Klupko zmija u centru grada

Klupko zmija koje se sunčaju na kamenitoj obali Sane, u neposrednoj blizini gradskog mosta u Sanskom Mostu, neugodno je danas iznenadilo grupu šetača, koji su tom prilikom fotografisali gmizavce.

Bosna i Hercegovina 23.04.2018 | 20:12
Klupko zmija u centru grada
Prema njihovim riječima, izbrojali su ukupno devet zmija na lokalitetu, u čijoj se neposrednoj blizini nalaze ugostiteljski objekti s terasama.

"Iznenadili smo se i uplašili, jer je bilo više zmija na malom prostoru, neke su pobjegle u rupe na obali, a neke se nisu nimalo uplašile", kaže jedan od svjedoka ovog događaja.

Inače, sve je više očevidaca koji ukazuju na zmije ovih dana, a sunce i proljetne temperature izmamile su ove gmizavce, koji izlaze na površinu iz svojih zimskih skloništa.

Ipak, stručnjaci kažu da zasad nema informacija o tome da su se zmije pojavile u neuobičajeno velikom broju.



Prema njihovim riječima, sunce i toplo vrijeme pogoduju ovim gmizavcima zbog toga što su protekla dva mjeseca bila hladna, pa su zmije jedva dočekale prvo sunce da izađu iz skloništa.

"Zmija se ne treba plašiti niti ih ubijati, jer su one važan faktor za očuvanje ravnoteže u eko-sistemu. Zmija nikada neće napasti prva, ona djeluje isključivo u samoodobrani", kaže veterinar Senad Bešić.

Prema njegovim riječima, na ovim prostorima postoje tri vrste zmija otrovnica - poskok, šarka i planinski žutokrug.

Prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo USK, ovdašnje zdravstvene ustanove su opskrbljene dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova.

U slučaju da zmija ugrize čovjeka, preporučuje se imobilizacija i transport do najbliže zdravstvene ustanove.

(Nezavisne novine) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

23.04.2018 19:16

Ne dirajte ih.

ODGOVORITE
Name

alas

23.04.2018 19:30

Koja je vrsta zmije ovo?.??.?.

Name

XXX

23.04.2018 19:34

Ja mislim šarka ili poskok?!

ODGOVORITE
Name

ovo

23.04.2018 19:47

To je poskok na prvoj fotografiji..trokutasta glava sa roscicem na glavi...opasna otrovnica..znaju da budu agresivne čak i ako ih ne diras.. kada osjete vibraciju koraka ako su agresivne ne bjeze čak šta više se prblizuju.. oprez.. zmije sa pljosnatim i manjim glavama okruglog oblika,,bez obzira na dužinu i debljinu nisu opasne i otrov im nije jak kao kod poskoka,tj one su u prednjem dijelu tanje i manja glava..

ODGOVORITE
Name

re

24.04.2018 04:54

Ovo je slika iz neke baze podataka,a nikako iz S.Moista od jucer.

Name

Bl

23.04.2018 20:24

Dodik sutra da izadje na lice mjesta,i da vidi o kakvim se zmijama radi..nije iskljuceno da je on ubacio ove zmije da se skrene paznja sa teskog ekonomskog stanja

ODGOVORITE
Name

Semberac

24.04.2018 03:58

Kakva zdravstvena ustanova samo ljudima koji ljece ujed od zmija imamo cuvenig micu gujara iz modrana. Meni je prosle godine spasijo zivot i od tad samo njemu za ujed od zmije lekari nisu strucni za to samo ti daju protiv otrov i cekaju.

ODGOVORITE
Name

re

24.04.2018 20:43

Spasio Ti zivot?Pa nema otrovnica U Semberiji,Slavoniji ili Vojvodini.Jedino ako si lunjo negdje po Majevici ili sl.