Откривено зашто неке врсте рака брже усмрте пацијента

Научници с института Франсис Крик развили су начин анализирања развоја сваког појединачног тумора како би предвидели његово будуће понашање.

Здравље 23.04.2018 | 15:55
Откривено зашто неке врсте рака брже усмрте пацијента
Истраживање рака бубрега показало је да су код неких пацијената тумори злоћуднији, док други никад не постану агресивни и можда не захтевају лечење већ само праћење.

"Ми заиста немамо алате за разликовање карцинома које треба да лечимо и оне које треба да пратимо", каже научница Самра Турајлик.

Један карцином може брзо да усмрти пацијента, док други пацијент, уз наизглед исти такав рак, може да живи деценијама након лечења, што представља неизвесност и за пацијента и за онколога.

Током истраживања објављеног у часопису Сел анализиран је рак бубрега стотину пацијената, а научни тим спровео је генетска истраживања како би анализирао историју сваког рака.

Показало се да с растом и развојем карциноми све више мутирају, а различити делови тих тумора почињу да мутирају на различите начине.

Научници су узимали бројне узорке из различитих делова карцинома и затим проучавали колико су ти делови слични.

То им је омогућило да саставе својеврсну еволуциону историју сваког тумора.

"То такође може да нам покаже којим путем ће се развијати тумор", каже Турајлик.

На основу резултата истраживања научници су поделили карциноме бубрега у три категорије: врло злоћудне од почетка, прелазне и релативно доброћудне.

Код најзлоћуднијих облика забележене су раширене и брзе мутације и карциноми су расли толико брзо да су се вероватно проширили телом и пре него што су откривени.

У тим случајевима операција којом се отклања примарни тумор може да одложи третмане који би могли да успоре напредовање болести, напомињу научници.

Најдоброћуднији облици карцинома понашали су се супротно. Њихов раст био је толико спор да никад нису представљати проблем за пацијента. Било је само потребно пратити их, кажу научници.

Код прелазних облика постојали су изгледи да се у почетку прошире на још само једну локацију у телу и у таквом случају би било прихватљиво њихово оперативно лечење, пише 24 сата.

Доктор Турајлик каже како научни тим нема недоумице у вези са тим да ли су резултати истраживања применљиви и на друге врсте карцинома.

Истраживање је показало и да су се најраније мутације у карциному догађале и до 50 година пре откривања рака бубрега.

Директор британске Организације за истраживање рака Харпал Кумар каже да је истраживање преломно јер су лекари већ годинама суочени са ситуацијом у којој наизглед исте дијагнозе код пацијената имају потпуно различите исходе.

"То је изузетно значајно због тога што ћемо, надам се, моћи да предвидимо којим ће путем рак ићи код сваког појединачног пацијента, што то ће нас довести до третмана прилагођених појединачним потребама пацијената", рекао је.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар