Нова стратегија или Кимов маневар

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун коначно је проговорио о томе шта планира да донесе за преговарачки сто самита са САД и Јужном Корејом, а АП пише да Ким заправо маневрише како би имао шансу за разговоре са Трампом на "равноправној основи".

Свијет 22.04.2018 | 10:53
Нова стратегија или Кимов маневар
Агенција оцијењује да нуклеарни програми Сјеверне Кореје није ништа ближи крају него раније.

Ким је у петак, након састанка Централог комитета своје партије, представио нову стратегију Пјонгјанга, која предвиђа окончање нуклеарних и ракетних тестова. Ким је такође нагласио да ће полигон Пунгје-ри бити затворен, међутим, вјерује се да је полигон већ неко вријеме ван функције.

Сјеверна Кореја се већ деценијама залаже за концепт денуклеаризације који нема никакве сличности са америчком дефиницијом денуклеаризације и обећавају да ће наставити са својим нуклеарним програмом ако Вашингтон не да чврсте гаранције о безбједности Сјеверне Кореје и уклони својих 30.000 војника са Корејског полуострва, наводи АП.

Ким је, по свему судећи, овај пут флексибилнији него што је био у прошлости по питању америчких војника.

Сјеверна Кореја је послала јасну поруку да су сада нуклеарна сила и између редова поручује да би САД требало да их прихвате као једнаке и тако се односе према њима.

Сјевернокорејски лидер описао је развој нуклеарног оружја као "чудесни успјех", а изричито је нагласио да ће Сјеверна Кореја бити "одговорна нуклеарна сила" која никада не би искористила нуклеарно оружје уколико не постоје нуклеарне претње и провокације против њих.

Упркос томе, Кимова порука да Сјеверна Кореја жели да се фокусира на економски развој оставила је позитиван утисак на међународну заједницу.

Трамп је одмах похвалио Кимову изјаву, написавши на Твитеру да добре вијести за цио свијет долазе из Сјеверне Кореје, док су и Пекинг и Сеул такође похвалили изјаву.

Премијер Јапана Шинзо Абе, који има веома чврст став према Сјеверној Кореји, покушао је да да позитиван одговор на Кимову изјаву, али је нагласио да треба бити опрезан.

Стручњаци указују да је ова изјава Кимов почетни потез и да постоји могућност да ће направити још уступака, након што прави преговори започну.

"Ким Џонг Ун је у суштини сада рекао да је Сјеверна Кореја нуклеарна сила и да ће се отарасити нуклеарки када то уради и остатак свијета. Мислим да је Кимова посвећеност денуклеаризацији доста преувеличана", рекао је истраживач сарадник Милбери института за међународне студије, Џошуа Полак, за АП.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар