Doktor Derviši trgovao organima

Lutfi Derviši, kojem se sudi zbog navodne umiješanosti u trgovinu organima na Medikus klinici na Kosovu, rekao je pred sudom u Prištini da je jednom asistirao turskom doktoru sa potjernice prilikom transplatacije bubrega.

Region 26.04.2018 | 14:12
Doktor Derviši trgovao organima
– Koliko znam transplatacija se dogodila 2008. godine, ne mogu da kažem tačan datum jer je bilo davno, ali mislim da je bio oktobar, nisam siguran, postoje dokumenta – rekao je bivši vlasnik klinike Madikus, Derviši u srijedu, pred Osnovnim sudom u Prištini.

On je insistirao da je operacija bila prva i poslednja koja je izvedena na njegovoj klinici, kao i da ju je izveo turski doktor Jusuf Sonmez, koji se takođe sumnjiči u slučaju Medikus, ali je još na slobodi.

– Da budem iskren, nisam bio obaviješten o transplataciji bubrega jer nisam učestvovao u tome, ali sam kasnije pozvan za pomoć – rekao je Derviši i dodao da je po njega poslata medicinska sestra kako bi zatvorio ranu na pacijentu, piše “Balkan insajt“.

Policija je prvi put pretresla kliniku 2008. godine, nakon što je Turčin kojem je izvađen bubreg pronađen u teškom stanju na prištinskom aerodromu.

Donori iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazakstana navodno su dovođeni na kliniku pod uvjerenjem da će dobiti 15.000 evra za njihove bubrege.

Tužilac je rekao da su primaoci organa, uglavnom Izraelci, plaćali više od 70.000 evra za bubrege.

Derviši, kojem se sudi zajedno sa njegovim sinom Arbanom Dervišijem i glavnim anesteziologom klinike Sokolem Hajdinijem, rekao je sudu da je Medikus imala licencu za operacije transplantacije.

Takođe je rekao da je Sonmez imao licencu kosovskog Ministarstva zdravlja da izvodi transplatacije.

U julu 2017. godine prištinski Osnovni sud je pokrenuo ponovno suđenje Luftiju Dervišiju, njegovom sinu Arbanu i Hajdiniju, četiri godine nakon što su prvobitno osuđeni.

Apelacioni sud Kosova je prvobitno potvrdio njihovu presudu u martu 2016. godine, nakon čega su Lutfi i Arban dobili po osam godina zatvorske kazne, a Hajdini pet. U presudi je navedeno da je na klinici 2008. godine izvršeno “više ilegalnih transplatacija bubrega”.

Ali Vrhovni sud je preinačio prvobitnu presudu na osnovu proceduralnih nepravilnosti. Istražioci su 2008. godine zatvorili kliniku Medikus, nakon čega je prodata.

Još jedan osumnjičeni u slučaju, Moše Harel, građanin Izraela koji se tereti da je bio uključen u trgovinu organima klinike Medikus 2008. godine, uhapšen je na Kipru u januaru ove godine, jednogodišnje potraga po potjernici Interpola.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak.

(Srpskainfo/Balkan insajt)

Komentari / 0

Ostavite komentar