O Albaniji pišu: Mafija i droga

Njemačka štampa piše o namjeri Evropske komisije da otvori pristupne pregovore Albanije i Evropske unije – dok Brisel to smatra dobrim putem, novine su uglavnom vrlo skeptične. Između ostalog zbog organizovanog kriminala.

Svijet 25.04.2018 | 15:14
O Albaniji pišu: Mafija i droga
Dnevnik "Velt" povodom posjete albanskog premijera Edija Rame Berlinu piše:

"Rama, nominalno socijalista, koji je na vlasti od 2013. a prošle godine je na izborima osvojio apsolutnu većinu, zaista ima čime da se podiči. Privreda bilježi rast, Tirana dobija blještave nove fasade, u toku je hitna reforma pravosuđa koju traži EU. Prošle nedjelje je Evropska komisija preporučila da sa Albanijom počnu pretpristupni pregovori".

"Ima i ljudi koji su skeptični kada se postavi pitanje da li bi Albanija uskoro trebalo da postane punopravna članica Evropske unije, a ima ih zbog priča kao što je ova: u oktobru prošle godine državno tužilaštvo u Tirani je podnijelo zahtjev da se ukine imunitet bivšeg ministra unutrašnjih poslova Saimira Tahirija. Tahirijevo ime se čulo više puta u telefonskim razgovorima između albanskih i italijanskih trgovaca drogom koje je prisluškivala policija; tu se mogu čuti rečenice kao što je ’Moram Saimiru da dam još 30.000 evra’ i slično", dodaje "Velt", prenosi "Dojče Vele".

U tekstu se dodaje da je je jedan od osumnjičenih kriminalaca i Moisi Habilaj.

"On je bio dio kriminalne bande koja je proteklih godina prošvercovala, kako se procjenjuje, više od 3,5 miliona tona kanabisa kao i oružje; on je jedan od trojice braće koji su zbog svojih ’poslova’ poznati kao i braća Dalton, a inače su i dalji rođaci bivšeg ministra unutrašnjih poslova Tahirija", piše "Velt".

Dnevnik dalje navodi da su braća Habilaj prelazila grčko-albansku granicu Audijem A8 koji je bio prijavljen na pomenutog ministra.

"Kada su postale glasne optužbe da ministar stavlja svoj automobil na raspolaganje trgovcima drogom jer se granična policija ne usuđuje da pretresa privatno vozilo ministra, Tahiri je tvrdio da nema nikakve odnose sa braćom Habilaj, kao i da je prodao automobil kada je postao ministar, ali da se ne sjeća više – kome. To je jedan od onih slučajeva koji kvare imidž Albanije u ostatku Evrope. Sumnja da se privreda u državi nalazi u rukama organizovanog kriminala čiji pipci sežu do samog vrha vlade, do danas nije potpuno uklonjena", piše list i dodaje:

"U Albaniji čovjek mora da sklopi mozaik od mnogih dijelova koji izgledaju kao da ne idu zajedno. U blještavim soliterima koji nastaju u centru grada luksuzni stanovi se nude za cijene koje se plaćaju u zapadnoevropskim metropolama. Kako to funkcioniše kada znamo da prosječna plata iznosi 330 evra mjesečno – prava je zagonetka. ’A kada pozovete nekog ko je izgradio zgradu i izrazite interesovanje, reći će Vam: svi stanovi su već prodati’, objašnjava albanski politikolog Ilir Kalemaj. Odakle novac? To niko ne može pouzdano da objasni, ali vjerovatno je da najvećim dijelom potiče od kriminalnih aktivnosti, dodaje ovaj stručnjak. Ako stvar pozitivno formulišemo, možemo reći da je Albanija jedno vrlo dinamično prelazno društvo".

"Albanski premijer Edi Rama je svoju posjetu Angeli Merkel uporedio sa audijencijom kod pape“, piše "Merkiše algemajne cajtung", i dodaje:

"Trenutno se u Evropskoj uniji diskutuje o tome treba li da počnu pretpristupni pregovori sa Albanijom – Evropska komisija to preporučuje , baš kao i predsjednik Savjeta EU Donald Tusk, ali među članicama Evropske unije postoji velika skepsa prema Albaniji".

A minhenski dnevnik "Zidojče cajtung" prenosi zanimljive riječi albanskog premijera: "Kada bi u Njemačkoj samo kancelarka odlučivala, ne bi bilo mnogo problema", rekao je misleći na otvaranje pretpristupnih pregovora, ali je pri tome dodao: "U Bundestagu ima poslanika koji moraju biti ubijeđeni na osnovu činjenica i rezultata".

List je naveo i Ramine riječi da, ako Albaniji ne bude ponuđena konkretna perspektiva pristupa, može da dođe do novih talasa emigracije iz te zemlje, pri čemu je zaključio da je "Albanija najproevropskija zemlja Evrope".

Izvor: DW

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Komentar

25.04.2018 15:45

Ovo kao da je reportaza o Fahrudinu Radoncicu i Mili Djukanovicu.

ODGOVORITE
Name

нато + еУ = 4. рајх

25.04.2018 16:37

Ово је најбоља рекламна репортажа за нато: Три државе које су посљедње ушле у тај "савез" су хрватска, албанија и црна гора. Шта им је донио нато: албанија је највећа нарко држава у Европи, у хрватској цвјета клеро-нацизам, црном гором влада криминални аутократа већ тридесет година, хрватска скоро више нема своју привреду (оно ште не припада западу, припада Русима), из сваке од њих народ бјежи главом без обзира (из хрватске највише, јер су у еУ)...

Name

Novomatic Admiral

26.04.2018 08:59

Sve kriminalne aktivnosti u Albaniji vodi i organizuje Austrijski koncern Novomatic Admiral,Novomatic Admiral su osnovali narko karteli iz Južne Amerike i taj kriminalni koncern je narko konekcija EU i Južne Amerike. Novomatic Admiral razara zemlje zapadnog balkana jer Novomaticu zapadni Balkan je potreban van Evropske Unije kao crna rupa za pranje novca i skladištenje droge. Novomatic Admiral ima ćerke firme u zemljama zapadnog balkana koje služe za pranje novca, u Srbiji su to firme: NOVO INVESTMENT doo, ADMIRA doo i BEO GAMING doo,a u Republici Srpskoj su: NOVO RS doo i RSA GAMING doo u Sarajevu je VTL doo,a tako imaju u Makedoniji,Prištini,Crnoj Gori itd. Recimo u ovim firmama u Republici Srpskoj 20% vlasništva ima Milorad Dodik preko izvjesne Nade Ilić iz Beograda,a pored suvlasništva Dodik je dobio od Novomaticovih perača novca i 2 miliona eura u kešu 2007 godine. Novomatic Admiral je u Srbiju i Republiku Srpsku doveo Vladimir Delić vlasnik Kiparske mešetarske firme UNIBROS STEEL LTD. Tako da bi Njemačka i njen BND trebali počisti svoje svoje dvorište,a sa ovim džukelama koji vladaju zapadnim balkanom će lako.

ODGOVORITE