Прича: Друга страна Герета Бејла...

Илити зашто је Зинедин Зидан изгубио стрпљење са велшким брзањцем?

Фудбал 23.04.2018 | 23:52
Прича: Друга страна Герета Бејла...
Слика Герета Бејла на клупи за резервне играче с озбиљним изразом лица док посматра дешавања на терену постала је редовна на утакмицама мадридског Реала.

Друга опција у оба окршаја са Пари Сен Жерменом, без минута на терену против Јувентуса у Торину, а онда и готово неприметних 45 минута у реваншу са Старом дамом, чему је следовала логична селидба на клупу... Герету Бејлу су последње седмице у Краљевском клубу дошле као осуда. Осуда јер је Зинедин Зидан изгубио стрпљење за више него изражену пасивност велшког брзањца, који није показао ни трунку жеље у мечу који је врло лако могао да се претвори у тоталну пропаст Реала.

Кристијано Роналдо је после тешком муком избореног пролаза у полуфинале Лиге шампиона затражио од саиграча више жара, енергије и жеље, а иако никога није желео да именује, шпански медији претпоставили су да су речи званично најбољег фудбалера планете упућене баш Бејлу. Човеку коме су сви почели да окрећу леђа.

Зашто? Осим поменуте незаинтересованости, пасивности у игри, добро упућени извори на Иберијском полуострву тврде да је Бејл престао да буде укључен у екипна дешавања у свлачионици и ван ње, да једноставно није показао вољу да се заједно са остатком тима бори за спас ове сезоне, у којој је Реалу остала само још борба за Лигу шампиона и тринаести пехар европског првака.

Зидан је, наводно, изгубио свако поверење у Бејла после оних тмурних 45 минута у Мадриду, када је Јувентус почео да гради пут ка сензационалном преокрету. Свега један упућен ударац ка голу Ђиђија Буфона (лака одбрана), једна промашена штикла и шест изгубљених лопти... После свега се преселио на клупу, с тим да је Роналдо прво покушао да разговара са Бејлом и удели му савет да буде мало агресивнији, енергичнији... Није упалило. Герет се само насмејао. То је било све. Сведоци дешавања у Реаловој свлачионици тврде да је изгледало као да Велшанин уопште није схватао озбиљност ситуације. Зато је Зиданморао да реагује и на терен пошаље Марка Асенсија, мада је Француз прво хтео у ватру да баци Лукаса Васкеза. Он је, додуше, отишао на терен заједно са Асенсијом, али уместо Каземира.

Шта се са Геретом Бејлом десило после Јувентуса? Није био у протоколу за меч против Малаге, док је у среду увече са стране посматрао реми против Атлетик Билбаоа.

Због свега поставља се логично питање - када је и како Зинедин Зидан почео да губи поверење у некада најскупље плаћеног фудбалера света?

Све је, трагови тако наводе, почело још пре годину дана. У априлу, када је пропустио две утакмице (Спортинг Хихон, Бајерн - четвртфинале Лиге шампиона) због едема у мишићу листа десне ноге.

Велшанин је тада ишао на приватни разговор са Зиданом, када је од свог шефа струке категорички захтевао да игра Ел класико, упркос томе што од клупских лекара није добио зелено светло. Исход је свима добро познат - Бејл је једва издржао 35 минута на терену. Било је као дан јасно да се Бејл није потпуно опоравио од повреде, због чега је сам тражио да буде замењен. Иронично, проблем тада није био у десном листу, већ у левом... А исти је дошао као последица претераног ослањања на леву ногу.

Бејл је тада скрајнут, а уместо њега минуте су поделили Васкез, Асенсио, чак и Хамес Родригез... А 104.000.000 евра плаћени тркач поново је у игри виђен тек у финалу Лиге шампиона у Кардифу, када је одиграо нешто мање од 15 минута у моменту када је Реал већ имао вођство од 3:1.

Почетком ове сезоне изгледало је да ће се Зидан ослањати на трилинг ББЦ. Уместо тога, одлучио се за систем 4-4-2, који му је дао много више контроле на средини терена. Аутоматски, то је значило да ће Бејлостати без важније улоге. На све то Бејла су поново снашле повреде, пропустио је 14 утакмица и на терен се вратио тек за Интерконтинентални куп. Показао је тада знаке опоравка, али и даје је био без адекватног простора.

Парадоксално звучи, али Зиданова и Бејлова љубав пукла је 14. фебруара (Дан заљубљених), када је Велшанин добио свега 22 минута на терену против ПСЖ. Наводно, оваква Зиданова одлука озбиљно је наљутилаГерета, због чега се јавила симптоматична пасивност и незаинтересованост. Сведоци дешавања на клупи Реала тврде чак да је Бејл отезао са скидањем тренерке, а на крају утакмице није се обазирао на позив капитена Серхија Рамоса да дође и заједно са екипом поздрави навијаче. Отишао је право у свлачионицу, погнуте главе и повређене личности... Исти поступак поновио је и у мечу одиграном у Паризу.

Истина, јесте се Бејл нашао у стартних једанаест за меч против Бетиса, али је био замењен већ у 73. минуту. Није се трудио да помогне одбрани, а имао је свега два шута ка противничком голу.
„Он је показао своје“, кратко је тада прокоментарисао Зидан.

Све је изгледније - биће први који ће спаковати кофере и отићи из Мадрида на лето.

Питање је само - Манчестер јунајтед, Челси, Пари Сен Жермен или неко четврти? Реал се сигурно неће тек тако одрећи свог скупоценог фудбалера, па је врло могуће да би трансфер могао да има деветоцифрену суму. Првенствено због свега што је Реалу донео током година док је још био вољан да се бори за дрес најтрофејнијег клуба на планети. Опет, друга страна медаље све више брише оно добро што је показао...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар