Rudo: Pola vijeka srednje škole

U septembru ove godine Srednjoškolski centar u Rudom će obilježiti pola vijeka od osnivanja i uspješnog rada, a pripreme za ovaj događaj su uveliko počele.

Republika Srpska 25.04.2018 | 22:51
Rudo: Pola vijeka srednje škole
Za svečanu akademiju profesori i učenici će prirediti raznovstan program u okviru koga će biti promovisana i monografija ove ustanove koju rade sadašnji i bivši profesori Dragan Paponjak i Predrag Ostojić.

''Najveći dio građe za monografiju koristimo iz četiri toma Ljetopisa škole a izvor su nam i matične knjige iz kojih ćemo pokupiti spiskove svih generaccija maturanata ove škole. U monografiji će se naći imena svih radnika škole, prosvjetara, zatim izuzetni rezultati u radu sekcija i drugi uspjesi učenika'', rekao je Paponjak.On objašnjava da će se povodom jubileja održati književno veče afirmisanih pisaca, bivših đaka, zatim izložbe slika ruđanskih slikara nekadašnjih srednjoškolaca, a planiran je i koncert veterana folklora.

Kada je osnovana školske 1968/69. srednja škola u Rudom, odnosno gimnazija, imala je dva odjeljenja učenika, a 1974. formirana je i Škola učenika u privredi.

Najviše đaka od 700 do 800 bilo je u periodu od 1984. do 1988. godine.

Danas nastavu u Srednjoškolskom centru Rudo pohađa samo 150 učenika.

Bivši profesor ove škole Predrag Ostojić, istoričar, ističe da su srednjoškolci do osnivanja gimnazije u Rudom nastavu pohađali u ustanovama u Priboju i Višegradu.

''Učenici su vozarili `ćirom`, klasom, do Višegrada povratak je bio tek uveče u pola sedam a da đacima nije bilo lako treba se prisjetiti da je i subota bila tada radni dan'', priča Ostojić.

Kroz srednju školu u Rudom za pola vijeka prošlo je oko 5.500 maturanata.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zr

26.04.2018 09:43

Ove skolske godine u Rudom je upisano samo 11 prvacica.

ODGOVORITE