Zašto MUP ćuti o istrazi u FZO?

Građani Republike Srpske na korak su do plaćanja 23 miliona maraka vrijednog elektronskog zdravstvenog kartona i knjižice, jer je konzorcijum „MMSCODE“, „Lanaco“ i „Ericsson Nikola Tesla“, kao jedini prijavljeni ponuđač, Fondu zdravstvenog osiguranja RS predstavio tehničko rješenje za izradu IZIS-a. Za to vrijeme Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i dalje ćuti o izuzimanju dokumentacije u vezi sa ovim milionskim trošenjem javnog novca, saznaje portal CAPITAL. ba.

Republika Srpska 25.04.2018 | 09:32
Zašto MUP ćuti o istrazi u FZO?
Informaciju su za našu redakciju potvrdili i u Fondu, navodeći da je sad već „u pripremi druga faza koja podrazumijeva dostavljanje konkretnih ponuda kandidata koji su ispunili uslove iz prve faze“.

„Okončana je prva faza javne nabavke uvođenja IZIS-a, koja je podrazumijevala dostavljanje i ocjenu opštih i tehničkih uslova koje su kandidati trebali da ispune, te demonstraciju ponuđenog rješenja. Druga faza, koja je u pripremi, podrazumijeva dostavljanje konkretnih ponuda od strane kandidata koji su ispunili uslove iz prve faze“, navode u šturom odgovoru iz FZO RS.

U FZO više ne spominju imena prijavljenih firmi, ali je u nedavnom intervjuu za CAPITAL direktor Fonda zdravstva RS Dejan Kusturić kazao je da se za ovu diskutabilnu tendersku priču prijavio samo ovaj konzorcijum, Ipak, kako je tvrdio, to ne znači da će ugovor s njima biti potpisan.

„Tek ćemo analizirati njihovu cijenu. Skuplje svakako ne može da bude“, kazao je tada Kusturić.

Iako je FZO RS još 2. marta Ministarstvu unutrašnjih poslova RS predao dokumentaciju u vezi sa tenderom, inspektori još nisu saopštili detalje iz istrage. Dva mjeseca kontrolisanja papirologije, po anonimnoj prijavi, tako su i dalje bez objavljenih rezultata.

Iz MUP-a tako danas nisu odgovorili CAPITAL-u šta se eventualno „krije“ u obimnoj dokumentaciji i koje će dalje korake preduzimati.

Milionska javna nabavka biće finansirana iz milionskog kredita. Konzorcijum Unicredit banka Mostar, Unikredit banka Banjaluka i Nova banka Banjaluka kreditiraće sa 163,8 miliona KM FZO RS, koji ovim novcem, uz izmirenje velikih dugovanja, planira da sa 12 miliona KM finansira i prvu fazu IZIS-a.

FZO ovaj kredit uzima na 10 godina sa uključenih 12 mjeseci grejs perioda. Osim mjenica Fonda, kao obezbjeđenje kredita banke su tražile i garanciju Republike Srpske koju je Vlada RS i odobrila.

Vlasnik „MMSCODE“-a Slavko Bojić danas za CAPITAL kaže da žali što je ova vrhunska milionski vrijedna ideja u javnosti dočekana „na nož“. Za njega je budalaština to što se javnost bavi vrijednošću tendera, a ne i programom koji će, kako najavljuje, koristiti svim građanima RS.

„Sada moramo da dostavimo i finansijsku ponudu, a onda ćemo pregovarati o ugovoru. Trebaće nam nekoliko mjeseci za potpisivanje ugovora, ukoliko do toga dođe. Vjerovatno ćemo se uklopili u cifru od 23 miliona KM, ali još nemamo na osnovu čega uraditi grubu kalkulaciju. Isuviše je ozbiljan projekat, a dočekan je ‘na nož’. Mi to jedini radimo u regionu i Evropi. Budalaštine su kada neko spominje novac, ali ne i ono što će biti urađeno. U Srbiji, na primjer, ne postoji ni ‘i’ od IZIS-a. Kod nas ćete na android aplikaciji imati i nalaze i kartone, ali će biti praćena i potrošnja novca u zdravstvu. IZIS bi, prema studiji opravdanosti, trebalo da bude isplativ već kroz 11 mjeseci. Mi nemamo registre bolesnika, a ovaj sistem će biti idealan alat za preventivno djelovanje“, opravdao je Bojić ukratko 23 miliona KM vrijedan posao.  

Poslovanje Fonda značajno opterećuju dugovanja za doprinose koja iznose oko 280 miliona KM, a gotovo polovina tog duga nije naplativa jer se preduzeća nalaze u stečaju ili likvidaciji.

Da se Fond nalazi u velikim finansijskim problemima potvrđeno je i prilikom izrade budžeta RS za ovu godinu, s obzirom na to da će iz budžeta biti izdvojeno oko devet miliona KM za izmirenje dugovanja za dijalizne usluge pacijentima u RS. Ovo je prvi put da se iz budžeta plaća liječenje pacijenata.

(Capital)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Folklor

25.04.2018 07:39

Cuj ..coveka....doprineti gradjanima,a da negledaju vrednost...nemogu da vjerujem,,,,tuzno...

ODGOVORITE
Name

I eto

25.04.2018 08:58

I onda se pitamo zbog čega Dodik ne može da smijeni vrh policije i aktuelnog ministra,evo jednog od milion sličnih,manjih ili većih,odgovora,zato što njihovim funkcijama obezbjedjuje sebi ćutnju i slobodu,zato sine Davide ti završi u blatu,okarakterisaše te kao lopova,narkomana,probisvjeta i ko zna šta još,okarakterisaše te da si sam sebe istukao i bacio u potok,a nas sve okarakterisaše nas sve kao robove koji služe da se njihova djeca igraju kada im dosadi pljačkanje republike.Republike za koju sam dala sina,republike od koje imam samo grob i tugu.Ne tražim ja više materijalna bogatstva za sebe niti bilo koju korist osim uvažavanaj,tražim za vas pristojan život od kojih bar vi djeco možete stavrati porodice i rašati djecu.

Name

Istok

25.04.2018 09:28

Ocita je namjera vlasti da pokrade Republiku. Kompletan sistem bi mogao da se zasnuje na osnovu licnih karata gradjana koji bi bili osiguranici , i svakako za maloljetna lica odgovarajuce kartice sa RFID chip-om koji bi se vezao za nosioca osiguranja. Ostalo bi bila jedna ne tako velika databaza koja bi mogla da se se napravi na elektrotehnickom fakultetu po beznacajnoj cijeni. Ako se zeli napraviti sistem koji bi bio jednako kvalitetan kao bilo koji svjetski brendirani sistem njegova cijena za republiku srpsku ne bi smjela da predje 2 miliona maraka sve sa serverima , dodatnim karticama i databazom , te javnim web-servisom . Ovako , prodaju nam mu.. za bubrege i kradu novac. Nas novac. A u tome im svesrdno pomazu MUP , Vlada , sudstvo, javno mijenje i nadasve clanovi SNSD-a koji podrzavaju ovakvu vlast. Za ministra Lukaca. Kad vec kupujes tu jebenu uniformu. Kupi i najlon carape za "na glavu" , to vam kao profesionalnim kriminalcima fali u opremi.

Name

I

25.04.2018 10:16

Kada ce Bogdanic u zatvor?

Name

O cemu vi

25.04.2018 07:42

Samo da ne bude ko sa e receptom. Oko 5 miliona da bi se testiralo 1 dan i odustalo. Toliko o vasim programima. Fuj

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

25.04.2018 07:45

Napusti fotelju ministre Lukaču.

ODGOVORITE
Name

Grga

25.04.2018 11:47

ŽIVIO MUP REPUBLIKE SRPSKE.

Name

dzoo

25.04.2018 08:02

A budala zasto cuti kako ce objaviti da kradu.

ODGOVORITE
Name

re

25.04.2018 08:09

Ujedinjenje sa Srbijom sto pre kako bi ze zaustavila ova besramna pljacka i otimacina naroda i drzave RS.

ODGOVORITE
Name

Bos

25.04.2018 08:39

Kakva besmislena dijagnoza za rešavanje lopovskih problema.Suvišno komentarisati.

Name

ZA re Akcija Pauk

25.04.2018 09:50

Ne znam koliko godina imaš ali provjeri šta je bila akcija Pauk i ko ju je vodio i zašto!!!

Name

Kraisnik

25.04.2018 11:41

Pogresio si niti je drzava niti ce ikad biti hajvanu.

Name

Re Krajisnik

25.04.2018 16:25

A da ponovis gramatiku,hm? Ili si jos u nizim razredima osnovne skole?

Name

Milos

25.04.2018 08:13

Hoćel više ovo društvo konačno kolapsirati, pa da se krene od početka...bez ičega .

ODGOVORITE
Name

Ameba

25.04.2018 10:38

I ja se pitam kad ce ta konacna propast...Boze sacuvaj.

Name

Nije nego

25.04.2018 08:15

Pa zar mi imamo MUP.

ODGOVORITE
Name

Re

25.04.2018 11:48

Eto nemamo.

Name

Re Nije Nego

25.04.2018 14:16

Naravno da imamo. gdje zivis pa neznas. pozdrav svim pripadnicima MUP RS. nemoze svako nositi uniformu, treba to zasluziti. zivjeli policajci

Name

POBJEDA

25.04.2018 08:18

NAPRED SNSD, DO POBJEDE, AKO NE PIBEDIMO, KUPIĆEMO, RUSIJA JE UZ NAS...

ODGOVORITE
Name

re POBJEDA

25.04.2018 08:44

Dobro si rekao ako ne pobjedite vi iz snsd kupićete gaće na štapu??!!

Name

P

25.04.2018 08:20

DODIK, ŠKRBIĆ,KLJAJČIN ... - STOTINE MILIONA KM!

ODGOVORITE
Name

Jeca

25.04.2018 12:52

Samo da pitam hoce li moja baba moci da kontrolise trosenje novca posto se ina jako dobro razymije u danasnju elektroniku.

Name

fond xxxxx

25.04.2018 10:42

cute zato stosu svi saucesnici lopovi od cvijanovicke i dode pa do sbvih sudija i onih koji rade revizije sveje to jedna vrsta obotnice vrh kriminalne piramide.

ODGOVORITE