Доктор Дервиши трговао органима

Лутфи Дервиши, којем се суди због наводне умијешаности у трговину органима на Медикус клиници на Косову, рекао је пред судом у Приштини да је једном асистирао турском доктору са потјернице приликом трансплатације бубрега.

Регион 26.04.2018 | 14:12
Доктор Дервиши трговао органима
– Колико знам трансплатација се догодила 2008. године, не могу да кажем тачан датум јер је било давно, али мислим да је био октобар, нисам сигуран, постоје документа – рекао је бивши власник клинике Мадикус, Дервиши у сриједу, пред Основним судом у Приштини.

Он је инсистирао да је операција била прва и последња која је изведена на његовој клиници, као и да ју је извео турски доктор Јусуф Сонмез, који се такође сумњичи у случају Медикус, али је још на слободи.

– Да будем искрен, нисам био обавијештен о трансплатацији бубрега јер нисам учествовао у томе, али сам касније позван за помоћ – рекао је Дервиши и додао да је по њега послата медицинска сестра како би затворио рану на пацијенту, пише “Балкан инсајт“.

Полиција је први пут претресла клинику 2008. године, након што је Турчин којем је извађен бубрег пронађен у тешком стању на приштинском аеродрому.

Донори из Турске, Русије, Молдавије и Казакстана наводно су довођени на клинику под увјерењем да ће добити 15.000 евра за њихове бубреге.

Тужилац је рекао да су примаоци органа, углавном Израелци, плаћали више од 70.000 евра за бубреге.

Дервиши, којем се суди заједно са његовим сином Арбаном Дервишијем и главним анестезиологом клинике Соколем Хајдинијем, рекао је суду да је Медикус имала лиценцу за операције трансплантације.

Такође је рекао да је Сонмез имао лиценцу косовског Министарства здравља да изводи трансплатације.

У јулу 2017. године приштински Основни суд је покренуо поновно суђење Луфтију Дервишију, његовом сину Арбану и Хајдинију, четири године након што су првобитно осуђени.

Апелациони суд Косова је првобитно потврдио њихову пресуду у марту 2016. године, након чега су Лутфи и Арбан добили по осам година затворске казне, а Хајдини пет. У пресуди је наведено да је на клиници 2008. године извршено “више илегалних трансплатација бубрега”.

Али Врховни суд је преиначио првобитну пресуду на основу процедуралних неправилности. Истражиоци су 2008. године затворили клинику Медикус, након чега је продата.

Још један осумњичени у случају, Моше Харел, грађанин Израела који се терети да је био укључен у трговину органима клинике Медикус 2008. године, ухапшен је на Кипру у јануару ове године, једногодишње потрага по потјерници Интерпола.

Суђење ће се наставити у четвртак.

(Српскаинфо/Балкан инсајт)

Коментари / 0

Оставите коментар