Финикс чека Кокошкова, Кокошков чека Дончића!

Након што се појавила вест о томе да су Санси интервјуисали српског стручњака, све је већи број његових сарадника који су га јавно подржали у намери да постане први неамерички тренер на челу једног НБА тима. Срећно, Игоре!

Кошарка 24.04.2018 | 11:15
Финикс чека Кокошкова, Кокошков чека Дончића!
Након што је "Салт Лаке Цитy Трибуне" објавио текст о томе да је Игор Кокошков био на интервјуу код власника и директора Финикс Санса, неколико његових бивших сарадника јавно га је подржало у намери да 19 година након одласка у САД из Партизана постане и…

...први неамерички тренер на клупи неког НБА тима!

"Мислим да је одувек знао да има довољно талента, али је и веома пристојан", рекао је тренер Јуте Џез, Квин Снајдер, о свом дугогодишњем првом асистенту.

"Прошлог лета имао је могућност да стекне додатно искуство и то му је помогло да се изгради још више тако да је он сада недвосмислено неко на кога могу да се ослоним, као и цео наш тим тренера", додао је Снајдер, који је о могућности да Кокошков напусти Солт Лејк Сити после три заједничке сезоне говорио у јеку напете плеј-оф серије са Оклахома Сити Тандером.

С обзиром на то да у Аризони, након растанка са привременим тренером Џејом Тријаном, нису могли да чекају крај сезоне како би донели одлуку о дугорочном решењу за најлошији тим лиге ове сезоне (21-61), ни Кокошков није могао да избегне преговоре са другим клубом пре обављеног посла у садашњем.

И, то је Снајдер у потпуности разумео.

"Сви смо овде узбуђени због прилике која му се указала и коју је свакако заслужио, без обзира да ли ће се на крају остварити или не. Мислим да је свима јасно да ће он бити разматран за такав посао не само ове, већ и наредних година", рекао је тренер екипе за коју је мало ко веровао да ће играти тако добру кошарку после растанка са Гордоном Хејвордом.

"Свако поштовање имам за Игора. Годинама сам му говорио да он јесте за главног НБА тренера. Било му је потребно одређено време да себе доживи на тај начин, највише због тога што је био фокусиран на оно што му је све време био посао", рекао је Снајдер.

Кокошков је прошло лето провео као селектор Словеније, којој је донео прву икада златну медаљу и то победом у финалу Еуробаскета над репрезентацијом Србије. Током рада са "змајчекима", овај 46-годишњи Београђанин који је пре одласка у НЦАА екипу Мисурија 1999. године радио у ОКК Београду и Партизану упознао се и са талентом и потенцијалом Луке Дончића - играча који је стидљиво пројектован за првог пика на наредном драфту.

А, како је извесно да ће Финикс први и бирати као најлошији тим лиге (мада постоји и могућност да Санси не буду извучени први из бубња у ком ће имати највише куглица са својим грбом), у Аризони су рачунали с тим да би тандем Кокошков-Дончић, уз шут Девина Букера, могла да буде добра база око које ће се градити нови тим.

То што је већ провео пет сезона у Финиксу од 2008. до 2013. године само је допринело утиску да ће Кокошков постати први неамерички стручњак са функцијом главног тренера, без обзира на то што власници Санса разговарају и са асистентом у стручном штабу Сан Антонио Спарса, Џејсом Борегом, као и некадашњим тренером Хјустон Рокетса и легендом Бостон Селтикса, Кевином Мекхејлом.

Од тренутка када је кандидатуру повукао актуелни тренер Атланта Хокса, Мајк Баденхолцер, Кокошков се сматра фаворитом за долазак на клупу Санса што од формирања НБА лиге није успело ниједном тренеру рођеном ван граница САД.

Дејвид Блат, вероватно будући тренер Њујорк Никса, водио је Кливленд Кавалирсе сезону и по пре него што се вратио у европску кошарку и преузео Дарушафаку, али иако је каријеру градио у Европи - Блат је рођен у Бостону и школован у Америци.

Занимљиво, још један асистент тренера Спарса, Грега Поповича, у конкуренцији је за преузимање једног од "слободних" тимова, а реч је о италијанском стручњаку Етореу Месини. За њега су заинтересовани Милвоки Бакси и Шарлот Хорнетси, па би тако могло да се догоди да после 72 године затворености према европским тренерима…

...НБА коначно пружи поверење – двојици!

"Игор Кокошков има велико искуство у раду са репрезентацијама. Мислим да је спреман да самостално води екипу, разуме игру и одлично функционише са играчима", рекао је садашњи тренер Њу Орлеанс Пеликанса, Алвин Гентри, који је током каријере сарађивао са српским тренером.

"Чини ми се да би он био право решење", закључио је Гентри, чији је тим први изборио пласман у другу рунду плеј-офа "метлањем" Портланд Трејблејзерса.

То је, уједно, значило и да је Тери Стотс добио отказ у Орегону.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар