Priča: Druga strana Gereta Bejla...

Iliti zašto je Zinedin Zidan izgubio strpljenje sa velškim brzanjcem?

Fudbal 23.04.2018 | 23:52
Priča: Druga strana Gereta Bejla...
Slika Gereta Bejla na klupi za rezervne igrače s ozbiljnim izrazom lica dok posmatra dešavanja na terenu postala je redovna na utakmicama madridskog Reala.

Druga opcija u oba okršaja sa Pari Sen Žermenom, bez minuta na terenu protiv Juventusa u Torinu, a onda i gotovo neprimetnih 45 minuta u revanšu sa Starom damom, čemu je sledovala logična selidba na klupu... Geretu Bejlu su poslednje sedmice u Kraljevskom klubu došle kao osuda. Osuda jer je Zinedin Zidan izgubio strpljenje za više nego izraženu pasivnost velškog brzanjca, koji nije pokazao ni trunku želje u meču koji je vrlo lako mogao da se pretvori u totalnu propast Reala.

Kristijano Ronaldo je posle teškom mukom izborenog prolaza u polufinale Lige šampiona zatražio od saigrača više žara, energije i želje, a iako nikoga nije želeo da imenuje, španski mediji pretpostavili su da su reči zvanično najboljeg fudbalera planete upućene baš Bejlu. Čoveku kome su svi počeli da okreću leđa.

Zašto? Osim pomenute nezainteresovanosti, pasivnosti u igri, dobro upućeni izvori na Iberijskom poluostrvu tvrde da je Bejl prestao da bude uključen u ekipna dešavanja u svlačionici i van nje, da jednostavno nije pokazao volju da se zajedno sa ostatkom tima bori za spas ove sezone, u kojoj je Realu ostala samo još borba za Ligu šampiona i trinaesti pehar evropskog prvaka.

Zidan je, navodno, izgubio svako poverenje u Bejla posle onih tmurnih 45 minuta u Madridu, kada je Juventus počeo da gradi put ka senzacionalnom preokretu. Svega jedan upućen udarac ka golu Điđija Bufona (laka odbrana), jedna promašena štikla i šest izgubljenih lopti... Posle svega se preselio na klupu, s tim da je Ronaldo prvo pokušao da razgovara sa Bejlom i udeli mu savet da bude malo agresivniji, energičniji... Nije upalilo. Geret se samo nasmejao. To je bilo sve. Svedoci dešavanja u Realovoj svlačionici tvrde da je izgledalo kao da Velšanin uopšte nije shvatao ozbiljnost situacije. Zato je Zidanmorao da reaguje i na teren pošalje Marka Asensija, mada je Francuz prvo hteo u vatru da baci Lukasa Vaskeza. On je, doduše, otišao na teren zajedno sa Asensijom, ali umesto Kazemira.

Šta se sa Geretom Bejlom desilo posle Juventusa? Nije bio u protokolu za meč protiv Malage, dok je u sredu uveče sa strane posmatrao remi protiv Atletik Bilbaoa.

Zbog svega postavlja se logično pitanje - kada je i kako Zinedin Zidan počeo da gubi poverenje u nekada najskuplje plaćenog fudbalera sveta?

Sve je, tragovi tako navode, počelo još pre godinu dana. U aprilu, kada je propustio dve utakmice (Sporting Hihon, Bajern - četvrtfinale Lige šampiona) zbog edema u mišiću lista desne noge.

Velšanin je tada išao na privatni razgovor sa Zidanom, kada je od svog šefa struke kategorički zahtevao da igra El klasiko, uprkos tome što od klupskih lekara nije dobio zeleno svetlo. Ishod je svima dobro poznat - Bejl je jedva izdržao 35 minuta na terenu. Bilo je kao dan jasno da se Bejl nije potpuno oporavio od povrede, zbog čega je sam tražio da bude zamenjen. Ironično, problem tada nije bio u desnom listu, već u levom... A isti je došao kao posledica preteranog oslanjanja na levu nogu.

Bejl je tada skrajnut, a umesto njega minute su podelili Vaskez, Asensio, čak i Hames Rodrigez... A 104.000.000 evra plaćeni trkač ponovo je u igri viđen tek u finalu Lige šampiona u Kardifu, kada je odigrao nešto manje od 15 minuta u momentu kada je Real već imao vođstvo od 3:1.

Početkom ove sezone izgledalo je da će se Zidan oslanjati na triling BBC. Umesto toga, odlučio se za sistem 4-4-2, koji mu je dao mnogo više kontrole na sredini terena. Automatski, to je značilo da će Bejlostati bez važnije uloge. Na sve to Bejla su ponovo snašle povrede, propustio je 14 utakmica i na teren se vratio tek za Interkontinentalni kup. Pokazao je tada znake oporavka, ali i daje je bio bez adekvatnog prostora.

Paradoksalno zvuči, ali Zidanova i Bejlova ljubav pukla je 14. februara (Dan zaljubljenih), kada je Velšanin dobio svega 22 minuta na terenu protiv PSŽ. Navodno, ovakva Zidanova odluka ozbiljno je naljutilaGereta, zbog čega se javila simptomatična pasivnost i nezainteresovanost. Svedoci dešavanja na klupi Reala tvrde čak da je Bejl otezao sa skidanjem trenerke, a na kraju utakmice nije se obazirao na poziv kapitena Serhija Ramosa da dođe i zajedno sa ekipom pozdravi navijače. Otišao je pravo u svlačionicu, pognute glave i povređene ličnosti... Isti postupak ponovio je i u meču odigranom u Parizu.

Istina, jeste se Bejl našao u startnih jedanaest za meč protiv Betisa, ali je bio zamenjen već u 73. minutu. Nije se trudio da pomogne odbrani, a imao je svega dva šuta ka protivničkom golu.
„On je pokazao svoje“, kratko je tada prokomentarisao Zidan.

Sve je izglednije - biće prvi koji će spakovati kofere i otići iz Madrida na leto.

Pitanje je samo - Mančester junajted, Čelsi, Pari Sen Žermen ili neko četvrti? Real se sigurno neće tek tako odreći svog skupocenog fudbalera, pa je vrlo moguće da bi transfer mogao da ima devetocifrenu sumu. Prvenstveno zbog svega što je Realu doneo tokom godina dok je još bio voljan da se bori za dres najtrofejnijeg kluba na planeti. Opet, druga strana medalje sve više briše ono dobro što je pokazao...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar