Тако Барса осваја трофеје, "петарда" за Куп!

"Дупла круна" за Ернестеа Валвердеа, иако још увек математички Барса није освојила титулу у Примери.  Барселона понизила Севиљу за трофеј Купа краља! Фудбалери Барселоне освојили су први трофеј у сезони, пошто су у финалу Купа краља декласирали Севиљу резултатом 5:0.  Изување какво се не памти! Барсин 30. куп као мелем на рану звану Лига шампиона! Каталонци потпуно понизили Севиљу и Винћенца Монтелу у мадридском финалу - 5:0 (3:0).

Фудбал 22.04.2018 | 10:45
Тако Барса осваја трофеје, "петарда" за Куп!
Финале у ком није било нимало неизвесности!

Фудбалери Барселоне освојили су ТРИДЕСЕТИ трофеј Купа Краља у својој историји, чак четврти у низу, па ће ову сезону завршити с "дуплом круном" када и математички буде јасно да су нови прваци Ла Лиге, што је чини нам се извесно већ месецима уназад...

До убедљиво тријумфа на стадиону "Ванда Метрополитано" дошли су преко двоструког стрелца Суареза, односно Месија, Кутиња и Инијесте који је добио аплаузе и Андалужана.

СЕВИЉА - БАРСЕЛОНА 0:5 (0:3)

Силовито је Барса ушла у меч и већ у 9. минуту озбиљно припретила из слободног ударца који је Сорија "извукао" из гола, али није могао пет минута касније да заустави акцију коју је "отворио" Јеспер Силесен феноменалним испуцавање.

Кутињо је изашао пред голмана Севиље, а Суарез у паду закуцао лопту на другој стативи...

Инијеста је убрзо "тукао" у пречку, док је већ после пола сата игре било 2:0 када је Меси дошао до гола након продора Ђордија Албе и маестралне пете. Није се ту зауставила Барса када је након сарадње Аргентинца и Уругвајца, овај потоњи дошао до свог 150. гола за клуб.

Очекивано, било је много нервозе у наставку, грубих стартова и картона, нервозе проткане политиком и на трибинама, али није било поправног за Севиљу која је играла само горе.

Прво је Инијеста у 52. на леп пас Месија постигао гол, у свом последњем финалу за Барселону пре него што се пресели у Кину - због чега је у сузама провео последње тренутке меча на клупи, да би био награђен и Кутињо који је у 69. минуту извео једанаестерац и свој први трофеј са Каталонцима.

"Тукли" су у очају играчи Севиље, али срећом нисмо видели црвене картоне...



Каталонци су на стадиону ‘Ванда Метрополитано’ у Мадриду малтене понизили ривала и дошли на корак до нове дупле круне, пошто их у првенству само три бода дели од титуле.

Ово је био јубиларни 30. трофеј у најбронијем шпанском такмичењу, што је рекорд на Пиринејском полуострвру, а терен Атлетико Мадрида био је поприште једне од најбољих партија ове сезоне.

Од првог минута било је јасно да Каталонци желе да се искупе навијачима за шокантно испадање од Роме у четвртфиналу Лиге шампиона, па су кренули да притискају ривала од самог старта. Већ у 14. минуту на семафору је писало 1:0 и то највише захваљујући голману Барсе Јасперу Силесену. 

Холандски чувар мреже је нестварном дугом лоптом пронашао Кутиња на десној страни, овај дотурио до Луиса Суареса којем није било тешко да начне Севиљу. 

Нешто касније Инијеста је са дистанце затресао пречку, да би два минута касније Меси дуплирао вођство. Алба и Инијеста су одиграли дупли пас, шпанском беку је лопта уз доста среће остала у ногама, али је потом одиграо невероватну повратну лопту петом – Аргентинцу је остало само да је из непосредне близине закуца под пречку.

Тиме је Меси стигао до два велика достигнућа – изједначио је рекорд легендарног Телма Заре као човек који је постизао минимум по гол у пет различитих финала Купа краља и стигао до 40. гола у свим такмичењима у деветој узастопној сезони. 

Већ до полувремена је све било решено јер је Суарес, на невероватно додавање Месија, погодио и трећи пут, па је други део била само формалност. 

Међутим, нису желели играчи Ернеста Валвердеа да спусте ногу са папучице гаса – мађионичар из Росарија је почетком наставка послужио Андреса Инијесту, који је заобишао голмана и убацио лопту у мрежу, чиме се на најбољи начин опрашта од вољеног клуба. Инијеста је вечерас подигао 31. пехар у каријери, пре селидбе у Кину где ће наставити каријеру. 

Коначан резултат поставио је Филипе Кутињо са беле тачке, док је у финишу читав стадион поздрављао једног човека, баш Инијесту. Прикључиле су се и присталице Андалужана који су одали почаст једном од најбољих фудбалера свих времена.

Не памтимо да је један тим лакше стигао до трофеја у финалу Купа краља као што је то учинила вечерас Барселона која је на стадиону Атлетика привила први трофеј у сезони као рану на елиминацију од Роме у четвртфиналу Лиге шампиона. Каталонска екипа самлела је Севиљу и Винћенца Монтелу у вртлогу лепих потеза и голова, једном од најубедљивијих победа у историји у финалима са 5:0 освојила 30. куп у клупској историји. 

Од првог до последњег минута све је функционисало беспрекорно у редовима Барселоне. Андрес Инијеста је у свом вероватно последњем финалу купа Шпаније у каријери дириговао оркестром који је свирао најлепше фудбалске ноте, а Луис Суарез и Лео Меси згромили су очајну одбрану Севиље. Већ до полувремена Барса је стигла до великих 3:0 уз помоћ два гола Уругвајца и једног Аргентинца. Најбоље да их сами погледате...

Чим је почело друго полувреме и Инијеста је стравио тачку на овај меч. Сјајним голом после лепе акције у 52. минуту на најлепши начин се опростио од дреса Барселоне, а када буде отишао у Кину на лето, како је већ договорено, учиниће то као један од најтрофејнијих фудбалера овог клуба. Вечерас је сјајни чаробњак подигао свој 31. пехар у каријери, питање је дана када ће и титулу у Примери, значи 32 што га чини једним од највећих фудбалера на свету, не само у Шпанији.

У већем делу овог финала гледали смо игру мачке и миша. Севиља, она иста која је размонтирала Манчестер Јунајтед на олд Трафорду пре неколико недеља, као да није ни дошла на ово финале. Нигде их није било, изгледали су као дечица која су изашла на игралиште и добила најскупљу лекцију. Барса је била на топ нивоу, разиграна, растрчана, инспирисана, да се човек запита шта им би то у Риму пре неколико недеља...

Ипак, заслужено је освојила куп, тренер Валверде је испоштовао и голмана Силесена који је бранио целе сезоне у овом такмичењу, па га је ставио на гол уместо Тер Штегена, а на крају споменимо да Куп краља четврту сезону у низу остаје у Каталонији. Како су кренули, не морају да га носе нигде ни следеће године...

СЕВИЉА - БАРСЕЛОНА 0:5 (0:3)
/Суарез 14, 40, Меси 31, Инијеста 52, Кутињо 69. пенал/

Стадион: Ванда Метрополитано
Гледалаца: 65.000
Судија: Хил Манзано

СЕВИЉА (4-4-2): Сорија - Навас, Меркадо, Ленгле, Ескудеро - Сарабија (од 82. Лајун), Н'Зонзи, Банега, Вазкез (од 86. Нолито) - Муријел, Кореа (од 46. Сандро Рамирез).

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Силесен - Роберто, Пике, Умтити, Алба - Ракитић, Бускетс (од 76. Паулињо), Инијеста (од 88. Денис Суарез) - Меси, Суарез, Кутињо (од 82. Дембеле).

Фото: Ацтион Имагес

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар