Ускоро се отвара најдужи морски мост на свијету

Прошло је осам година од почетка врло компликоване изградње моста - каснила је, пробијен је буџет, погинули су радници, а било је и много оптужби за корупцију.

Путовања 24.04.2018 | 09:14
Ускоро се отвара најдужи морски мост на свијету
Мост је дугачак 55 километара и заједно са тунелом спаја две административне регије - Хонг Конг и Макао - са Чухаијем.

Време путовања скратиће за 60 одсто за више од 60 милиона људи, а према проценама стручњака, дневно ће преко њега прећи 40.000 возила.

Предвиђени рок трајања моста је 120 година.

Инжењери који су га градили морали су да смисле како да реше проблем меког и дубоког океанског тла, а то су на крају учинили тако што су усадили сто огромних челичних цилиндара у пешћано дно, чиме су поставили темеље вештачким острвима.

Међународни аеродром у Хонгконгу налази се у близини моста, што значи да су инжењери морали да поштују висинске рестрикције.

Еколози и биолози забринути су за будућност кинеског белог делфина који живи у тим водама, а осетљив је на радове.

Гао Синглин, пројектни менаџер моста, рекао је да га је конструкција подводног тунела дугог 6,7 километара коштала много бесаних ноћи и озбиљног стреса.

"Било је ноћи када нисам могао да заспим јер је било превише изазова, рекао бих чак и проблема, током градње. То ме је излуђивало", рекао је новинарима.

"Повезивање цеви тешких 80 хиљада тона испод површине океана непропусном технологијом било је невероватан изазов", додао је Гао.

На мосту и тунелу радило је више од 14 хиљада радника, а било је укључено и 300 бродова како би се направио мост који, кажу, неће срушити ни земљотреси ни тајфуни.

Кинеска новинска агенција Синхуа наводи да је у пројекту искоришћено 420 хиљада тона челика, што је 60 пута више од Ајфеловог торња у Паризу.

Цена изградње износи више од 15 милијарди долара.



Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ники

24.04.2018 09:58

Кинези направе мост приближне дужине колико износи дужина ауто пута Б. Лука - Добој, а ми за 8 година ни ауто пут нисмо у стању да завршимо.

ОДГОВОРИТЕ