Nova strategija ili Kimov manevar

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un konačno je progovorio o tome šta planira da donese za pregovarački sto samita sa SAD i Južnom Korejom, a AP piše da Kim zapravo manevriše kako bi imao šansu za razgovore sa Trampom na "ravnopravnoj osnovi".

Svijet 22.04.2018 | 10:53
Nova strategija ili Kimov manevar
Agencija ocijenjuje da nuklearni programi Sjeverne Koreje nije ništa bliži kraju nego ranije.

Kim je u petak, nakon sastanka Centralog komiteta svoje partije, predstavio novu strategiju Pjongjanga, koja predviđa okončanje nuklearnih i raketnih testova. Kim je takođe naglasio da će poligon Pungje-ri biti zatvoren, međutim, vjeruje se da je poligon već neko vrijeme van funkcije.

Sjeverna Koreja se već decenijama zalaže za koncept denuklearizacije koji nema nikakve sličnosti sa američkom definicijom denuklearizacije i obećavaju da će nastaviti sa svojim nuklearnim programom ako Vašington ne da čvrste garancije o bezbjednosti Sjeverne Koreje i ukloni svojih 30.000 vojnika sa Korejskog poluostrva, navodi AP.

Kim je, po svemu sudeći, ovaj put fleksibilniji nego što je bio u prošlosti po pitanju američkih vojnika.

Sjeverna Koreja je poslala jasnu poruku da su sada nuklearna sila i između redova poručuje da bi SAD trebalo da ih prihvate kao jednake i tako se odnose prema njima.

Sjevernokorejski lider opisao je razvoj nuklearnog oružja kao "čudesni uspjeh", a izričito je naglasio da će Sjeverna Koreja biti "odgovorna nuklearna sila" koja nikada ne bi iskoristila nuklearno oružje ukoliko ne postoje nuklearne pretnje i provokacije protiv njih.

Uprkos tome, Kimova poruka da Sjeverna Koreja želi da se fokusira na ekonomski razvoj ostavila je pozitivan utisak na međunarodnu zajednicu.

Tramp je odmah pohvalio Kimovu izjavu, napisavši na Tviteru da dobre vijesti za cio svijet dolaze iz Sjeverne Koreje, dok su i Peking i Seul takođe pohvalili izjavu.

Premijer Japana Šinzo Abe, koji ima veoma čvrst stav prema Sjevernoj Koreji, pokušao je da da pozitivan odgovor na Kimovu izjavu, ali je naglasio da treba biti oprezan.

Stručnjaci ukazuju da je ova izjava Kimov početni potez i da postoji mogućnost da će napraviti još ustupaka, nakon što pravi pregovori započnu.

"Kim Džong Un je u suštini sada rekao da je Sjeverna Koreja nuklearna sila i da će se otarasiti nuklearki kada to uradi i ostatak svijeta. Mislim da je Kimova posvećenost denuklearizaciji dosta preuveličana", rekao je istraživač saradnik Milberi instituta za međunarodne studije, Džošua Polak, za AP.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar