Ово су посљедње маршалове ријечи

Лични доктор Јосипа Броза Тита открио је детаље око ампутације Маршалове ноге која га је, на крају, коштала и живота.

Регион 21.04.2018 | 15:41
Ово су посљедње маршалове ријечи
Доктор Миломир Станковић био је његов лични доктор док се Тито лијечио у болници у Љубљани, а крај њега је био у његовим посљедњим данима.

"Све је било у тајности око његовог лијечења. Када ми је на Брду код Крања у посјет дошла супруга, нисам јој смио рећи да ће Титу сутра бити ампутирана нога. Никад нисте знали тко слуша", почео је своју причу Станковић у емисији на РТС-у.

Први се пут се сусрео с Титом на Бријунима у његово резиденцији. Маршала је мучила реума, а доктор наводи да је у јавности увијек 'стиснуо зубе' кад је корачао како би оставио утисак савршено здравог човјека.

Приликом једне физикалне терапије, примијетио је да Титово лијево стопало не изгледа добро: "Било је блиједо и имало је неку необичну модрицу па сам му рекао да би ту промјену требало прегледати. Радило се о оклузивној ангиопатији која није била посљедица дијабетеса. То је било на бедреној артерији и била му је угрожена нога. Ја сам био одговоран и нешто сам морао учинити па сам га покушао наговорити да га прегледа лијечнички конзилиј".

Тито је инзистирао да се с тиме причека, а Станковић каже да му се на лицу видио страх.

Након неког времена Тито је осјетио страшну бол у нози и након дугог наговарања пристао је да га прегледају два стручњака, један из Сједињених Америчких Држава, а други из Русије. Закључили су да је у добром стању, али да му је нога угрожена. Пошто Тито није пристајао ни на што друго осим лијекова, сугерисали су да се покуша с једном премосницом, но да га треба упозорити да ће, уколико то не успије, услиједити ампутација.

Тито је, како каже Станковић, прихватио све само да не остане без ноге: "Рекао нам је - Ако моја нога оде, ја ћу сам себи пресудити. Кад је морао ићи у болницу, склонили смо му пиштољ који је тајно чувао у једној торбици. Нитко му није смио рећи да је ампутација неизбјежна, већ су терапију која не дјелује продуживали у недоглед. И све тако је било док се нога није осушила, кад се осушила она је отровала организам".

Након ампутације Јосип Броз је био задовољан јер је операција била успјешна, а говорио је да ће с протезом и штапом поновно ићи на скуп Несврстаних. Но, одуговлачење овог захвата узело је свој данак. Спашавали су га на све могуће начине: инфузијама, трансфузијама, интубацијама.

Станковић тврди да га је на онај свијет га је однијела једна склеротична плочица у бедреној артерији, а кад је видио да се свему ближи крај, Титове су посљедње ријечи биле:

"Шта све ово значи?!".

Доктор Станковић каже да не зна односи ли се то на неке одлуке које је доносио или на докторе који су обећавали да ће терапија успјети, но већ средином фебруара 1980. више није могао говорити, а до краја живота био је у вјештачкој коми. Преминуо је 04. маја у 15 сати и пет минута.

(100посто.хр)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Хусо

21.04.2018 14:46

Друзе тито после тебе све оде у хелац.Ста направи од наке дрзаве ова буранија то се немозе описати.Сад бида на све стране.Лако је било то развалити али требало је направити куцу.Сва та силна зртва пала је у воду због националиста и говнара који мисле да је разваљивати неко умијеце.Досли су на сцену болесници али ста да се ради сад.Стобом је то све било боље некако сигурније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасо

27.04.2018 11:17

Да устане из гроба и види садашње стање државе и народ ја вјерујем да би пожелио одмах да се врати у гроб.

Name

Xx

21.04.2018 14:50

Стигла га клетва то се није могло купити здравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

југословен

21.04.2018 15:06

Ако је то њему због клетве, ста ли цека додика, бакира, цовица и остале и њихову фамилију...кад их сваки дан куне и проклиње пар милиона људи...

Name

Драган Мд

21.04.2018 15:32

А да видимо твоје идоле ста су направили... такви су и срусили оно сто је био систем и вриједност..

Name

Милко

21.04.2018 18:30

Ови твоји црвени кмери нису у стању ни окрецити оно сто је Шабан направио.

Name

Ре:xx

21.04.2018 21:31

А ови твоји павијани дрекавци ни да окреце оно сто је он створио...него лијепо приватизовали преварама и распродали и јос је задузили за 100 година, мајмунцино глупа. Овај се барем борио у правом рату, и није се крио по сефовима банака, нити је сверцовао цигарете и гориво као данасња сељацка стока која влада у БиХ/РС.

Name

марко поло

21.04.2018 15:35

Пола зивота сам зивио у Титином систему а пола у овом сада који је катастрофа... ово само велицају лопови који су све покрали ста је Тито оставио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

21.04.2018 15:54

хттпс://yоуту.бе/УWЦМQлдxxДw

ОДГОВОРИТЕ
Name

стварно?

21.04.2018 17:07

А ја мислио да је зивио до последњег дана свога зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

21.04.2018 19:07

Све лазу . Он се уствари родио као врло млад . Знају му родитеље, они немају дјеце. Умро је на самом крају свог зивота .

Name

ОМИС

21.04.2018 19:05

Кад би Дједа опет оживи, поново би море оградио, тамо бих се кротили дивљаци који ране нанесоше Југу мајци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

21.04.2018 21:48

Требало је њему главу прво ампутирати а не ногу и то много раније.Његово братство-јединство скупо плаћамо још и дан-данас.Такав систем диктатуре је остао непримеран,нико на свету није се на њега угледао,да би бар нешто слично урадио,али наивним србо-југословенима је то итекако била краткотрајна утопија.Резултат се данас види,оправка нема јер његови. следбеници су још увек присутни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

21.04.2018 21:48

Требало је њему главу прво ампутирати а не ногу и то много раније.Његово братство-јединство скупо плаћамо још и дан-данас.Такав систем диктатуре је остао непримеран,нико на свету није се на њега угледао,да би бар нешто слично урадио,али наивним србо-југословенима је то итекако била краткотрајна утопија.Резултат се данас види,оправка нема јер његови. следбеници су још увек присутни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Расо

22.04.2018 05:21

Тако је расо.

Name

Ре:расо

22.04.2018 07:37

Јебали те његови следбеници за које гласас.

Name

За Расу

22.04.2018 16:18

Кажу старији људи:"Ко се бленда роди, бленда ће и умријети". Твој коментар је најбољи доказ да су стари имали право. Ако не знаш ништа паметно рећи, бар одшути паметно. Некад је паметније да ти која у тиквицама остане....