"Руки", а игра као "матор" - најбољи од Џордана!

Привлачио је пажњу и током регуларне сезоне, али оно што ради у плеј-офу, где су и много искуснији играчи "чоуковали", оставља Америку и Свет без даха.

Кошарка 26.04.2018 | 19:30
"Руки", а игра као "матор" - најбољи од Џордана!
Сезона из снова за Донована Мичела!

Феноменалног бека са Лујвила "покупила" је Јута Џез на прошлогодишњем драфту након што је 12 екипа одлучило да га "пропусти". Испоставило се да је то пун погодак за екипу из Солт Лејк Ситија која је баш током лета остала без прве звезде Гордона Хејворда који је отишао у Бостон...

Дечко из Њујорка, који је умало кренуо стопама свог оца и завршио у другом спорту - бејзболу (престао на колеџу због прелома зглоба), одушевио је још током "летње лиге" када је на једном мечу убацио 37 поена, а више од тога одушевио је можда експлозивношћу, атлетским способностима и одлучношћу која ретко када краси играче који тек улазе у НБА лигу.

Очекивано, мало више страха је било у "правим мечевима" када је у првих пет мечева у лиги убацио тек 13 од 52 шута, дакле сваки четврти, али га то није нимало поколебало...

Од тада креће "да свира џез", можда чак и неку "грубљу" врсту музике и да спаљује мрежице широм Сједињених Америчких Држава. Регуларни део сезоне завршио је са просеком од 20,5 поена и по 3,7 скокова и асистенција.

У истом ритму наставио је и у плеј-офу пошто је на крилима његових фантастичних игара Јута надомак избацивања фаворизованог Оклахома ситија, са далеко искуснијим играчима.

Уместо популарног "чоуковања", које је донекле и очекивано за младе играче који се нађу под таквом врстом притиска, Донован Мичел је показао завидан ниво зрелости, чак и напретка у својој игри и лидерства у тиму у коме није ни годину дана.

У првом мечу је убацио 27 поена, уз инсистирање на томе да игра у финишу меча када је "ОКЦ" имао двоцифрену предност - иако је доживео повреду (!), потом 28, 22 и 33 поена...

Он је тако постао први "руки" од Брендана Џенингса (2010. године) који је у плеј-офу на једном мечу постигао више од 30 поена, а први још од МАЈКЛА ЏОРДАНА из 1985. године који је у своја прва четири плеј-оф меча убацио више од 110 поена.

Пре њих двојице то је урадио још само Карим Абдул-Џабар...

Још једна занимљива статистика насупрот старијих колега из Тандера иде у његову корист: у четвртој деоници је у досадашња четири меча постигао 36 поена, док толико заједно немају Пол Џорџ (22) и Расел Вестбрук (13).



Његову игру најбоље је ове сезоне описао помоћни тренер Зек Гатри, чак и пре него што је постао оно што данас јесте - звезда у настајању:

"Невероватно је зрео, клинац је као државни сенатор. Кад га упознаш пожелиш да гласаш за њега...".

Оно што је занимљиво да ни са таквим бројкама, ни са таквом игром и ни са таквом зрелошћу није му загарантована награда за "рукија године". Подједнако и у Филаделфији импресионира Бен Симонс, а само ће лични укус одлучити ко је заиста бољи ове године...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар