О Албанији пишу: Мафија и дрога

Њемачка штампа пише о намјери Европске комисије да отвори приступне преговоре Албаније и Европске уније – док Брисел то сматра добрим путем, новине су углавном врло скептичне. Између осталог због организованог криминала.

Свијет 25.04.2018 | 15:14
О Албанији пишу: Мафија и дрога
Дневник "Велт" поводом посјете албанског премијера Едија Раме Берлину пише:

"Рама, номинално социјалиста, који је на власти од 2013. а прошле године је на изборима освојио апсолутну већину, заиста има чиме да се подичи. Привреда биљежи раст, Тирана добија бљештаве нове фасаде, у току је хитна реформа правосуђа коју тражи ЕУ. Прошле недјеље је Европска комисија препоручила да са Албанијом почну претприступни преговори".

"Има и људи који су скептични када се постави питање да ли би Албанија ускоро требало да постане пуноправна чланица Европске уније, а има их због прича као што је ова: у октобру прошле године државно тужилаштво у Тирани је поднијело захтјев да се укине имунитет бившег министра унутрашњих послова Саимира Тахирија. Тахиријево име се чуло више пута у телефонским разговорима између албанских и италијанских трговаца дрогом које је прислушкивала полиција; ту се могу чути реченице као што је ’Морам Саимиру да дам још 30.000 евра’ и слично", додаје "Велт", преноси "Дојче Веле".

У тексту се додаје да је је један од осумњичених криминалаца и Моиси Хабилај.

"Он је био дио криминалне банде која је протеклих година прошверцовала, како се процјењује, више од 3,5 милиона тона канабиса као и оружје; он је један од тројице браће који су због својих ’послова’ познати као и браћа Далтон, а иначе су и даљи рођаци бившег министра унутрашњих послова Тахирија", пише "Велт".

Дневник даље наводи да су браћа Хабилај прелазила грчко-албанску границу Аудијем А8 који је био пријављен на поменутог министра.

"Када су постале гласне оптужбе да министар ставља свој аутомобил на располагање трговцима дрогом јер се гранична полиција не усуђује да претреса приватно возило министра, Тахири је тврдио да нема никакве односе са браћом Хабилај, као и да је продао аутомобил када је постао министар, али да се не сјећа више – коме. То је један од оних случајева који кваре имиџ Албаније у остатку Европе. Сумња да се привреда у држави налази у рукама организованог криминала чији пипци сежу до самог врха владе, до данас није потпуно уклоњена", пише лист и додаје:

"У Албанији човјек мора да склопи мозаик од многих дијелова који изгледају као да не иду заједно. У бљештавим солитерима који настају у центру града луксузни станови се нуде за цијене које се плаћају у западноевропским метрополама. Како то функционише када знамо да просјечна плата износи 330 евра мјесечно – права је загонетка. ’А када позовете неког ко је изградио зграду и изразите интересовање, рећи ће Вам: сви станови су већ продати’, објашњава албански политиколог Илир Калемај. Одакле новац? То нико не може поуздано да објасни, али вјероватно је да највећим дијелом потиче од криминалних активности, додаје овај стручњак. Ако ствар позитивно формулишемо, можемо рећи да је Албанија једно врло динамично прелазно друштво".

"Албански премијер Еди Рама је своју посјету Ангели Меркел упоредио са аудијенцијом код папе“, пише "Меркише алгемајне цајтунг", и додаје:

"Тренутно се у Европској унији дискутује о томе треба ли да почну претприступни преговори са Албанијом – Европска комисија то препоручује , баш као и предсједник Савјета ЕУ Доналд Туск, али међу чланицама Европске уније постоји велика скепса према Албанији".

А минхенски дневник "Зидојче цајтунг" преноси занимљиве ријечи албанског премијера: "Када би у Њемачкој само канцеларка одлучивала, не би било много проблема", рекао је мислећи на отварање претприступних преговора, али је при томе додао: "У Бундестагу има посланика који морају бити убијеђени на основу чињеница и резултата".

Лист је навео и Рамине ријечи да, ако Албанији не буде понуђена конкретна перспектива приступа, може да дође до нових таласа емиграције из те земље, при чему је закључио да је "Албанија најпроевропскија земља Европе".

Извор: ДW

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Коментар

25.04.2018 13:45

Ово као да је репортаза о Фахрудину Радонцицу и Мили Дјукановицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нато + еУ = 4. рајх

25.04.2018 14:37

Ово је најбоља рекламна репортажа за нато: Три државе које су посљедње ушле у тај "савез" су хрватска, албанија и црна гора. Шта им је донио нато: албанија је највећа нарко држава у Европи, у хрватској цвјета клеро-нацизам, црном гором влада криминални аутократа већ тридесет година, хрватска скоро више нема своју привреду (оно ште не припада западу, припада Русима), из сваке од њих народ бјежи главом без обзира (из хрватске највише, јер су у еУ)...

Name

Новоматиц Адмирал

26.04.2018 06:59

Све криминалне активности у Албанији води и организује Аустријски концерн Новоматиц Адмирал,Новоматиц Адмирал су основали нарко картели из Јужне Америке и тај криминални концерн је нарко конекција ЕУ и Јужне Америке. Новоматиц Адмирал разара земље западног балкана јер Новоматицу западни Балкан је потребан ван Европске Уније као црна рупа за прање новца и складиштење дроге. Новоматиц Адмирал има ћерке фирме у земљама западног балкана које служе за прање новца, у Србији су то фирме: НОВО ИНВЕСТМЕНТ доо, АДМИРА доо и БЕО ГАМИНГ доо,а у Републици Српској су: НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ доо у Сарајеву је ВТЛ доо,а тако имају у Македонији,Приштини,Црној Гори итд. Рецимо у овим фирмама у Републици Српској 20% власништва има Милорад Додик преко извјесне Наде Илић из Београда,а поред сувласништва Додик је добио од Новоматицових перача новца и 2 милиона еура у кешу 2007 године. Новоматиц Адмирал је у Србију и Републику Српску довео Владимир Делић власник Кипарске мешетарске фирме УНИБРОС СТЕЕЛ ЛТД. Тако да би Њемачка и њен БНД требали почисти своје своје двориште,а са овим џукелама који владају западним балканом ће лако.

ОДГОВОРИТЕ