"Ruki", a igra kao "mator" - najbolji od Džordana!

Privlačio je pažnju i tokom regularne sezone, ali ono što radi u plej-ofu, gde su i mnogo iskusniji igrači "čoukovali", ostavlja Ameriku i Svet bez daha.

Košarka 26.04.2018 | 19:30
"Ruki", a igra kao "mator" - najbolji od Džordana!
Sezona iz snova za Donovana Mičela!

Fenomenalnog beka sa Lujvila "pokupila" je Juta Džez na prošlogodišnjem draftu nakon što je 12 ekipa odlučilo da ga "propusti". Ispostavilo se da je to pun pogodak za ekipu iz Solt Lejk Sitija koja je baš tokom leta ostala bez prve zvezde Gordona Hejvorda koji je otišao u Boston...

Dečko iz Njujorka, koji je umalo krenuo stopama svog oca i završio u drugom sportu - bejzbolu (prestao na koledžu zbog preloma zgloba), oduševio je još tokom "letnje lige" kada je na jednom meču ubacio 37 poena, a više od toga oduševio je možda eksplozivnošću, atletskim sposobnostima i odlučnošću koja retko kada krasi igrače koji tek ulaze u NBA ligu.

Očekivano, malo više straha je bilo u "pravim mečevima" kada je u prvih pet mečeva u ligi ubacio tek 13 od 52 šuta, dakle svaki četvrti, ali ga to nije nimalo pokolebalo...

Od tada kreće "da svira džez", možda čak i neku "grublju" vrstu muzike i da spaljuje mrežice širom Sjedinjenih Američkih Država. Regularni deo sezone završio je sa prosekom od 20,5 poena i po 3,7 skokova i asistencija.

U istom ritmu nastavio je i u plej-ofu pošto je na krilima njegovih fantastičnih igara Juta nadomak izbacivanja favorizovanog Oklahoma sitija, sa daleko iskusnijim igračima.

Umesto popularnog "čoukovanja", koje je donekle i očekivano za mlade igrače koji se nađu pod takvom vrstom pritiska, Donovan Mičel je pokazao zavidan nivo zrelosti, čak i napretka u svojoj igri i liderstva u timu u kome nije ni godinu dana.

U prvom meču je ubacio 27 poena, uz insistiranje na tome da igra u finišu meča kada je "OKC" imao dvocifrenu prednost - iako je doživeo povredu (!), potom 28, 22 i 33 poena...

On je tako postao prvi "ruki" od Brendana Dženingsa (2010. godine) koji je u plej-ofu na jednom meču postigao više od 30 poena, a prvi još od MAJKLA DŽORDANA iz 1985. godine koji je u svoja prva četiri plej-of meča ubacio više od 110 poena.

Pre njih dvojice to je uradio još samo Karim Abdul-Džabar...

Još jedna zanimljiva statistika nasuprot starijih kolega iz Tandera ide u njegovu korist: u četvrtoj deonici je u dosadašnja četiri meča postigao 36 poena, dok toliko zajedno nemaju Pol Džordž (22) i Rasel Vestbruk (13).



Njegovu igru najbolje je ove sezone opisao pomoćni trener Zek Gatri, čak i pre nego što je postao ono što danas jeste - zvezda u nastajanju:

"Neverovatno je zreo, klinac je kao državni senator. Kad ga upoznaš poželiš da glasaš za njega...".

Ono što je zanimljivo da ni sa takvim brojkama, ni sa takvom igrom i ni sa takvom zrelošću nije mu zagarantovana nagrada za "rukija godine". Podjednako i u Filadelfiji impresionira Ben Simons, a samo će lični ukus odlučiti ko je zaista bolji ove godine...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar