БиХ неће уводити мјере Русији

Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ је указао на то да БиХ није увела рестриктивне мјере Русији и да ће то тако остати.

Босна и Херцеговина 23.04.2018 | 17:39
БиХ неће уводити мјере Русији
"Очигледно постоји обостран интерес за боље односе. Посебно да на билатералном и мултилатералном плану сарађујемо за добробит земље. Томе доприноси принципијални став Руске Федерације у поштивању Дејтонског мировног споразума и њеном дјеловању у Савјету за имплементацију мира", рекао је Тадић.

"Сматрам да главни садржај наших односа треба бити усмјерен на економију, правосуђе, културу, науку, образовање. Као што знате, БиХ није увела рестриктивне мјере Русији и то ће тако остати. Наш став је да се међународни проблеми требају рјешавати у складу са међународним поретком и међународним правом", казао је.

Валентина Матвиyенко, предсједавајућа Вијећа Федерације Федералне скупштине Руске Федерације је истакнула да је БиХ важан партнер Русије на Балкану. Русије је заинтересована за сарадњу са БиХ, њена два ентитета и три конститутивна народа, рекла је Матвиyенко.

Матвиyенко је нагласила потребу за парламентарним дијалогом и унапријеђењем сарадње између двије државе у различитим сферама.

"У немирно вријеме је међупарламентарни дијалог приеко потребан. Током наших разговора са оба дома Парламента, имали смо врло садржајну размјену мишљења. Размотрили смо конкретне сфере сарадње. БиХ је важан партнер Русије на Балкану.

Русија је заинтересована за сарадњу са БиХ, њена два ентитета и три конститутивна народа. Нама је драго да се активно води политички дијалог између министарстава вањских послова и узајамно корисна комуникација у вези економске сарадње", навела је Матвиyенко. 

"Током прошле године је наша робна размјена порасла на 44 посто. Сложили смо се да постоје неискориштен ресурси у нашој сарадњи. Морамо радити на диверзификацији наше робне размјене. Наше, руске компаније праве инвестиције у БиХ. Посебно улажу у прераду нафте, у рафинерије.

Наша компанија Роснефт запошљава велики број људи и велики је порески платиша. Разматрали смо и питања хуманитарне сарадње, у науци и култури", рекла је између осталог Матвиyенко.

(Н1) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Xx

23.04.2018 16:17

Ма коме ви мозете увест мјере неке како вас није срамота прицат

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛД

23.04.2018 16:19

Хоце хоце и теби и русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

23.04.2018 17:01

Нисам злурад, ако гријесим нека ми суде..но једва цекам да у октобру одес на сметљисте политике..и ти, и ти твоји из те партије Народне, као и сви остали папци који су мјењали странке зарад лицних интереса, а на устрб народа који је гласао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светлана

23.04.2018 18:46

Е као да тебе Огњене ико иста пита. Док си био у СДС и питао си се несто, али ти си један обицни политицки кловн.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Зворник

23.04.2018 20:37

Ко тебе Тадицу ста пита,које си ти м..о?

ОДГОВОРИТЕ