛД

26.04.2018 18:46

Њега треба под хитно елиминисате не само из политике него и из зивота он је устаса бар.1.

Name

Славољуб

26.04.2018 13:24

А шта ћемо са Србима у западној Херцеговини ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

27.04.2018 06:58

@ Славољуб Да ли сте ви информирани? Срби у западној Херцеговини скоро да и не постоје! Ако мислите на Гламоч, Дрвар, Босанско Грахово и Ливно они се налазе ,што се у земљописној сфери зове, у Босни, а Срба повратника има у Чапљини која није западна Херцеговина!

Name

Вук

26.04.2018 13:26

Па хрвата има више у Босни него у Херцеговини !! Чак и оних који се изјашњавау као остали има више од херцеговачких хрвата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хали

26.04.2018 13:56

Класицна замјена једне тезе другом; Да ли неко мозе недати Хрватима да бирају кога они хоце?Не! Хрвати, у ствари, не дозвољвају да други бирају кога они хоце, то се зове наметање своје воље другима. Нема тога политицара који це несто тако потписат. Бореци се за право гласа, ми се боримо за БиХ. Засто ти Цовицу ниси за Бих, па да сви гласамо за тебе, бас ме брига лп ке које нације, увијек цу гласати за онога ко се бори за Бих. Тацка!

Name

ре Вук

26.04.2018 14:12

Ма њега не занимају Хрвати,него само лицни интереси али хајде то објасни херцеговацким совинистима који ниста не виде од мрзње.Ја сам зато да му не треба попустити ни по цијену рата.Нас у Херцеговини нема нигдје а и ми смо конститутивни а они хоце све и јос уцјењују.Кад би дали другима оно сто они тразе, имао би разумијевање,све до тада цао Драгане Цовицу.

Name

музиме за ре вука

26.04.2018 15:51

Ми знамо добро какву игру играју ХДЗ. Свака цаст на коментару. Срби су били у херцеговини ко је крив за повратак мајмун из лактаса. Ми срби морамо добро да је и нас Мостар и насе је иСарајево иЗеница иТузла Да висе не набрајам.Хоцу да казем сви на своје.Два ентитета а за треце неце сигурно бити. Морамо младе људе бирати сви који нису национално настројени.

ОДГОВОРИТЕ