"Нећу толерисати ове цијене нафте"

Амерички предсједник Доналд Трумп критиковао је данас Организацију земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) због ограничења снабдијевања које је подигло цијене нафте, поручивши да се то "неће толерисати".

Свијет 20.04.2018 | 15:31
"Нећу толерисати ове цијене нафте"
"Чини се да у ОПЕЦ-у опет нешто изводе. Нафта је посвуда, рекордне количине, укључујући препуне бродове. Цијене нафте умјетно су јако високе! То није добро и неће се толерисати!", поручио је Трумп на Тwиттеру.

Званичници Бијеле куће нису одмах били доступни за коментар о евентуалним потезима које Трумпов кабинет планира предузети у вези с нафтом или ОПЕЦ-ом.

Прије предсједникове поруке на Тwиттеру цијене нафте биле су у плусу а потом су пале.

ОПЕЦ и удружење независних произвођача на челу с Русијом договорили су ограничење набавке за 1,8 милијуна барела од почетка прошле до краја ове године како би спустили залихе у развијеним земљама на петогодишњи просјек и подупрли цијене. У међувремену су сигнализирали и спремност на успостављање механизама трајније сарадње.

Данас су се састали у Џеди како би расправљали о проведби споразума.

Том је приликом министар Уједињених Арапских Емирата Сухаил Мохамед ал-Мазроуеи оповргнуо Трумпову оцјену о високим цијенама нафте, истакнувши да чланице ОПЕЦ-а и независни произвођачи коригују тржиште у складу са својом улогом.

(Хина)

Коментари / 0

Оставите коментар