Morata i Bakajoko - ni na nebu, ni na zemlji!

I esencija Čelsijeve bezidejnosti! Klub bi zadržao dvojac i pružio mu još jednu šansu da se dokaže, ali ukoliko oni budu hteli da odu. . .

Fudbal 29.04.2018 | 23:30
Morata i Bakajoko - ni na nebu, ni na zemlji!
U danu kada je Mohamed Salah zvanično proglašen igračem godine u Premijer ligi na društvenim mrežama osvanula je fotomontaža tematike "pre i posle". Na istoj se s leve strane nalaze Mohamed Salah i Kevin de Brujne u opremi Čelsija, dok se pored nalaze isti akteri, samo u sadašnjim okolnostima. Obojica su u vreme bivstvovanja na Stamford Bridžu bili skrajnuti i odbačeni kao nedovoljno talentovani, ni kvalitetni, da bi se zaobilaznim putem, preko mnogo trnja, vratili u Premijer ligi i pokazali da su trenutno njeni najbolji igrači.

Montaža, naravno, služi kao sredstvo podrugljivog ismevanja Čelsija i predstavlja esenciju problema u kojem se nekadašnji evropski prvak nalazi. Bezidejnost u transfer politici, previše ruku koje bi želele da povlače poteze na velikoj fudbalskoj tabli, premalo strpljenja, ishitrenost u donošenju (loših) odluka i otpisivanja, te menadžeri bez prave uloge... 

U takvoj situaciji danas se nalazi Antonio Konte. Čovek doveden da bi Čelsiju vratio šampionski sjaj posle najlošije sezone u Romanovoj eri uspeo je da dođe do kratkotrajnog uspeha, ali je dugoročno ostao bez prave ideje. Posle sezone završene titulom usledili su odlasci dvojice igrača ključnih u osvajanju iste. Dijego Kosta je unapred bio otpisan zbog otvorenog sukoba sa Konteom, usled čega se i dogodila ona cela španska sapunica. Iako mnogi nisu saglasni, Nemanja Matić je u očima pravih kritičara viđen kao važan šraf u šampionskoj mašini i idealan parnjak N'Golou Kanteu. Nije imao sezonu za pamćenje, ali se dosad nebrojano puta pokazalo koliko je sveukupno bolji igrač od njegove kasnije zameneTijemuea Bakajoka. Baš kao što se, hteli to mnogi da priznaju ili ne, Kosta - ma koliko prgav igrač bio - savršeno uklapao u Čelsijevu dugogodišnju filozofiju sa napadačem koji zna da "razgrne" čuvare oko sebe i sam sebi napravi prostor za realizaciju. Što nije slučaj sa Alvarom Moratom, za koga je Čelsi platio rekordnu sumu novca. 

Nepunu godinu pošto je ostao bez dva pokretačka elementa, Čelsi se nalazi na novoj raskrsnici. Antonio Konte nikad nije bio bliži odlasku zbog loše sezone koju ima na svim poljima, ali i nemogućnosti da se izbori sa alama u klupskom vrhu oko vođenja transfer politike. Ima tu mnogo i doKontea i njegove italijanske tvrdoglavosti, ali ima i do Marine Granovskaje, Majkla Emenala (otišao iz Čelsija u novembru) i svih glavešina koje gotovo sujetno nisu dozvoljavale da im se neko drugi meša u posao, silom prisvojen. 

Zajedno sa Konteom Stamford Bridž bi ovog leta mogli da napuste i dvojica najskuplje plaćenih igrača lane - Alvaro Morata i Tijemue Bakajoko. Dvojac za koga je Čelsi iskeširao preko 105.000.000 evra nije se snašao u prvoj sezoni na Bridžu i sada se nalazi na raskrsnici sličnoj onoj na kojoj su se prethodnih godina nalazili mnogi. Od Huana Kvadrada, preko Filipea Luisa, do već pomenutih Salaha i De Brujnea. Istini za volju, Kvadrado, Luis, pa i Salah i De Brujne nisu dobili previše mogućnosti da se dokažu.Bakajoko, a posebno Morata - jesu. I nisu uspeli. 

Bakajokovu premijernu sezonu u zapadnom Londonu upropastile su stalne povrede i loša fizička sprema. Odigrao je svega 17 utakmica, a otkako je prošlog maja bio podvrgnut operaciji kolena, poterao ga je maler. Igrao je sedmicama uz veliki bol, posle čega je opet morao na pauzu, a propustio je i najveći deo priprema za novu sezonu. Moratinslučaj je nešto drugačiji i o njemu smo već pisali. Španac nije uspeo da odgovori izazovu prelaska iz uloge rezerviste u daleko bitniju rolu, a na sve to dogodile su se mnoge čudne stvari. Od misteriozne povrede leđa, preko lošeg ponašanja, do otvorenog flertovanja sa starom ljubavi iz Torina. 

Ima onih zagovornika ideje da je Moratina loša sezona (44 utakmica - 15 golova, 6 asistencija) posledica iznenadne smrti prijatelja iz detinjstva, ali u svetu profesionalnog sporta nažalost sve je manje mesta emocijama i surovi kapitalizam odavno je uzeo maha. Njegovo ponašanje nekoliko puta bilo je dovedeno u pitanje, pošto se u svlačionici prečesto žalio da mu život na Ostrvu ne godi, da ne uspeva da se uklopi i da je zbog toga frustriran. 

U Čelsiju ni sami ne znaju šta da rade sa legionarima koji su morali da ponesu igru većeg dela tima na svojim leđima. Klupski vrh smatra da ne treba donositi ishitrene odluke, poučeni iskustvom sa Salahom iDe Brujneom i spremni su da im ovu sezonu oproste pod izgovorom - godina koja je poslužila za uklapanje na Premijer ligu i novi stil fudbala. Međutim, izvori bliski ljudima iz Čelsijevih kancelarija tvrde da bi Moratu i Bakajoka pustili niz reku ukoliko bi oni sami zatražili da odu. 

Odlazak sa Bridža značio bi cepanje svih iscrtanih planova (ako ih je uopšte i bilo) i počinjanje ispočetka. Ali u klubu vlada optimizam da bi Morata i Bakajoko mogli ipak da ostanu i pokušaju da opravdaju uloženi novac. U suprotnom, smeši im se povratak u stare, dobro poznate sredine. Španca gledaju u Juventusu, dok Monako ne bi imao ništa protiv da uzme Bakajoka nazad. Tačnije, zagovornik te ideje jeMajkl Emenalo, koji je posle odlaska iz Čelsija postao direktor u Monaku, a upravo je on Konteu doveoBakajoka. 

U Čelsiju se nadaju da bi adut za Moratin ostanak mogao da bude sunadornik Cezar Aspilikueta, sa kojim je ostvario vrhunsku saradnju. Sedam od devet Moratinih golova glavom došli su upravo posle Cezarovihcentaršuteva. Za Bakajoka veruju da ovakva sezona ne bi mogla da se ponovi, ali sklonost povredama mogla bi da utiče na njegovu budućnost. 

Dosta toga zavisiće od plasmana na kraju sezone (Čelsi zaostaje pet bodova za četvrtoplasiranim Totenhemom, četiri kola pre kraja), ali i od toga ko će zameniti Kontea.

Pred Čelsijem su dani velikih izazova... 

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar