BiH neće uvoditi mjere Rusiji

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je ukazao na to da BiH nije uvela restriktivne mjere Rusiji i da će to tako ostati.

Bosna i Hercegovina 23.04.2018 | 17:39
BiH neće uvoditi mjere Rusiji
"Očigledno postoji obostran interes za bolje odnose. Posebno da na bilateralnom i multilateralnom planu sarađujemo za dobrobit zemlje. Tome doprinosi principijalni stav Ruske Federacije u poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i njenom djelovanju u Savjetu za implementaciju mira", rekao je Tadić.

"Smatram da glavni sadržaj naših odnosa treba biti usmjeren na ekonomiju, pravosuđe, kulturu, nauku, obrazovanje. Kao što znate, BiH nije uvela restriktivne mjere Rusiji i to će tako ostati. Naš stav je da se međunarodni problemi trebaju rješavati u skladu sa međunarodnim poretkom i međunarodnim pravom", kazao je.

Valentina Matviyenko, predsjedavajuća Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije je istaknula da je BiH važan partner Rusije na Balkanu. Rusije je zainteresovana za saradnju sa BiH, njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda, rekla je Matviyenko.

Matviyenko je naglasila potrebu za parlamentarnim dijalogom i unaprijeđenjem saradnje između dvije države u različitim sferama.

"U nemirno vrijeme je međuparlamentarni dijalog prieko potreban. Tokom naših razgovora sa oba doma Parlamenta, imali smo vrlo sadržajnu razmjenu mišljenja. Razmotrili smo konkretne sfere saradnje. BiH je važan partner Rusije na Balkanu.

Rusija je zainteresovana za saradnju sa BiH, njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nama je drago da se aktivno vodi politički dijalog između ministarstava vanjskih poslova i uzajamno korisna komunikacija u vezi ekonomske saradnje", navela je Matviyenko. 

"Tokom prošle godine je naša robna razmjena porasla na 44 posto. Složili smo se da postoje neiskorišten resursi u našoj saradnji. Moramo raditi na diverzifikaciji naše robne razmjene. Naše, ruske kompanije prave investicije u BiH. Posebno ulažu u preradu nafte, u rafinerije.

Naša kompanija Rosneft zapošljava veliki broj ljudi i veliki je poreski platiša. Razmatrali smo i pitanja humanitarne saradnje, u nauci i kulturi", rekla je između ostalog Matviyenko.

(N1) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Xx

23.04.2018 16:17

Ma kome vi mozete uvest mjere neke kako vas nije sramota pricat

ODGOVORITE
Name

LD

23.04.2018 16:19

Hoce hoce i tebi i rusiji.

ODGOVORITE
Name

Kole

23.04.2018 17:01

Nisam zlurad, ako grijesim neka mi sude..no jedva cekam da u oktobru odes na smetljiste politike..i ti, i ti tvoji iz te partije Narodne, kao i svi ostali papci koji su mjenjali stranke zarad licnih interesa, a na ustrb naroda koji je glasao

ODGOVORITE
Name

Svetlana

23.04.2018 18:46

E kao da tebe Ognjene iko ista pita. Dok si bio u SDS i pitao si se nesto, ali ti si jedan obicni politicki klovn.

ODGOVORITE
Name

Goran Zvornik

23.04.2018 20:37

Ko tebe Tadicu sta pita,koje si ti m..o?

ODGOVORITE