Fabrika talenata - njih bi Bazel imao da nije prodavao!

Salah, Rakitić, Džaka, Šaćiri. . . ! Hipotetički, bio bi to vrlo dobar tim.

Fudbal 28.04.2018 | 23:00
Fabrika talenata - njih bi Bazel imao da nije prodavao!
Ceo svet ostao je zapanjen, po ko zna koji put ove sezone, umećem Mohameda Salaha. Način na koji on igra terao je mnoge da ostanu  otvorenih, zadivljenih usta do kraja, a mnogima je posle meča palo na pamet: "Zašto se Roma odrekla ovakvog fudbalera?" Ipak, iako Salah jeste došao na Enfild sa Olimpika, mnogi zaboravljaju gde se Egipćanin razvio kao igrač i pokazao svetu - Bazelu.

Tek kada je tu eksplodirao igrajući dve godine, usledio je Čelsi (protiv koga se baš pokazao u Ligi šampiona), pa Fjorentina, Roma i na kraju smo stigli do ovog Salaha koji vedri i oblači svetskim fudbalom.

Dakle, za sve je "kriv" Bazel koji ga je našao u egipćanskom klubu El Mokavlon El Arab. I zato svaka čast Romi gde je Salah procvetao, ali Bazel je taj klub na koji treba obratiti pažnju.

Salah nije jedini veliki izdanak ovog kluba skorijih godina. Bilo je tu još ozbiljnih fudbalskih imena, pa da recimo Bazel nije morao da prodaje sada bi hipotetički imao prilično dobar sastav. Dovoljno je samo da pomenemo ime Luke Modrića pa da vam sve bude jasno.

Bazel je klub koji je zbog uslova primoran da proizvodi svoje igrače. I postao je vremenom vrlo uspešan u tome. Ovaj klub poseduje najprestižniju akademiju igrača koji prave igrače koji mogu da budu nosioci i u Premijer ligi, ali i u Primeri. Od 2000. godine preko 40 igrača igrača je prošlo kroz Bazel uključujući tu imena poput Ivana Rakitića, Granita Džaku i Mohameda Elnenija.

Najveće zasluge za sve ove rezultate u proizvodnji igrača Bazela ima sada već bivši sportski direktor kluba Georg Hajc. On je, između ostalog, čovek koji je 2012. doveo Salaha u klub. I toliko ga je zadužio da ga je Egipćanin ove sezone zvao da mu bude gost na meču protiv Evertona.

Hajc je svojevremeno govorio o "tajni" Bazelove akademije.

"Mislim da je to pitanje mentaliteta. Želimo da budemo najbolji u zemlji pa dovodimo takve igrale. Investiramo mnogo novca u akademiju - oko 6.000.000 evra godišnje. To je za fudbalske uslove u Švajcarskoj mnogo", govorio je Hajc.

Naravno, tajna leži u samoj ligi, odnosno švajcarskom prvenstvu. Ono je odlično za razvoj mladih igrača zato što svakako nije kompetitivna kao lige petice, mladi igrači lakše dolaze do minuta i liga je u kojoj pada pristojan broj golova. Bazel ima problem sa dobijanjem novca od TV prava zato što je zemlja jezički podeljena. Kada postane šampion, Bazel može da dobije najviše 2.000.000 evra od TV prava. Kada je dogovaran prelazak Elnenija u Arsenal, predstavnici Tobdžija su bili vrlo iznenađeni ovim podatkom kada su ga čuli.

Zato Bazel mora da se posveti proizvodnji mladih igrača, a jedan od pravih primeraka je Granit Džakakoji je kasnije otišao u Borusiju Menhengladbah, da bi završio u Arsenalu za 45.000.000 evra.

Koliko Bazel postane kao kuća za sve te fudbalere koji izađu iz njega govori činjenica da se Ivan Rakitićredovno čuje sa Bernhardom Heslerom koji je bio predsednik kluba dok je Rakitić bio tamo u klubu.

Da su ostali svi ti igrači, hipotetički bi mogao da se napravi solidan tim od 11 igrača koji bi bio respektabilan i u evropskim okvirima: Zomer - Šar, Marselo Dijaz, Dejvid Abraham - Elneni, Rakitić, Džaka, Inler - Salah, Kaisedo, Šaćiri. Odbrana svakako ne bi bila bolji deo tima, ali ovo ispred deluje sasvim solidno i za respekt. Uključujući dva superfudbalera.

Naravno, tu ne treba zaboraviti još neke igrače koji su prošli kroz Bazel kao što su Aleksandar Frej, BrilEmbolo, Miloš Veljković, Zdravko Kuzmanović, Aleksandar Dragović, Manuel Akanđi, Marko Štreler, ErenDerdijok...

Svakako jedan od klubova gde velikani vole da zavire i provere šta ima u ponudi. A kao što vidite uvek ima šta da se “probere”.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar