Рудо: Пола вијека средње школе

У септембру ове године Средњошколски центар у Рудом ће обиљежити пола вијека од оснивања и успјешног рада, а припреме за овај догађај су увелико почеле.

Република Српска 25.04.2018 | 22:51
Рудо: Пола вијека средње школе
За свечану академију професори и ученици ће приредити разновстан програм у оквиру кога ће бити промовисана и монографија ове установе коју раде садашњи и бивши професори Драган Папоњак и Предраг Остојић.

''Највећи дио грађе за монографију користимо из четири тома Љетописа школе а извор су нам и матичне књиге из којих ћемо покупити спискове свих генерацција матураната ове школе. У монографији ће се наћи имена свих радника школе, просвјетара, затим изузетни резултати у раду секција и други успјеси ученика'', рекао је Папоњак.



Он објашњава да ће се поводом јубилеја одржати књижевно вече афирмисаних писаца, бивших ђака, затим изложбе слика руђанских сликара некадашњих средњошколаца, а планиран је и концерт ветерана фолклора.

Када је основана школске 1968/69. средња школа у Рудом, односно гимназија, имала је два одјељења ученика, а 1974. формирана је и Школа ученика у привреди.

Највише ђака од 700 до 800 било је у периоду од 1984. до 1988. године.

Данас наставу у Средњошколском центру Рудо похађа само 150 ученика.

Бивши професор ове школе Предраг Остојић, историчар, истиче да су средњошколци до оснивања гимназије у Рудом наставу похађали у установама у Прибоју и Вишеграду.

''Ученици су возарили `ћиром`, класом, до Вишеграда повратак је био тек увече у пола седам а да ђацима није било лако треба се присјетити да је и субота била тада радни дан'', прича Остојић.

Кроз средњу школу у Рудом за пола вијека прошло је око 5.500 матураната.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зр

26.04.2018 07:43

Ове сколске године у Рудом је уписано само 11 првацица.

ОДГОВОРИТЕ