Ovo su posljednje maršalove riječi

Lični doktor Josipa Broza Tita otkrio je detalje oko amputacije Maršalove noge koja ga je, na kraju, koštala i života.

Region 21.04.2018 | 15:41
Ovo su posljednje maršalove riječi
Doktor Milomir Stanković bio je njegov lični doktor dok se Tito liječio u bolnici u Ljubljani, a kraj njega je bio u njegovim posljednjim danima.

"Sve je bilo u tajnosti oko njegovog liječenja. Kada mi je na Brdu kod Kranja u posjet došla supruga, nisam joj smio reći da će Titu sutra biti amputirana noga. Nikad niste znali tko sluša", počeo je svoju priču Stanković u emisiji na RTS-u.

Prvi se put se susreo s Titom na Brijunima u njegovo rezidenciji. Maršala je mučila reuma, a doktor navodi da je u javnosti uvijek 'stisnuo zube' kad je koračao kako bi ostavio utisak savršeno zdravog čovjeka.

Prilikom jedne fizikalne terapije, primijetio je da Titovo lijevo stopalo ne izgleda dobro: "Bilo je blijedo i imalo je neku neobičnu modricu pa sam mu rekao da bi tu promjenu trebalo pregledati. Radilo se o okluzivnoj angiopatiji koja nije bila posljedica dijabetesa. To je bilo na bedrenoj arteriji i bila mu je ugrožena noga. Ja sam bio odgovoran i nešto sam morao učiniti pa sam ga pokušao nagovoriti da ga pregleda liječnički konzilij".

Tito je inzistirao da se s time pričeka, a Stanković kaže da mu se na licu vidio strah.

Nakon nekog vremena Tito je osjetio strašnu bol u nozi i nakon dugog nagovaranja pristao je da ga pregledaju dva stručnjaka, jedan iz Sjedinjenih Američkih Država, a drugi iz Rusije. Zaključili su da je u dobrom stanju, ali da mu je noga ugrožena. Pošto Tito nije pristajao ni na što drugo osim lijekova, sugerisali su da se pokuša s jednom premosnicom, no da ga treba upozoriti da će, ukoliko to ne uspije, uslijediti amputacija.

Tito je, kako kaže Stanković, prihvatio sve samo da ne ostane bez noge: "Rekao nam je - Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi. Kad je morao ići u bolnicu, sklonili smo mu pištolj koji je tajno čuvao u jednoj torbici. Nitko mu nije smio reći da je amputacija neizbježna, već su terapiju koja ne djeluje produživali u nedogled. I sve tako je bilo dok se noga nije osušila, kad se osušila ona je otrovala organizam".

Nakon amputacije Josip Broz je bio zadovoljan jer je operacija bila uspješna, a govorio je da će s protezom i štapom ponovno ići na skup Nesvrstanih. No, odugovlačenje ovog zahvata uzelo je svoj danak. Spašavali su ga na sve moguće načine: infuzijama, transfuzijama, intubacijama.

Stanković tvrdi da ga je na onaj svijet ga je odnijela jedna sklerotična pločica u bedrenoj arteriji, a kad je vidio da se svemu bliži kraj, Titove su posljednje riječi bile:

"Šta sve ovo znači?!".

Doktor Stanković kaže da ne zna odnosi li se to na neke odluke koje je donosio ili na doktore koji su obećavali da će terapija uspjeti, no već sredinom februara 1980. više nije mogao govoriti, a do kraja života bio je u vještačkoj komi. Preminuo je 04. maja u 15 sati i pet minuta.

(100posto.hr)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Huso

21.04.2018 14:46

Druze tito posle tebe sve ode u helac.Sta napravi od nake drzave ova buranija to se nemoze opisati.Sad bida na sve strane.Lako je bilo to razvaliti ali trebalo je napraviti kucu.Sva ta silna zrtva pala je u vodu zbog nacionalista i govnara koji misle da je razvaljivati neko umijece.Dosli su na scenu bolesnici ali sta da se radi sad.Stobom je to sve bilo bolje nekako sigurnije.

ODGOVORITE
Name

Haso

27.04.2018 11:17

Da ustane iz groba i vidi sadašnje stanje države i narod ja vjerujem da bi poželio odmah da se vrati u grob.

Name

Xx

21.04.2018 14:50

Stigla ga kletva to se nije moglo kupiti zdravlje

ODGOVORITE
Name

jugosloven

21.04.2018 15:06

Ako je to njemu zbog kletve, sta li ceka dodika, bakira, covica i ostale i njihovu familiju...kad ih svaki dan kune i proklinje par miliona ljudi...

Name

Dragan Md

21.04.2018 15:32

A da vidimo tvoje idole sta su napravili... takvi su i srusili ono sto je bio sistem i vrijednost..

Name

Milko

21.04.2018 18:30

Ovi tvoji crveni kmeri nisu u stanju ni okreciti ono sto je Šaban napravio.

Name

Re:xx

21.04.2018 21:31

A ovi tvoji pavijani drekavci ni da okrece ono sto je on stvorio...nego lijepo privatizovali prevarama i rasprodali i jos je zaduzili za 100 godina, majmuncino glupa. Ovaj se barem borio u pravom ratu, i nije se krio po sefovima banaka, niti je svercovao cigarete i gorivo kao danasnja seljacka stoka koja vlada u BiH/RS.

Name

marko polo

21.04.2018 15:35

Pola zivota sam zivio u Titinom sistemu a pola u ovom sada koji je katastrofa... ovo samo velicaju lopovi koji su sve pokrali sta je Tito ostavio...

ODGOVORITE
Name

Рајко

21.04.2018 15:54

https://youtu.be/UWCMQldxxDw

ODGOVORITE
Name

stvarno?

21.04.2018 17:07

A ja mislio da je zivio do poslednjeg dana svoga zivota

ODGOVORITE
Name

Igor

21.04.2018 19:07

Sve lazu . On se ustvari rodio kao vrlo mlad . Znaju mu roditelje, oni nemaju djece. Umro je na samom kraju svog zivota .

Name

OMIS

21.04.2018 19:05

Kad bi Djeda opet oživi, ponovo bi more ogradio, tamo bih se krotili divljaci koji rane nanesoše Jugu majci.

ODGOVORITE
Name

Рашо

21.04.2018 21:48

Требало је њему главу прво ампутирати а не ногу и то много раније.Његово братство-јединство скупо плаћамо још и дан-данас.Такав систем диктатуре је остао непримеран,нико на свету није се на њега угледао,да би бар нешто слично урадио,али наивним србо-југословенима је то итекако била краткотрајна утопија.Резултат се данас види,оправка нема јер његови. следбеници су још увек присутни.

ODGOVORITE
Name

Рашо

21.04.2018 21:48

Требало је њему главу прво ампутирати а не ногу и то много раније.Његово братство-јединство скупо плаћамо још и дан-данас.Такав систем диктатуре је остао непримеран,нико на свету није се на њега угледао,да би бар нешто слично урадио,али наивним србо-југословенима је то итекако била краткотрајна утопија.Резултат се данас види,оправка нема јер његови. следбеници су још увек присутни.

ODGOVORITE
Name

Re Raso

22.04.2018 05:21

Tako je raso.

Name

Re:raso

22.04.2018 07:37

Jebali te njegovi sledbenici za koje glasas.

Name

Za Rasu

22.04.2018 16:18

Kažu stariji ljudi:"Ko se blenda rodi, blenda će i umrijeti". Tvoj komentar je najbolji dokaz da su stari imali pravo. Ako ne znaš ništa pametno reći, bar odšuti pametno. Nekad je pametnije da ti koja u tikvicama ostane....