Зашто МУП ћути о истрази у ФЗО?

Грађани Републике Српске на корак су до плаћања 23 милиона марака вриједног електронског здравственог картона и књижице, јер је конзорцијум „ММСЦОДЕ“, „Ланацо“ и „Ерицссон Никола Тесла“, као једини пријављени понуђач, Фонду здравственог осигурања РС представио техничко рјешење за израду ИЗИС-а. За то вријеме Министарство унутрашњих послова РС и даље ћути о изузимању документације у вези са овим милионским трошењем јавног новца, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 25.04.2018 | 09:32
Зашто МУП ћути о истрази у ФЗО?
Информацију су за нашу редакцију потврдили и у Фонду, наводећи да је сад већ „у припреми друга фаза која подразумијева достављање конкретних понуда кандидата који су испунили услове из прве фазе“.

„Окончана је прва фаза јавне набавке увођења ИЗИС-а, која је подразумијевала достављање и оцјену општих и техничких услова које су кандидати требали да испуне, те демонстрацију понуђеног рјешења. Друга фаза, која је у припреми, подразумијева достављање конкретних понуда од стране кандидата који су испунили услове из прве фазе“, наводе у штуром одговору из ФЗО РС.

У ФЗО више не спомињу имена пријављених фирми, али је у недавном интервјуу за ЦАПИТАЛ директор Фонда здравства РС Дејан Кустурић казао је да се за ову дискутабилну тендерску причу пријавио само овај конзорцијум, Ипак, како је тврдио, то не значи да ће уговор с њима бити потписан.

„Тек ћемо анализирати њихову цијену. Скупље свакако не може да буде“, казао је тада Кустурић.

Иако је ФЗО РС још 2. марта Министарству унутрашњих послова РС предао документацију у вези са тендером, инспектори још нису саопштили детаље из истраге. Два мјесеца контролисања папирологије, по анонимној пријави, тако су и даље без објављених резултата.

Из МУП-а тако данас нису одговорили ЦАПИТАЛ-у шта се евентуално „крије“ у обимној документацији и које ће даље кораке предузимати.

Милионска јавна набавка биће финансирана из милионског кредита. Конзорцијум Уницредит банка Мостар, Уникредит банка Бањалука и Нова банка Бањалука кредитираће са 163,8 милиона КМ ФЗО РС, који овим новцем, уз измирење великих дуговања, планира да са 12 милиона КМ финансира и прву фазу ИЗИС-а.

ФЗО овај кредит узима на 10 година са укључених 12 мјесеци грејс периода. Осим мјеница Фонда, као обезбјеђење кредита банке су тражиле и гаранцију Републике Српске коју је Влада РС и одобрила.

Власник „ММСЦОДЕ“-а Славко Бојић данас за ЦАПИТАЛ каже да жали што је ова врхунска милионски вриједна идеја у јавности дочекана „на нож“. За њега је будалаштина то што се јавност бави вриједношћу тендера, а не и програмом који ће, како најављује, користити свим грађанима РС.

„Сада морамо да доставимо и финансијску понуду, а онда ћемо преговарати о уговору. Требаће нам неколико мјесеци за потписивање уговора, уколико до тога дође. Вјероватно ћемо се уклопили у цифру од 23 милиона КМ, али још немамо на основу чега урадити грубу калкулацију. Исувише је озбиљан пројекат, а дочекан је ‘на нож’. Ми то једини радимо у региону и Европи. Будалаштине су када неко спомиње новац, али не и оно што ће бити урађено. У Србији, на примјер, не постоји ни ‘и’ од ИЗИС-а. Код нас ћете на андроид апликацији имати и налазе и картоне, али ће бити праћена и потрошња новца у здравству. ИЗИС би, према студији оправданости, требало да буде исплатив већ кроз 11 мјесеци. Ми немамо регистре болесника, а овај систем ће бити идеалан алат за превентивно дјеловање“, оправдао је Бојић укратко 23 милиона КМ вриједан посао.  

Пословање Фонда значајно оптерећују дуговања за доприносе која износе око 280 милиона КМ, а готово половина тог дуга није наплатива јер се предузећа налазе у стечају или ликвидацији.

Да се Фонд налази у великим финансијским проблемима потврђено је и приликом израде буџета РС за ову годину, с обзиром на то да ће из буџета бити издвојено око девет милиона КМ за измирење дуговања за дијализне услуге пацијентима у РС. Ово је први пут да се из буџета плаћа лијечење пацијената.

(Цапитал)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Фолклор

25.04.2018 07:39

Цуј ..цовека....допринети градјанима,а да негледају вредност...немогу да вјерујем,,,,тузно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ето

25.04.2018 08:58

И онда се питамо због чега Додик не може да смијени врх полиције и актуелног министра,ево једног од милион сличних,мањих или већих,одговора,зато што њиховим функцијама обезбједјује себи ћутњу и слободу,зато сине Давиде ти заврши у блату,окарактерисаше те као лопова,наркомана,пробисвјета и ко зна шта још,окарактерисаше те да си сам себе истукао и бацио у поток,а нас све окарактерисаше нас све као робове који служе да се њихова дјеца играју када им досади пљачкање републике.Републике за коју сам дала сина,републике од које имам само гроб и тугу.Не тражим ја више материјална богатства за себе нити било коју корист осим уважаванај,тражим за вас пристојан живот од којих бар ви дјецо можете ставрати породице и рашати дјецу.

Name

Исток

25.04.2018 09:28

Оцита је намјера власти да покраде Републику. Комплетан систем би могао да се заснује на основу лицних карата градјана који би били осигураници , и свакако за малољетна лица одговарајуце картице са РФИД цхип-ом који би се везао за носиоца осигурања. Остало би била једна не тако велика датабаза која би могла да се се направи на електротехницком факултету по безнацајној цијени. Ако се зели направити систем који би био једнако квалитетан као било који свјетски брендирани систем његова цијена за републику српску не би смјела да предје 2 милиона марака све са серверима , додатним картицама и датабазом , те јавним wеб-сервисом . Овако , продају нам му.. за бубреге и краду новац. Нас новац. А у томе им свесрдно помазу МУП , Влада , судство, јавно мијење и надасве цланови СНСД-а који подрзавају овакву власт. За министра Лукаца. Кад вец купујес ту јебену униформу. Купи и најлон царапе за "на главу" , то вам као професионалним криминалцима фали у опреми.

Name

И

25.04.2018 10:16

Када це Богданиц у затвор?

Name

О цему ви

25.04.2018 07:42

Само да не буде ко са е рецептом. Око 5 милиона да би се тестирало 1 дан и одустало. Толико о васим програмима. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

25.04.2018 07:45

Напусти фотељу министре Лукачу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

25.04.2018 11:47

ЖИВИО МУП РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Name

дзоо

25.04.2018 08:02

А будала засто цути како це објавити да краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.04.2018 08:09

Уједињење са Србијом сто пре како би зе зауставила ова бесрамна пљацка и отимацина народа и дрзаве РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бос

25.04.2018 08:39

Каква бесмислена дијагноза за решавање лоповских проблема.Сувишно коментарисати.

Name

ЗА ре Акција Паук

25.04.2018 09:50

Не знам колико година имаш али провјери шта је била акција Паук и ко ју је водио и зашто!!!

Name

Краисник

25.04.2018 11:41

Погресио си нити је дрзава нити це икад бити хајвану.

Name

Ре Крајисник

25.04.2018 16:25

А да поновис граматику,хм? Или си јос у низим разредима основне сколе?

Name

Милос

25.04.2018 08:13

Хоћел више ово друштво коначно колапсирати, па да се крене од почетка...без ичега .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амеба

25.04.2018 10:38

И ја се питам кад це та конацна пропаст...Бозе сацувај.

Name

Није него

25.04.2018 08:15

Па зар ми имамо МУП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.04.2018 11:48

Ето немамо.

Name

Ре Није Него

25.04.2018 14:16

Наравно да имамо. гдје зивис па незнас. поздрав свим припадницима МУП РС. немозе свако носити униформу, треба то заслузити. зивјели полицајци

Name

ПОБЈЕДА

25.04.2018 08:18

НАПРЕД СНСД, ДО ПОБЈЕДЕ, АКО НЕ ПИБЕДИМО, КУПИЋЕМО, РУСИЈА ЈЕ УЗ НАС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ПОБЈЕДА

25.04.2018 08:44

Добро си рекао ако не побједите ви из снсд купићете гаће на штапу??!!

Name

П

25.04.2018 08:20

ДОДИК, ШКРБИЋ,КЉАЈЧИН ... - СТОТИНЕ МИЛИОНА КМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

25.04.2018 12:52

Само да питам хоце ли моја баба моци да контролисе тросење новца посто се ина јако добро разyмије у данасњу електронику.

Name

фонд xxxxx

25.04.2018 10:42

цуте зато стосу сви сауцесници лопови од цвијановицке и доде па до сбвих судија и оних који раде ревизије свеје то једна врста оботнице врх криминалне пирамиде.

ОДГОВОРИТЕ