Фабрика талената - њих би Базел имао да није продавао!

Салах, Ракитић, Џака, Шаћири. . . ! Хипотетички, био би то врло добар тим.

Фудбал 28.04.2018 | 23:00
Фабрика талената - њих би Базел имао да није продавао!
Цео свет остао је запањен, по ко зна који пут ове сезоне, умећем Мохамеда Салаха. Начин на који он игра терао је многе да остану  отворених, задивљених уста до краја, а многима је после меча пало на памет: "Зашто се Рома одрекла оваквог фудбалера?" Ипак, иако Салах јесте дошао на Енфилд са Олимпика, многи заборављају где се Египћанин развио као играч и показао свету - Базелу.

Тек када је ту експлодирао играјући две године, уследио је Челси (против кога се баш показао у Лиги шампиона), па Фјорентина, Рома и на крају смо стигли до овог Салаха који ведри и облачи светским фудбалом.

Дакле, за све је "крив" Базел који га је нашао у египћанском клубу Ел Мокавлон Ел Араб. И зато свака част Роми где је Салах процветао, али Базел је тај клуб на који треба обратити пажњу.

Салах није једини велики изданак овог клуба скоријих година. Било је ту још озбиљних фудбалских имена, па да рецимо Базел није морао да продаје сада би хипотетички имао прилично добар састав. Довољно је само да поменемо име Луке Модрића па да вам све буде јасно.

Базел је клуб који је због услова приморан да производи своје играче. И постао је временом врло успешан у томе. Овај клуб поседује најпрестижнију академију играча који праве играче који могу да буду носиоци и у Премијер лиги, али и у Примери. Од 2000. године преко 40 играча играча је прошло кроз Базел укључујући ту имена попут Ивана Ракитића, Гранита Џаку и Мохамеда Елненија.

Највеће заслуге за све ове резултате у производњи играча Базела има сада већ бивши спортски директор клуба Георг Хајц. Он је, између осталог, човек који је 2012. довео Салаха у клуб. И толико га је задужио да га је Египћанин ове сезоне звао да му буде гост на мечу против Евертона.

Хајц је својевремено говорио о "тајни" Базелове академије.

"Мислим да је то питање менталитета. Желимо да будемо најбољи у земљи па доводимо такве играле. Инвестирамо много новца у академију - око 6.000.000 евра годишње. То је за фудбалске услове у Швајцарској много", говорио је Хајц.

Наравно, тајна лежи у самој лиги, односно швајцарском првенству. Оно је одлично за развој младих играча зато што свакако није компетитивна као лиге петице, млади играчи лакше долазе до минута и лига је у којој пада пристојан број голова. Базел има проблем са добијањем новца од ТВ права зато што је земља језички подељена. Када постане шампион, Базел може да добије највише 2.000.000 евра од ТВ права. Када је договаран прелазак Елненија у Арсенал, представници Тобџија су били врло изненађени овим податком када су га чули.

Зато Базел мора да се посвети производњи младих играча, а један од правих примерака је Гранит Џакакоји је касније отишао у Борусију Менхенгладбах, да би завршио у Арсеналу за 45.000.000 евра.

Колико Базел постане као кућа за све те фудбалере који изађу из њега говори чињеница да се Иван Ракитићредовно чује са Бернхардом Хеслером који је био председник клуба док је Ракитић био тамо у клубу.

Да су остали сви ти играчи, хипотетички би могао да се направи солидан тим од 11 играча који би био респектабилан и у европским оквирима: Зомер - Шар, Марсело Дијаз, Дејвид Абрахам - Елнени, Ракитић, Џака, Инлер - Салах, Каиседо, Шаћири. Одбрана свакако не би била бољи део тима, али ово испред делује сасвим солидно и за респект. Укључујући два суперфудбалера.

Наравно, ту не треба заборавити још неке играче који су прошли кроз Базел као што су Александар Фреј, БрилЕмболо, Милош Вељковић, Здравко Кузмановић, Александар Драговић, Мануел Аканђи, Марко Штрелер, ЕренДердијок...

Свакако један од клубова где великани воле да завире и провере шта има у понуди. А као што видите увек има шта да се “пробере”.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар