Клупко змија у центру града

Клупко змија које се сунчају на каменитој обали Сане, у непосредној близини градског моста у Санском Мосту, неугодно је данас изненадило групу шетача, који су том приликом фотографисали гмизавце.

Босна и Херцеговина 23.04.2018 | 20:12
Клупко змија у центру града
Према њиховим ријечима, избројали су укупно девет змија на локалитету, у чијој се непосредној близини налазе угоститељски објекти с терасама.

"Изненадили смо се и уплашили, јер је било више змија на малом простору, неке су побјегле у рупе на обали, а неке се нису нимало уплашиле", каже један од свједока овог догађаја.

Иначе, све је више очевидаца који указују на змије ових дана, а сунце и прољетне температуре измамиле су ове гмизавце, који излазе на површину из својих зимских склоништа.

Ипак, стручњаци кажу да засад нема информација о томе да су се змије појавиле у неуобичајено великом броју.



Према њиховим ријечима, сунце и топло вријеме погодују овим гмизавцима због тога што су протекла два мјесеца била хладна, па су змије једва дочекале прво сунце да изађу из склоништа.

"Змија се не треба плашити нити их убијати, јер су оне важан фактор за очување равнотеже у еко-систему. Змија никада неће напасти прва, она дјелује искључиво у самоодобрани", каже ветеринар Сенад Бешић.

Према његовим ријечима, на овим просторима постоје три врсте змија отровница - поскок, шарка и планински жутокруг.

Према подацима из Завода за јавно здравство УСК, овдашње здравствене установе су опскрбљене довољним количинама серума против змијског отрова.

У случају да змија угризе човјека, препоручује се имобилизација и транспорт до најближе здравствене установе.

(Независне новине) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

23.04.2018 19:16

Не дирајте их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алас

23.04.2018 19:30

Која је врста змије ово?.??.?.

Name

XXX

23.04.2018 19:34

Ја мислим шарка или поскок?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово

23.04.2018 19:47

То је поскок на првој фотографији..трокутаста глава са росцицем на глави...опасна отровница..знају да буду агресивне чак и ако их не дирас.. када осјете вибрацију корака ако су агресивне не бјезе чак шта више се прблизују.. опрез.. змије са пљоснатим и мањим главама округлог облика,,без обзира на дужину и дебљину нису опасне и отров им није јак као код поскока,тј оне су у предњем дијелу тање и мања глава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.04.2018 04:54

Ово је слика из неке базе података,а никако из С.Моиста од јуцер.

Name

Бл

23.04.2018 20:24

Додик сутра да изадје на лице мјеста,и да види о каквим се змијама ради..није искљуцено да је он убацио ове змије да се скрене пазња са теског економског стања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

24.04.2018 03:58

Каква здравствена установа само људима који љеце ујед од змија имамо цувениг мицу гујара из модрана. Мени је просле године спасијо зивот и од тад само њему за ујед од змије лекари нису струцни за то само ти дају против отров и цекају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.04.2018 20:43

Спасио Ти зивот?Па нема отровница У Семберији,Славонији или Војводини.Једино ако си луњо негдје по Мајевици или сл.