Трка "Београд-Бањалука" јача него икад!

Међународна бициклистичка трка између највећих градова Србије и Српске уврштена је у прву категорију Међународне бициклистичке уније, па ће предстојећег викенда на 12. издању први пут наступити само професионалне екипе и репрезентације.

Остали спортови 27.04.2018 | 20:30
Трка "Београд-Бањалука" јача него икад!
Крајем 2017. године Међународна бициклистичка трка "Београд-Бањалука" уврштена је у највиши ранг Међународне бициклистичке уније (УЦИ), па ће на 12. издању први пут наступити само професионалне континенталне екипе и репрезентације.

То значи да ће премијерно на овој трци бити употребљена и жута мајица.

Трка ће бити одржана предстојећег викенда, тачниеј у петак и суботу, 28. и 29. априла, а биће вожене двије етапе, након којих ће бити сабирана времена обје дионице. Укупни побједник биће онај возач који у најбржем времену заврши двије етапе, прву од Београда до Брчког, те другу од Теслића до Бањалуке.

Трка пролази кроз више градова у Србији и БиХ, чиме ће, осим са спортског аспекта, градови кроз које буду возили бициклисти имати корист и са туристичке стране.

Наступиће рекордан број екипа - 32 из 25 свјетских земаља, те рекордан број бициклиста - 170!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, те Министарство породице, омладине и спорта у Влади РС препознали су важност овог догађаја, те су трку помогли као и претходних година. Осим ових институција, помоћ су пружиле и бројне компаније, чиме су се стекли сви услови за одржавање 12. издања ове трке, чији наградни фонд ће бити највећи до сада - 20.000 евра!

Директор трке Владимир Куваља нагласио је да је трка заузела веома значајну позицију у медијима.

"Захваљујем се медијима, као и институцијама које су препознале значај овог догађаја. Трка је ове године јача него икад, прије свега што је ушла у прву категорију, па самим тим имамо и веома јаке екипе, попут Гаспрома. Према Еуроспорту, трка је ушла у ТОП 50 у Европи, чиме се види њен значај и велики европски медији је преносе. Ове године имамо рекордан број земаља које учествују, такмичаре из 32 земље, односно 25 екипа. Имали смо некада и више екипа, али сада је већи број такмичара по екипи. По квалитету и квантитету, превазишли смо све оно што смо очекивали", нагласио је задовољни Куваља.

Прва етапа стартоваће 28. априла са Трга Републике у Београду, преко Обреновца, Шапца, Павловић моста и Бијељине, а такмичари ће након 175 км стићи у Брчко, гдје ће трку завршити круговима. Дан касније, у другој етапи дужине 180 км, возиће од Теслића, преко Тешња, Дервенте, Прњавора, Лакташа, до Бањалуке.

"За разлику од прошлих година, сада је трка етапна. Времена се сабирају и побједник ће бити познат након двије етапе. Побједник ће бити такмичар који у најкраћем времену пређе двије етапе. С обзиром да су обје етапе равничарске, вјероватно ће секунде одлучивати о побједнику. У Бањалуци ће сигурно бити узбудљиво. Захваљујем се свим градовима који су подржали трку", додао је директор трке.

Осим екипа, на трци ће наступити и репрезентације.

"Од ове године трка је у првој категорији, што значи да можемо да прихватимо само професионалне екипе, као и репрезентације. Клубови више не могу да учествују, па самим тим ни бањалучки БСК, који није континентални клуб. То значи да нам долазе само они најјачи из Европе и свијета. Учествоваће репрезентације Србије, Хрватске и Словеније, које шаљу своје најјаче екипе. Ту су и три екипе из Италије, неколико из Аустрије, затим Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске, Румуније, Русије, Бјелорусије, Пољске, Њемачке, Азербејџана, Словачке, Турске и Бугарске", рекао је Куваља.

Такмичари ће са београдског Трга Републике стартовати у петак у 10.50, а након десетоминутне неофицијалне вожње у 11 часова очекује се званични старт са Аде.

Долазак у Бањалуку планиран је дан касније око 15.40, а крај трке 50-ак минута касније.

Петнаест минута по завршетку трке биће проглашен побједник, након чега ће услиједити свечано затварање 12. међународне трке "Београд-Бањалука".

ЈУБИЛЕЈ

Међународна бициклистичка трка "Београд-Бањалука" обиљежиће и важан јубилеј у граду на Врбасу - 120 година Бициклистичког клуба "БСК" из Бањалуке.

ПРВА ЕТАПА: Београд, Шабац, Бијељина, Угљевик, Лопаре, Брчко.

ДРУГА ЕТАПА: Теслић, Тешањ, Дервента, Прњавор, Лакташи, Бањалука.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар