Čović optimista: Dogovor 3. maja

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović očekuje da će 3. maja na sastanku predsjednika pet stranaka iz Federacije BiH doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 26.04.2018 | 15:12
Čović optimista: Dogovor 3. maja
Čović je rekao da na jučerašnjem sastanku, koji je održan u rezidenciji ambasadorice SAD u BiH, nije došlo do pomaka i da su svi ostali pri svojim stavovima.

On navodi da su dan prije u Mostaru predstavnici Hrvatskog narodnog sabora američkoj ambasadorici u BiH Maureen Cormack i šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku iznijeli svoje stavove i potrebu da se obezbijedi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, te podvukli da je to je minimum za HNS.

"Dogovorili smo se da se u formatu predsjednika stranaka nađemo 3. maja. To je još jedna mogućnost da bošnjačke stranke razumiju koliko je važno da najmalobrojniji narod, ali i ostala dva naroda mogu birati svoje predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH. To bi obezbijedilo potpuno relaksiran odnos prema kampanji, kao i da brzo implementiramo izborni rezultat", kaže Čović.

Lider HDZ-a smatra da će Centralna izborna komisija BiH 7. ili 8. maja raspisati opće izbore za 7. oktobar, te napominje da do tada treba doći do dogovora.

"Ja se uzdam, uz kompromise koje i mi pravimo, da će doći do dogovora 3. maja na način koji ne ugrožava odluku Ustavnog suda i Suda u Strazburu. Ja sam i dalje optimističan u skladu s vremenom koje nam je ostalo, a to je desetak dana. Ja ću učiniti sve da stvorimo ambijent da se ispoštuje odluka Ustavnog suda i obezbijedimo relaksiran politički odnos u ovu predizbornu jesen. Volio bih da to učine i druge stranke", rekao je Čović.

On nije želio da komentariše optužbe iz SDP-a BiH da se njegovim prijedlogom za izmjene Izbornog zakona BiH ide u novu podjelu BiH, koju SDP nikad neće prihvatiti.

"Takve izjave neću komentarisati nikad. Mi gradimo evropsku i modernu BiH u kojoj će tri naroda i svi koji se ne izjašnjavaju tako biti dovoljno ustavno pozicionirani da se može reći da smo obezbijedili i ustavnu ravnopravnost. Sad imamo i odluku Ustavnog suda koja to traži", naveo je Čović.

On je istakao da su neke kolege već počele kampanju i već kandiduju svoje predstavnike za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i prave spektakl.

"Ja ću im ostaviti neka nastave sa tim spektaklima. Mi izbore dočekujemo spremni", ističe Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH.

On je u izjavi napomenuo da je ideja bošnjačkih stranaka da se riješi samo pitanje Doma naroda.

Prema njegovim riječima, nemoguće je napraviti legitimno predstavljanje u BiH po odluci Ustavnog suda, a zanemariti članove Predsjedništva BiH, gdje se najviše odražava ta legitimnost predstavljanja.

"Mislim da se po istom modelu izbornih jedinica može naći mnogo jednostavnije rješenje za Predsjedništvo nego za Dom naroda. To će biti moj stav u pregovorima. Nadam se da to svi razumiju, pa i oni koji vjeruju da bošnjačkim glasovima mogu biti birani za hrvatskog člana Predsjedništva i za hrvatske delegate u Dom naroda. Nadam se da će shvatiti da to nije dobar put", poručio je Čović.

Izvor: Srna

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

E cuj

26.04.2018 13:23

Ma sta kazes.. nije do vas.. pa gdje trpas sad i clana predsjednistva u odluku Ustavnog suda kad to nigdje nije pomenuto. Sve radis samo da nastetis ovoj zemlji.. i ti i tvoj drug Mile..

ODGOVORITE
Name

xl

26.04.2018 13:43

Jos jedan, ovaj put mali, ali bitan razlog, da je ova vlast zrela za promjene. U tom smislu, najbitnije je da krenemo svi, koji nismo u ovim prljavim konbinacijama, podrzavati gospodina Vukotu Govedaricu, kao jedino moguce alternativno rjesenje i covjeka koji moze zapoceti neophodne promjene, koji je mald, iskusan, energican i prije svega posten. Upravo iz ovih razloga, losi i korumpirani kadrovi su i poslednjih mjeseci napustali SDS, jer su licno osjetili da u SDS licni interesi nisu i ne mogu biti iznad interesa drustva. Da je ovo ovako ukazuje i cinjenica da vlast nema nijedan argument kojim bi diskvalifikovala Vukotu, osim praznih prica o saradnji sa onima sa kojima je vlast izglasala Zakon o akcizama na nivou BiH, sa kojima je vlast dugi niz godina po svim pitanjima saradjivala u Sarajevu i slicno. Podrska za Vukotu i SDS mora biti svakim danom sve jaca i jaca.

Name

re

26.04.2018 14:33

Mirna disolucija BIH najbolje za sve

Name

Re

26.04.2018 14:41

Pazi ti ove hiene od Covica njemu je bitno predsednistvo za njegovu stolcu a dom naroda nema veze neka ceka Sejdic Finci. Samo gradjanska opcija je spas sve ostalo je laz u ime nacionalnih interesa Covica Bakira Mileta i ostalih lopuza

Name

Proleter

26.04.2018 16:47

Kad čujem ovog, razumijem Bošnje što su naumili da im izaberu nekog drugog.

Name

Trn

26.04.2018 17:04

Laze Covic u presudi ustavnog suda nigdje ne stoji nacin izbora ali stoi postivanje i mogucnost izbora svakog od konstitutivnih naroda i reda ostalih.. Sejdic Finci Kako god jedina prava mogucnost je gradjanska opcija

Name

Milan

26.04.2018 13:24

Dragan Covic je prevarant ovog vijeka!!!!

ODGOVORITE
Name

ISTINA

26.04.2018 14:16

Tačnu, lopuža velika.

Name

Milane

26.04.2018 14:55

Cak i Dodika voda ko tele, samo da dode do cilja. Prvom prilikom bi i on pozdravljo Za dom spremni.

Name

LD

26.04.2018 18:46

Njega treba pod hitno eliminisate ne samo iz politike nego i iz zivota on je ustasa bar.1.

Name

Slavoljub

26.04.2018 13:24

A šta ćemo sa Srbima u zapadnoj Hercegovini ?

ODGOVORITE
Name

075

27.04.2018 06:58

@ Slavoljub Da li ste vi informirani? Srbi u zapadnoj Hercegovini skoro da i ne postoje! Ako mislite na Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo i Livno oni se nalaze ,što se u zemljopisnoj sferi zove, u Bosni, a Srba povratnika ima u Čapljini koja nije zapadna Hercegovina!

Name

Vuk

26.04.2018 13:26

Pa hrvata ima više u Bosni nego u Hercegovini !! Čak i onih koji se izjašnjavau kao ostali ima više od hercegovačkih hrvata...

ODGOVORITE
Name

Hali

26.04.2018 13:56

Klasicna zamjena jedne teze drugom; Da li neko moze nedati Hrvatima da biraju koga oni hoce?Ne! Hrvati, u stvari, ne dozvoljvaju da drugi biraju koga oni hoce, to se zove nametanje svoje volje drugima. Nema toga politicara koji ce nesto tako potpisat. Boreci se za pravo glasa, mi se borimo za BiH. Zasto ti Covicu nisi za Bih, pa da svi glasamo za tebe, bas me briga lp ke koje nacije, uvijek cu glasati za onoga ko se bori za Bih. Tacka!

Name

re Vuk

26.04.2018 14:12

Ma njega ne zanimaju Hrvati,nego samo licni interesi ali hajde to objasni hercegovackim sovinistima koji nista ne vide od mrznje.Ja sam zato da mu ne treba popustiti ni po cijenu rata.Nas u Hercegovini nema nigdje a i mi smo konstitutivni a oni hoce sve i jos ucjenjuju.Kad bi dali drugima ono sto oni traze, imao bi razumijevanje,sve do tada cao Dragane Covicu.

Name

muzime za re vuka

26.04.2018 15:51

Mi znamo dobro kakvu igru igraju HDZ. Svaka cast na komentaru. Srbi su bili u hercegovini ko je kriv za povratak majmun iz laktasa. Mi srbi moramo dobro da je i nas Mostar i nase je iSarajevo iZenica iTuzla Da vise ne nabrajam.Hocu da kazem svi na svoje.Dva entiteta a za trece nece sigurno biti. Moramo mlade ljude birati svi koji nisu nacionalno nastrojeni.

ODGOVORITE