Tako Barsa osvaja trofeje, "petarda" za Kup!

"Dupla kruna" za Ernestea Valverdea, iako još uvek matematički Barsa nije osvojila titulu u Primeri.  Barselona ponizila Sevilju za trofej Kupa kralja! Fudbaleri Barselone osvojili su prvi trofej u sezoni, pošto su u finalu Kupa kralja deklasirali Sevilju rezultatom 5:0.  Izuvanje kakvo se ne pamti! Barsin 30. kup kao melem na ranu zvanu Liga šampiona! Katalonci potpuno ponizili Sevilju i Vinćenca Montelu u madridskom finalu - 5:0 (3:0).

Fudbal 22.04.2018 | 10:45
Tako Barsa osvaja trofeje, "petarda" za Kup!
Finale u kom nije bilo nimalo neizvesnosti!

Fudbaleri Barselone osvojili su TRIDESETI trofej Kupa Kralja u svojoj istoriji, čak četvrti u nizu, pa će ovu sezonu završiti s "duplom krunom" kada i matematički bude jasno da su novi prvaci La Lige, što je čini nam se izvesno već mesecima unazad...

Do ubedljivo trijumfa na stadionu "Vanda Metropolitano" došli su preko dvostrukog strelca Suareza, odnosno Mesija, Kutinja i Inijeste koji je dobio aplauze i Andalužana.

SEVILJA - BARSELONA 0:5 (0:3)

Silovito je Barsa ušla u meč i već u 9. minutu ozbiljno pripretila iz slobodnog udarca koji je Sorija "izvukao" iz gola, ali nije mogao pet minuta kasnije da zaustavi akciju koju je "otvorio" Jesper Silesen fenomenalnim ispucavanje.

Kutinjo je izašao pred golmana Sevilje, a Suarez u padu zakucao loptu na drugoj stativi...

Inijesta je ubrzo "tukao" u prečku, dok je već posle pola sata igre bilo 2:0 kada je Mesi došao do gola nakon prodora Đordija Albe i maestralne pete. Nije se tu zaustavila Barsa kada je nakon saradnje Argentinca i Urugvajca, ovaj potonji došao do svog 150. gola za klub.

Očekivano, bilo je mnogo nervoze u nastavku, grubih startova i kartona, nervoze protkane politikom i na tribinama, ali nije bilo popravnog za Sevilju koja je igrala samo gore.

Prvo je Inijesta u 52. na lep pas Mesija postigao gol, u svom poslednjem finalu za Barselonu pre nego što se preseli u Kinu - zbog čega je u suzama proveo poslednje trenutke meča na klupi, da bi bio nagrađen i Kutinjo koji je u 69. minutu izveo jedanaesterac i svoj prvi trofej sa Kataloncima.

"Tukli" su u očaju igrači Sevilje, ali srećom nismo videli crvene kartone...



Katalonci su na stadionu ‘Vanda Metropolitano’ u Madridu maltene ponizili rivala i došli na korak do nove duple krune, pošto ih u prvenstvu samo tri boda deli od titule.

Ovo je bio jubilarni 30. trofej u najbronijem španskom takmičenju, što je rekord na Pirinejskom poluostrvru, a teren Atletiko Madrida bio je poprište jedne od najboljih partija ove sezone.

Od prvog minuta bilo je jasno da Katalonci žele da se iskupe navijačima za šokantno ispadanje od Rome u četvrtfinalu Lige šampiona, pa su krenuli da pritiskaju rivala od samog starta. Već u 14. minutu na semaforu je pisalo 1:0 i to najviše zahvaljujući golmanu Barse Jasperu Silesenu. 

Holandski čuvar mreže je nestvarnom dugom loptom pronašao Kutinja na desnoj strani, ovaj doturio do Luisa Suaresa kojem nije bilo teško da načne Sevilju. 

Nešto kasnije Inijesta je sa distance zatresao prečku, da bi dva minuta kasnije Mesi duplirao vođstvo. Alba i Inijesta su odigrali dupli pas, španskom beku je lopta uz dosta sreće ostala u nogama, ali je potom odigrao neverovatnu povratnu loptu petom – Argentincu je ostalo samo da je iz neposredne blizine zakuca pod prečku.

Time je Mesi stigao do dva velika dostignuća – izjednačio je rekord legendarnog Telma Zare kao čovek koji je postizao minimum po gol u pet različitih finala Kupa kralja i stigao do 40. gola u svim takmičenjima u devetoj uzastopnoj sezoni. 

Već do poluvremena je sve bilo rešeno jer je Suares, na neverovatno dodavanje Mesija, pogodio i treći put, pa je drugi deo bila samo formalnost. 

Međutim, nisu želeli igrači Ernesta Valverdea da spuste nogu sa papučice gasa – mađioničar iz Rosarija je početkom nastavka poslužio Andresa Inijestu, koji je zaobišao golmana i ubacio loptu u mrežu, čime se na najbolji način oprašta od voljenog kluba. Inijesta je večeras podigao 31. pehar u karijeri, pre selidbe u Kinu gde će nastaviti karijeru. 

Konačan rezultat postavio je Filipe Kutinjo sa bele tačke, dok je u finišu čitav stadion pozdravljao jednog čoveka, baš Inijestu. Priključile su se i pristalice Andalužana koji su odali počast jednom od najboljih fudbalera svih vremena.

Ne pamtimo da je jedan tim lakše stigao do trofeja u finalu Kupa kralja kao što je to učinila večeras Barselona koja je na stadionu Atletika privila prvi trofej u sezoni kao ranu na eliminaciju od Rome u četvrtfinalu Lige šampiona. Katalonska ekipa samlela je Sevilju i Vinćenca Montelu u vrtlogu lepih poteza i golova, jednom od najubedljivijih pobeda u istoriji u finalima sa 5:0 osvojila 30. kup u klupskoj istoriji. 

Od prvog do poslednjeg minuta sve je funkcionisalo besprekorno u redovima Barselone. Andres Inijesta je u svom verovatno poslednjem finalu kupa Španije u karijeri dirigovao orkestrom koji je svirao najlepše fudbalske note, a Luis Suarez i Leo Mesi zgromili su očajnu odbranu Sevilje. Već do poluvremena Barsa je stigla do velikih 3:0 uz pomoć dva gola Urugvajca i jednog Argentinca. Najbolje da ih sami pogledate...

Čim je počelo drugo poluvreme i Inijesta je stravio tačku na ovaj meč. Sjajnim golom posle lepe akcije u 52. minutu na najlepši način se oprostio od dresa Barselone, a kada bude otišao u Kinu na leto, kako je već dogovoreno, učiniće to kao jedan od najtrofejnijih fudbalera ovog kluba. Večeras je sjajni čarobnjak podigao svoj 31. pehar u karijeri, pitanje je dana kada će i titulu u Primeri, znači 32 što ga čini jednim od najvećih fudbalera na svetu, ne samo u Španiji.

U većem delu ovog finala gledali smo igru mačke i miša. Sevilja, ona ista koja je razmontirala Mančester Junajted na old Trafordu pre nekoliko nedelja, kao da nije ni došla na ovo finale. Nigde ih nije bilo, izgledali su kao dečica koja su izašla na igralište i dobila najskuplju lekciju. Barsa je bila na top nivou, razigrana, rastrčana, inspirisana, da se čovek zapita šta im bi to u Rimu pre nekoliko nedelja...

Ipak, zasluženo je osvojila kup, trener Valverde je ispoštovao i golmana Silesena koji je branio cele sezone u ovom takmičenju, pa ga je stavio na gol umesto Ter Štegena, a na kraju spomenimo da Kup kralja četvrtu sezonu u nizu ostaje u Kataloniji. Kako su krenuli, ne moraju da ga nose nigde ni sledeće godine...

SEVILJA - BARSELONA 0:5 (0:3)
/Suarez 14, 40, Mesi 31, Inijesta 52, Kutinjo 69. penal/

Stadion: Vanda Metropolitano
Gledalaca: 65.000
Sudija: Hil Manzano

SEVILJA (4-4-2): Sorija - Navas, Merkado, Lengle, Eskudero - Sarabija (od 82. Lajun), N'Zonzi, Banega, Vazkez (od 86. Nolito) - Murijel, Korea (od 46. Sandro Ramirez).

BARSELONA (4-3-3): Silesen - Roberto, Pike, Umtiti, Alba - Rakitić, Buskets (od 76. Paulinjo), Inijesta (od 88. Denis Suarez) - Mesi, Suarez, Kutinjo (od 82. Dembele).

Foto: Action Images

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar