Подаци: Све веће социјалне разлике

Статистике показују да се годишње увезе кавијара, вискија, егзотичних орашастих плодова, али и луксузних аутомобила у вриједности од неколико десетина милиона марака. С друге стране, пола милиона незапослених живи на ивици егзистенције. Стручњаци кажу да је јаз између богатих и сиромашних огроман и да ће, ако се овако настави, бити још већи.

Босна и Херцеговина 21.04.2018 | 19:32
Подаци: Све веће социјалне разлике
Док више од половине грађана БиХ једва преживљава од мизерне радничке плате или захваљујући једном оброку из јавне кухиње, тренд увоза луксузних аутомобила се наставља. Само у прва три мјесеца 2018. године, увезено је 10 луксузних аутомобила чија је вриједност 3 милиона марака. Необично је и то што ће ова цифра увелико премашити прошлогодишњу када је за 10 луксузних аутомобила за читаву годину потрошено такође 3 милиона марака. Грађани кажу да је јаз између богатих и сиромашних све већи.

„Видим да има биједе али аутомобили то не говоре, и мислим има пуно сиромаштва нарочито Бањалука и Добој.“

„Много неправде има и све треба кроз закон од саобраћаја смећа па даље а од врха нема тако чврстих закона.“

„Ко има има ко нема нема али да је стандард за грађане лош то је апсолутно и мислим да је највећи проблем што нема посла нема се гдје радити и то је кључ приче“, кажу грађани Бањалуке.

Најскупљи са листе луксузних аутомобила је ''Порше купе'' за који је искеширано 514 000 марака, друго мјесто припада ''Ферарију'' за који је плаћено 492 000 марака, док је трећи најскупљи увезен аутомобил ''Мерцедес'' плаћен готово 310 000 марака. Економисти упозоравају да долази до све већег раслојавања друштва на екстремно богате и екстремно сиромашне.

„Просто је то сад социолошко питање у којој мјери смо ми некултуран народ, па хоћемо да се бахатимо. Кад погледате наше политичаре и конвоје у којима се они возају, разметање скупим аутомобилима, онда је потпуно логично да и наш обичан грађанин сматра да то тако треба, али по неким критеријумима цивилизованог понашања тако не би требало бити“, истиче економиста Зоран Павловић.

Занимљиво је и то да је уназад десетак година драстично смањен износ кредита за куповину аутомобила. Према подацима Централне банке, грађани БиХ су 2007. године за куповину аутомобила подигли 57,5 милиона кредита, док је прошле године тај број износио 10,3 милиона марака. Разлог томе је, тврде социолози,огроман пад стандарда.

„Код нас након свега не постоје никакве класне или друге физиолошке подјеле него подјела на енормно богате којих је мали број и енормно сиромашне којих је велики број. Док се не направи приближавање, ми ту немамо будућност, звали ми њу економска или политичка или било каква“, каже социолог Миодраг Живановић.

Док један слој становништва у БиХ потроши десетине милиона марака на луксузан живот и луксузне аутомобиле, с друге стране сваки шести становник БиХ заспи гладан, јер од три марке, колико просјечно имају за дневно преживљавање, не остане им ни за вечеру, а камоли за луксузни аутомобил.



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Јоја и Баја

21.04.2018 17:45

Чудно је то? Једни четврт вијека краду ове друге сиромашне. Шта је то чудно да је разлика оволика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАКОН ОДРЗАЊА

21.04.2018 18:25

Колицина новца на одредјеном простору је константна. Само није сталан број оних који га посједују...

Name

кики

21.04.2018 20:49

И мислите да се ово стање у БиХ може ријешити демократским путем ??????????? Нема ништа без куке и мотике .

Name

Нека

22.04.2018 07:38

Шта да се ради, навикли Срби да буду гладни и биједни.

Name

БИЦЕ ГОРЕ!

22.04.2018 07:55

Ако ови сто су сада опозиција додју до власти, па када поцну красти, јер су се ови који сада јасу народ вец накрали. Сви сте ви исти багро смрдљива!!!

Name

Логицно

21.04.2018 19:34

Не зивимо у социјализму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Среца

21.04.2018 21:26

Друга времена! Не могу спавати кад се сјетим колико нас покрадосе! Толико им завидим на њиховој среци овоземаљској! Благо њима и њиховим потомцима! Како их је само Бог нагр(а) дио!

Name

Среца

21.04.2018 21:26

Друга времена! Не могу спавати кад се сјетим колико нас покрадосе! Толико им завидим на њиховој среци овоземаљској! Благо њима и њиховим потомцима! Како их је само Бог нагр(а) дио!

Name

Треба

21.04.2018 23:01

Отимат од лопова...доце робин худ врло брзо...даим јебе матер и лоповску фамилију.

Name

боро преказа

21.04.2018 22:39

Социјалне разлике је направила зељка цвијановиц као премијерка и додик као преседник и сва њихова клика питаоби николу спирица колико треба посијати дулума кронпира и дасе купи стан у бецу истоби пито мајкицку какоје није стид узети отпремнину за пензију и опет наставити да ради у власти и како она мозе добити отпремнину а остали радници немогу кога она преставља народ или одабрану клику

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@@@@####@@@#######

22.04.2018 04:49

Рећи већ гладном народу да стегне каишеве. Кад су они и Бакир усвојили акцизе на гориво да би се могли бахатити на рачун јадног народа. Само се знају хвалит повећањем пензија од 2% као неко повечање на оволики намет од акциза. Колико је све поскупило да су пензије повећали 50% незнам били се осјетило повећање.

Name

Галеб

22.04.2018 03:16

Нек народ прогледа и томе од тих сто су народно оплацкали и отели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

22.04.2018 05:15

Разлика ће бити док је свијета и вијека, то није спорно.Овдје је круцијано питање како спријецити крадју пара из буџета путем тендера,који служе за корупцију а ова за богаћење?Окупиране су главне полуге које то треба да спријеце а то су Тужилаштва и судови. Земље у којима су те двије полуге независне и моћне су богате земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Револт

22.04.2018 05:53

Ето од мирни протеста немс ништа шупља прича.Ето скупило се 10.000 моглису покренути лавину овако мирно нема ништа.Власт се небоји народа отворено се краде.Мирни протести што ксже вучић само ви протествијте колико год хочете али само мирним путем то је ваше демократско право али ако се покушс нешто озбиљније е онда.Све то треба срушити поставити нове људе подичи тужбе одузети имовину похапсити и у затвор и то по 20 год.Људи моји како у Румунији одма хапсе јуче читам у Бугарској грсдоначелник ухспшен сс поткупом и сљеди му казна затвора од 10 до 30 год.Народ није показао зубе само сагиње главу а ови се више ни некрију то отима и шаком и капом и то отворено.Све то треба оборити .Баја није мирним протестима дошао на власт него тенковима.Тако се и овај криминал може срушити.Смјениш једног и поставиш другог опет свога .На нама узимају купују станове аута одмори глупости а ми само шутимо и сагињемо главе.Народе дозови се .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф пред пензијом

22.04.2018 08:28

Једно дијете имам, од 2005. нисам отишао на море. Толико о стандарду. Могу тек да замислим како живе они са 300, 400 км. За ове наше богаташе је карактеристично то, да се много богате, али на себи нимало не раде. Образовање, култура, вокабулар све испод сваког нивоа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цијене

22.04.2018 08:30

Јуче ходам по Лукавици и гледам цијене. Цијенамладог кромпира од 1, 30 до 2, 80.Цијена старог лука од 0,70 до 1, 85. Паприке 4, 50.... Шта јести? Више човјек себи не може приуштити ни јело без меса.

ОДГОВОРИТЕ