Нема забране скупа у Блајбургу

Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је да није у могућности, као што није ни председник покрајине Корушка,да забрани одржавање комеморације у Блајбургу.

Свијет 25.04.2018 | 07:36
Нема забране скупа у Блајбургу
"Најпре треба да се јасно каже да је скуп који се одржава црквена манифестација. Није на влади, нити председнику покрајине, а ни покрајинској влади да одлучује да ли ће се тај скуп одржати", објаснио је он у изјави новинарима.

На питање да ли ће услишити захтев корушких власти да се закон о забрани величања нацизма прошири на усташке симболе, Курц није желео да одговори. 

Он је, међутим, казао да кршење актуелног закона мора бити доследно кажњавано. 

Министарство унутрашњих послова Аустрије најавило је да ће предузети мере за правну проверу у вези симбола и ознака. 

У Аустрији су протеклих дана представници више странака и организација критиковали одржавање комеморације у Блајбургу, оцењујући да се ради о највећем окупљању нациста и фашиста у Европи.

Такође су затражили од власти да се тај скуп, који се одржава на приватном поседу, забрани.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ух

25.04.2018 06:28

Аустрија остаје доследна својој Фашистичкој опцији. Јесте да су Новоматиц Адмирал и РедБул морали подмазати канцелара али шта је ту је. Додиков пријатељ Штрахе је пресрецан због сјећања на усташе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ = У

25.04.2018 07:50

Зашто да се лажемо и не признамо и себи и другима, да се усташство не може истјерати из хрвата. А и они би то и себи и свијету требали да признају. Нека назову своју прћију од државе поново ндх, нека озваниче расне законе које већ примјењују, нека сви обуку црне усташке униформе... То што се се ркц у Аустрији дистанцирала прије пар дана од своје браће по вјери и злочину из хрватске и што аустрија на челу са курцом овдје изјављује - све то је бављење односима са јавношћу (мазањем очију) а не искреним и истинским противљењем оном што раде хрвати.

Name

Вук

25.04.2018 06:56

Зашто наш драги вођа који је прије пар дана држао оне патриотске говоре о јасеновцу не затражи објашњење од аустријских десничара, иначе великих пријатеља РС...шта они мисле о усташама и о овом случају ?? Зашто јалава опозиција у РС не организира свој митинг и не постави то питање јавно, гласно, на разглас да читава бањалука чује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.04.2018 07:57

Како да их пита кад наш вођа са њима има фирме НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ доо регистроване у Бањалуци а чија је примарна дјелатност прање новца. Он њих може питати смо за криминале активности у којима заједно учествују а грађане Републике Српске нега баш заболе нека ствар!

Name

ре ре

25.04.2018 09:03

Заборавио си споменути Ревизора Републике Српске Јову Радукића који до гуше умјешан у прању новца преко фирми које спмињеш!

Name

Терс

26.04.2018 06:32

Србадијо, не иде вам то да пјените због усташтва у Хрвата док истовремено ви величате Четнике и Дражу, по њима називате јавне установе итд.

ОДГОВОРИТЕ