"Редси" или "Вучица" - може ли Коларов да заустави Салаха?

Фудбалери Ливерпула дочекују Рому у првом мечу полуфинала Лиге шампиона на челу са Мохамедом Салахом у главној улози на култном Енфилду.  "Енфилд" чека! Сити је изгубио још у аутобусу. Романисти то добро знају.  Ако у овоме не уживате, онда с вама нешто није у реду. . . ! Ливерпул и Рома од 20. 45 на Енфилду исписују нову страницу фудбалске историје.

Фудбал 24.04.2018 | 16:45
"Редси" или "Вучица" - може ли Коларов да заустави Салаха?
Салах, стрелац 31 гола у Премијер лиги, управо се из Рима преселио летос у Ливерпул и "експлодирао" на Острву, па ће и сада бити главни адут Јиргена Клопа.

Египћанин признаје да ће то бити емотиван тренутак за њега, иако је у Роми провео само две године.

"Биће пуно емоција, сваки дан причам са бившим саиграчима, баш сам разговарао и са Франческом Тотијем. Неће ми бити лако, волим Рому, град и они мене... Знају ме, како и играм, али желим трофеј Лиге шампиона са Ливерпулом", рекао је Салах који ће за стриктног чувара имати српског репрезентативца Александра Коларова, једног од најстандарнијих фудбалера Роме у сезони. 

Дуел два тима биће тек четврти у најјачем европском такмичењу, с тим да је Ливерпул славио у финалу за титулу првака Европе 1984. године наневши болан ударац Роми и то на њеном Олимпику после пенала 4:2 (1:1). 

"Редси" су и 2002. године елиминисали Рому у другој групној фази Лиге шампиона и то само због бољег медјусобног скора (0:0, 2:0), због чега у Роми прижељкују реванш чекајући скоро три и по деценије. 

"Потребно је да наставимо да се забављамо, увек кажем мојим момцима да уживају на терену. Фудбал је само игра", скида притисак са свог тима тренер Еузебио Ди Франческо, али је јасно да у полуфиналу Лиге шампиона нико није без оптерећења. 

Рома игра и против традиције јер је изгубила свих шест елиминационих рунди са енглеским клубовима. Али свему дође крај једног дана, да ли је Рома спремна да сада "наплати" Ливерпулу? 

Култни "Енфилд", у међувремену проширен на 54.000 места, биће сведок утакмице коју нико није очекивао пред почетак сезоне.

У првом полуфиналу Лиге шампиона, уједно и репризи финала из 1984, састаће се Ливерпул и Рома (20.45, Арена спорт.

"Знате зашто нисам желео Ливерпул? Они су ратници као и ми. Све што су постигли, постигли су радом на терену. Реал и Бајерн си другачији. Они могу да потцене Рому. Ливерпул то никада неће урадити", рекао је Ромин ратник, Рађа Најнголан.

Између осталог, и његов задатак биће да заустави дојучерашњег саиграча Мохамеда Салаха, који је у међувремену проглашен за фудбалера године у Премијер лиги након што је у дебитантнској сезони међу "редсима" постигао 31 погодак у лиги, а 41 укупно.

"Чуо сам се са Салахом. Добри смо другови још од кад је играо за Рому. Мало смо се нашалили", рекао је "Нинџа", свестан да су саиграчи и он већ урадили "немогућу" ствар - потпуно изоловали Лионела Месија и надокнадили заостатак од 4:1 из прве утакмице са Барселоном у четвртфиналу.

Утолико, не би требало да зачуди ако се тим Еузебија Ди Франческа одлучи за сличан приступ и у мечу са вихорном навалом коју спрема да изведе Јирген Клоп. Каква год тактика "вучице" да буде, много посла очекује нашег капитена Александра Коларова по чијој страни ће атаковати "Фараон".

"Биће пуно емоција, сваки дан причам са бившим саиграчима, баш сам разговарао и са Франческом Тотијем. Неће ми бити лако, волим Рому, град и они мене... Знају ме, како и играм, али желим трофеј Лиге шампиона са Ливерпулом", рекао је Салах, који је после две успешне сезоне у Роми летос појачао Ливерпул за 42 милиона евра.

Без обзира на то шта Ливерпул уради до краја сезоне у Премијер лиги и Лиги шампиона, то би могао да буде трансфер године.

"Био је добар и пре доласка код нас. Проблем је што се Премијер лига прати више од Серије А. Зато су људи изненађени, ми нисмо. Урадио је толико тога, али мислим да није стигао ни до пола пута у развоју", рекао је Клоп о Салаху.

"Наша срећа је што смо могли да видимо шта се догодило у реваншу између Роме и Барселоне, сада ништа не може да нас изненади".

Дуел два тима биће тек четврти у најјачем европском такмичењу, с тим да је Ливерпул славио у финалу за титулу првака Европе 1984. године наневши болан ударац Роми и то на њеном "Олимпику" после пенала 4:2 (1:1).

Тачно на десетогодишњицу те утакмице догодила се и једна од највећих трагедија у италијанском фудбалу, о којој је Мондо писао у понедељак.

"Редси" су и 2002. године елиминисали Рому у другој групној фази Лиге шампиона и то само због бољег међусобног скора (0:0, 2:0), због чега у Роми прижељкују реванш чекајући скоро три и по деценије.

"Потребно је да наставимо да се забављамо, увек кажем мојим момцима да уживају на терену. Фудбал је само игра", скида притисак са свог тима тренер Ди Франческо, али је јасно да у полуфиналу Лиге шампиона нико није без оптерећења.

Рома игра и против традиције јер је изгубила свих шест елиминационих рунди са енглеским клубовима (уз подсећање да је 2010. после 2:1 у Риму било 7:1 за Манчестер јунајтед у реваншу четвртфинала).

Али свему дође крај једног дана, да ли је Рома спремна да сада "наплати" Ливерпулу?

Ниједан фудбалер не мора да стрепи да ли ће играти у реваншу полуфинала, јер УЕФА "брише" опомене свим играчима који су стигли до ове фазе такмичења. То, међутим, не значи да су фудбалери поштеђени суспензије у финалу уколико добију по опомену у обе полуфиналне утакмице или црвени картон на том путу.

Клоп неће моћи да рачуна на повређене Емреа Џана, Адама Лалану и Џоела Матипа, Ди Франческо на Рика Карсдорпа и Грегорија Дефрела.

Први стрелац "вучице" Един Џеко чак 11 пута тресао је мрежу Ливерпула као фудбалер Манчестер ситија, али никад у победи свог тима.

Први полуфинални окршај почиње у стандарном термину од 20.45 сати.

Да вам је пре месец дана неко рекао да ће Ливерпул и Рома у полуфиналу Лиге шампиона одлучивати о путнику у Кијев на велико финале, рекли бисте му сигурно да је луд и да не зна ништа о фудбалу. Али, оба тима успела су да направе немогуће ствари, да избаце Барселону и Манчестер Сити и испишу најлепше странице фудбалских бајки које живе овог пролећа.

Реално, мало ко је очекивао да ће ови аутсајдери с почетка сезоне доспети до овде, али ће Енфилд, тај чудесни фудбалски храм од 20.45 вечерас поново засијати онако како само он зна. Ту, поред Шенклијеве и Пејслијеве капије, и један и други тим прижељкиваће да направе ново чудо, да изненаде ривала и на срце и петљу, како често играју Клопов и Еузебијев тим, наставе да сањају будни.

Фаворит је, кажу сви, Ливепул. Ако не због форме и ефикасног и квалитетног фудбала, а оно само због те атмосфере на Енфилду која просто гута ривале. Колико је само "Фиелдс оф Анфиелд Роад" хук, онај прелуди поклич са трибина носио Црвене против Манчестер Ситија.

Иако су Грађани бољи у многим линијама, нису ништа могли против те чудне, необичне буке која тресе Енфилд и даје надљудску снагу момцима у црвеном. То је фактор који је пречесто главни "помагач" Ливерпула и вероватно главна Ромина брига пред овај први меч, много више од форме фантастичног Мохамеда Салаха.

Зна то и те како и Еузебио Ди Франческо. Сјајни тренер Роме одушевио је фудбалски свет поставком свог тима у четвртфиналу против Барселоне, којом је потпуно неутралисао вероватно најбољу нападачку линију на свету. Очекује се да вечерас бивши тренер Сасуола неће мењати приступ да наставља са својом 3-4-2-1 формацијом свестан да му је она једини лек у намери да преживи лудачки хук са трибина.

"Енфилд је невероватан. Лепота енглеских стадиона је јединствена. У Италији нисмо навикли да имамо навијаче иза нас на начин на који то функционише у Ливерпулу, али имаћемо подршку наших највернијих присталица. Више него било када до сад морамо да играмо као тим. Ливерпул је другачији од Барселоне и по питању брзине, морамо да будемо баш добри да бисмо победили. Желимо да искористимо сваку слабост Ливерпула", поручио је Еузебио ди Франческо.

Јирген Клоп узда се у само једног типа - Мохамеда Салаха. Одбегли син Вучице, који је експлодирао на Острву ове сезоне и постао најбољи фудбалер Енглеске, биће поново главна узданица Немца, који се нада да неће имати милости према бившем клубу.

"Мо је имао фантастичну каријеру у Роми, али убрзо ће схватити да тамо више нема другаре. Обојица имамо прилику да се пласирамо у финале и то је оно што нам треба. Могуће је - хајде да се потрудимо да остваримо то. За Рому је ово специјална утакмица, пласман у полуфинале, али је и за нас. Овакви мечеви су посебни, и ако не умете да уживате у њима, онда нешто није у реду са вама", истакао је Јирген Клоп.

За љубитеље статистике ево још неких занимљивих података који би и те како могли да вам буду од помоћи и приликом састављања тикета.

Ливерпулу је ово вечерас десето полуфинале Лиге шампиона у историји, а у седам претходних наврата успели су да се пласирају у борбу за трофеј. Два пута када су били поражени било је у сезони 1964/65. против Интера и 2007/08. против Челсија.

Истини за вољу Црвени у седам узастопних полуфинала нису добили први меч (три пораза, четири ремија) још од тријумфа над Панатинаикосом у сезони 1984/85.

Ове сезоне Клопов тим је фантастичан у Лиги шампиона где је постигао 33 гола, највише од свих енглеских тимова у историји.

Рома је, пак, победила само једном на последњих 14 гостовања у Лиги шампиона (пет ремија, осам пораза) и то против Карабага ове сезоне. 

Ђалороси су се такође радовали само једном на 19 гостовања у Енглеској (11 пораза, седам ремија), мада су и победили на Енфилду 2001. године у Купу УЕФА када је садашњи тренер Ди Франческо био резерва.

Примили су гол на последњих 26 гостовања у Лиги шампиона, што је други најдужи низ у историји иза Селтика који је од 2001. до 2016. примо по погодак на чак 30 везаних утакмица.

Ипак, то је све само статистика. Опустите се вечерас, пива у фрижидере, тикете у руке и уживајте. Биће лудо и незаборавно. Гарант.

ЛИВЕРПУЛ - РОМА (20.45, Арена Спорт)
Стадион: Енфилд Роуд
Капацитет: 54.074
Судија: Феликс Брих (Немачке)

ЛИВЕРПУЛ (4-3-3): Каријус - Александер Арнолд, Ловрен, Ван Дајк, Робертсон - Чемберлен, Хендерсон, Милнер - Салах, Фирмино, Мане.

РОМА (3-4-2-1): Алисон - Манолас, Фацио, Жезус - Флоренци, Стротман, Де Роси, Коларов - Најнголан, Ундер (Шик) - Џеко.

Фото: Ацтион Имагес

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар