"Neću tolerisati ove cijene nafte"

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je danas Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zbog ograničenja snabdijevanja koje je podiglo cijene nafte, poručivši da se to "neće tolerisati".

Svijet 20.04.2018 | 15:31
"Neću tolerisati ove cijene nafte"
"Čini se da u OPEC-u opet nešto izvode. Nafta je posvuda, rekordne količine, uključujući prepune brodove. Cijene nafte umjetno su jako visoke! To nije dobro i neće se tolerisati!", poručio je Trump na Twitteru.

Zvaničnici Bijele kuće nisu odmah bili dostupni za komentar o eventualnim potezima koje Trumpov kabinet planira preduzeti u vezi s naftom ili OPEC-om.

Prije predsjednikove poruke na Twitteru cijene nafte bile su u plusu a potom su pale.

OPEC i udruženje nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su ograničenje nabavke za 1,8 milijuna barela od početka prošle do kraja ove godine kako bi spustili zalihe u razvijenim zemljama na petogodišnji prosjek i poduprli cijene. U međuvremenu su signalizirali i spremnost na uspostavljanje mehanizama trajnije saradnje.

Danas su se sastali u Džedi kako bi raspravljali o provedbi sporazuma.

Tom je prilikom ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Mohamed al-Mazrouei opovrgnuo Trumpovu ocjenu o visokim cijenama nafte, istaknuvši da članice OPEC-a i nezavisni proizvođači koriguju tržište u skladu sa svojom ulogom.

(Hina)

Komentari / 0

Ostavite komentar