Nema zabrane skupa u Blajburgu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je da nije u mogućnosti, kao što nije ni predsednik pokrajine Koruška,da zabrani održavanje komemoracije u Blajburgu.

Svijet 25.04.2018 | 07:36
Nema zabrane skupa u Blajburgu
"Najpre treba da se jasno kaže da je skup koji se održava crkvena manifestacija. Nije na vladi, niti predsedniku pokrajine, a ni pokrajinskoj vladi da odlučuje da li će se taj skup održati", objasnio je on u izjavi novinarima.

Na pitanje da li će uslišiti zahtev koruških vlasti da se zakon o zabrani veličanja nacizma proširi na ustaške simbole, Kurc nije želeo da odgovori. 

On je, međutim, kazao da kršenje aktuelnog zakona mora biti dosledno kažnjavano. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije najavilo je da će preduzeti mere za pravnu proveru u vezi simbola i oznaka. 

U Austriji su proteklih dana predstavnici više stranaka i organizacija kritikovali održavanje komemoracije u Blajburgu, ocenjujući da se radi o najvećem okupljanju nacista i fašista u Evropi.

Takođe su zatražili od vlasti da se taj skup, koji se održava na privatnom posedu, zabrani.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

uh

25.04.2018 06:28

Austrija ostaje dosledna svojoj Fašističkoj opciji. Jeste da su Novomatic Admiral i RedBul morali podmazati kancelara ali šta je tu je. Dodikov prijatelj Štrahe je presrecan zbog sjećanja na ustaše.

ODGOVORITE
Name

EU = U

25.04.2018 07:50

Зашто да се лажемо и не признамо и себи и другима, да се усташство не може истјерати из хрвата. А и они би то и себи и свијету требали да признају. Нека назову своју прћију од државе поново ндх, нека озваниче расне законе које већ примјењују, нека сви обуку црне усташке униформе... То што се се ркц у Аустрији дистанцирала прије пар дана од своје браће по вјери и злочину из хрватске и што аустрија на челу са курцом овдје изјављује - све то је бављење односима са јавношћу (мазањем очију) а не искреним и истинским противљењем оном што раде хрвати.

Name

Vuk

25.04.2018 06:56

Zašto naš dragi vođa koji je prije par dana držao one patriotske govore o jasenovcu ne zatraži objašnjenje od austrijskih desničara, inače velikih prijatelja RS...šta oni misle o ustašama i o ovom slučaju ?? Zašto jalava opozicija u RS ne organizira svoj miting i ne postavi to pitanje javno, glasno, na razglas da čitava banjaluka čuje.

ODGOVORITE
Name

re

25.04.2018 07:57

Kako da ih pita kad naš vođa sa njima ima firme NOVO RS doo i RSA GAMING doo registrovane u Banjaluci a čija je primarna djelatnost pranje novca. On njih može pitati smo za kriminale aktivnosti u kojima zajedno učestvuju a građane Republike Srpske nega baš zabole neka stvar!

Name

re re

25.04.2018 09:03

Zaboravio si spomenuti Revizora Republike Srpske Jovu Radukića koji do guše umješan u pranju novca preko firmi koje spminješ!

Name

Ters

26.04.2018 06:32

Srbadijo, ne ide vam to da pjenite zbog ustaštva u Hrvata dok istovremeno vi veličate Četnike i Dražu, po njima nazivate javne ustanove itd.

ODGOVORITE