Мората и Бакајоко - ни на небу, ни на земљи!

И есенција Челсијеве безидејности! Клуб би задржао двојац и пружио му још једну шансу да се докаже, али уколико они буду хтели да оду. . .

Фудбал 29.04.2018 | 23:30
Мората и Бакајоко - ни на небу, ни на земљи!
У дану када је Мохамед Салах званично проглашен играчем године у Премијер лиги на друштвеним мрежама осванула је фотомонтажа тематике "пре и после". На истој се с леве стране налазе Мохамед Салах и Кевин де Брујне у опреми Челсија, док се поред налазе исти актери, само у садашњим околностима. Обојица су у време бивствовања на Стамфорд Бриџу били скрајнути и одбачени као недовољно талентовани, ни квалитетни, да би се заобилазним путем, преко много трња, вратили у Премијер лиги и показали да су тренутно њени најбољи играчи.

Монтажа, наравно, служи као средство подругљивог исмевања Челсија и представља есенцију проблема у којем се некадашњи европски првак налази. Безидејност у трансфер политици, превише руку које би желеле да повлаче потезе на великој фудбалској табли, премало стрпљења, исхитреност у доношењу (лоших) одлука и отписивања, те менаџери без праве улоге... 

У таквој ситуацији данас се налази Антонио Конте. Човек доведен да би Челсију вратио шампионски сјај после најлошије сезоне у Романовој ери успео је да дође до краткотрајног успеха, али је дугорочно остао без праве идеје. После сезоне завршене титулом уследили су одласци двојице играча кључних у освајању исте. Дијего Коста је унапред био отписан због отвореног сукоба са Контеом, услед чега се и догодила она цела шпанска сапуница. Иако многи нису сагласни, Немања Матић је у очима правих критичара виђен као важан шраф у шампионској машини и идеалан парњак Н'Голоу Кантеу. Није имао сезону за памћење, али се досад небројано пута показало колико је свеукупно бољи играч од његове касније заменеТијемуеа Бакајока. Баш као што се, хтели то многи да признају или не, Коста - ма колико пргав играч био - савршено уклапао у Челсијеву дугогодишњу филозофију са нападачем који зна да "разгрне" чуваре око себе и сам себи направи простор за реализацију. Што није случај са Алваром Моратом, за кога је Челси платио рекордну суму новца. 

Непуну годину пошто је остао без два покретачка елемента, Челси се налази на новој раскрсници. Антонио Конте никад није био ближи одласку због лоше сезоне коју има на свим пољима, али и немогућности да се избори са алама у клупском врху око вођења трансфер политике. Има ту много и доКонтеа и његове италијанске тврдоглавости, али има и до Марине Грановскаје, Мајкла Еменала (отишао из Челсија у новембру) и свих главешина које готово сујетно нису дозвољавале да им се неко други меша у посао, силом присвојен. 

Заједно са Контеом Стамфорд Бриџ би овог лета могли да напусте и двојица најскупље плаћених играча лане - Алваро Мората и Тијемуе Бакајоко. Двојац за кога је Челси искеширао преко 105.000.000 евра није се снашао у првој сезони на Бриџу и сада се налази на раскрсници сличној оној на којој су се претходних година налазили многи. Од Хуана Квадрада, преко Филипеа Луиса, до већ поменутих Салаха и Де Брујнеа. Истини за вољу, Квадрадо, Луис, па и Салах и Де Брујне нису добили превише могућности да се докажу.Бакајоко, а посебно Мората - јесу. И нису успели. 

Бакајокову премијерну сезону у западном Лондону упропастиле су сталне повреде и лоша физичка спрема. Одиграо је свега 17 утакмица, а откако је прошлог маја био подвргнут операцији колена, потерао га је малер. Играо је седмицама уз велики бол, после чега је опет морао на паузу, а пропустио је и највећи део припрема за нову сезону. Моратинслучај је нешто другачији и о њему смо већ писали. Шпанац није успео да одговори изазову преласка из улоге резервисте у далеко битнију ролу, а на све то догодиле су се многе чудне ствари. Од мистериозне повреде леђа, преко лошег понашања, до отвореног флертовања са старом љубави из Торина. 

Има оних заговорника идеје да је Моратина лоша сезона (44 утакмица - 15 голова, 6 асистенција) последица изненадне смрти пријатеља из детињства, али у свету професионалног спорта нажалост све је мање места емоцијама и сурови капитализам одавно је узео маха. Његово понашање неколико пута било је доведено у питање, пошто се у свлачионици пречесто жалио да му живот на Острву не годи, да не успева да се уклопи и да је због тога фрустриран. 

У Челсију ни сами не знају шта да раде са легионарима који су морали да понесу игру већег дела тима на својим леђима. Клупски врх сматра да не треба доносити исхитрене одлуке, поучени искуством са Салахом иДе Брујнеом и спремни су да им ову сезону опросте под изговором - година која је послужила за уклапање на Премијер лигу и нови стил фудбала. Међутим, извори блиски људима из Челсијевих канцеларија тврде да би Морату и Бакајока пустили низ реку уколико би они сами затражили да оду. 

Одлазак са Бриџа значио би цепање свих исцртаних планова (ако их је уопште и било) и почињање испочетка. Али у клубу влада оптимизам да би Мората и Бакајоко могли ипак да остану и покушају да оправдају уложени новац. У супротном, смеши им се повратак у старе, добро познате средине. Шпанца гледају у Јувентусу, док Монако не би имао ништа против да узме Бакајока назад. Тачније, заговорник те идеје јеМајкл Еменало, који је после одласка из Челсија постао директор у Монаку, а управо је он Контеу довеоБакајока. 

У Челсију се надају да би адут за Моратин останак могао да буде сунадорник Цезар Аспиликуета, са којим је остварио врхунску сарадњу. Седам од девет Моратиних голова главом дошли су управо после Цезаровихцентаршутева. За Бакајока верују да оваква сезона не би могла да се понови, али склоност повредама могла би да утиче на његову будућност. 

Доста тога зависиће од пласмана на крају сезоне (Челси заостаје пет бодова за четвртопласираним Тотенхемом, четири кола пре краја), али и од тога ко ће заменити Контеа.

Пред Челсијем су дани великих изазова... 

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар